fries scheepvaart museum
t/m 29 september: ids en de eleminten

t/m 29 september: ids en de eleminten

Al ruim 50 jaar is Ids Willemsma een van de bekendste Friese kunstenaars. Zijn monumentale staalconstructies staan verspreid over de hele provincie. Met zijn werk reageert de kunstenaar op zijn directe omgeving. Voor de plattelandsman Willemsma is dat vooral de natuur. Bij alle zorgen om de teloorgang van landschap en biodiversiteit inspireert deze hem nog altijd.

 

Als hij niet in zijn werkplaats staat, trekt hij eropuit met zijn zeilboot of racefiets. Of liever nog op de schaats, als er weer eens ijs ligt. Leven en werk zijn voor Ids Willemsma geen strijd tégen, maar mét de elementen.

 

In de tentoonstelling ‘Ids en de elementen’ is een selectie kunstwerken te zien die nadrukkelijk verbonden zijn met de natuurelementen. Samen vormen ze een meerdelig zelfportret van ‘ús Ids’, die deze zomer zijn 75ste verjaardag viert.

 

Ids & de eleminten is vanaf zaterdag 13 juli te zien in het Fries Scheepvaart Museum.

Foto: Albert Jensma >>

t/m 1 september: 90 jaar Pampus

t/m 1 september: 90 jaar Pampus

90 Jaar geleden liep de eerste Pampus van stapel, en nog steeds worden de houten kielzeiljachten volgens dezelfde voorschriften gebouwd. Daardoor zijn ze qua snelheid gelijk aan elkaar en komt het in wedstrijden aan op stuurmanskunst, boothandeling en tactisch inzicht. Liefhebbers roemen het Pampusjacht om de mooie lijnen, de prachtige zeeg en de uitstekende zeileigenschappen.

 

De vloot bestaat op dit moment uit 461 (gemeten) jachten, nieuw gebouwd of gerestaureerd. Er zijn nog twee werven in Nederland die de Pampus kunnen bouwen. Toch heeft de Pampusklasse de wind in de zeilen, want ook jongere generaties zeilen er graag in mee.

 

De Pampusclub viert het 90 jarig bestaan van haar klasse met een bescheiden tentoonstelling in het Fries Scheepvaart Museum. Aan de hand van foto’s, zeilprijzen en andere objecten ontdek je de historie en het sociale en sportieve karakter van de Pampusklasse.

Vaste collectie

Vaste collectie

Skûtsjesilen, de Elfstedentocht en de Waterpoort.
Ontdek het verhaal van de scheepvaart in Friesland, de ijssporten, en de geschiedenis van Sneek.
eerdere exposities
t/m 30 juni: redders op zee - 200 jaar knrm

t/m 30 juni: redders op zee - 200 jaar knrm

Voor de honderdduizenden watersporters die zich ieder jaar op het Friese water begeven, is er altijd hulp beschikbaar dankzij de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM). In de tentoonstelling Redders op zee brengt het Fries Scheepvaart Museum een ode aan deze vrijwilligers.

Je ziet indringende portretten van de vrijwilligers in woord en beeld, scheepsmodellen van Fries reddingboten door de jaren heen en haarscherpe foto’s van de reddingstations in het Friese kustlandschap. Dichter Abe de Vries werpt een poëtische blik de rol van redders op het water.

Als bezoeker kun je zelf ook ontdekken of er een redder in je schuilt. Cabaretier en beslisbomenmaker Katinka Polderman loodst je op humoristische wijze naar het antwoord.

Redders op zee is van 9 maart t/m 30 juni te zien in het Fries Scheepvaart Museum.

t/m 5 mei: fr11slan door de ogen van vermeer

t/m 5 mei: fr11slan door de ogen van vermeer

De schilderijen van Johannes Vermeer vormden voor kunstenaars Gabriëlle Westra en Randolph Algera de inspiratie voor hun nieuwste kunst- en mienskipsproject. Van alle elf Friese steden maakten ze een schilderij: Randolph maakte stadsgezichten van genomineerde buurten, Gabriëlle portretteerde markante inwoners.

Overal komt het verlangen naar verbinding naar voren. Zo staat op het stadsgezicht van IJlst een zeppelin met een trein eronder, verwijzend naar de Lelylijn – de snelle treinverbinding naar de het westen. En in Sneek is de van oorsprong Indiase Balwinder geportretteerd, die in het door haar opgerichte vrouwencentrum verschillende culturen met elkaar in contact brengt.

Hoewel helemaal van nu, ademen de doeken ook de sfeer van de Gouden Eeuw. De stijlkamers van het Fries Scheepvaart Museum vormen daarom een prachtig decor voor deze reizende tentoonstelling. Fr11slân door de ogen van Vermeer is hier van 15 maart t/m 5 mei 2024 te zien.

water spiegel | fotokunst van maartje roos

water spiegel | fotokunst van maartje roos

Bekijk de wereld door de ogen van beeldmaker Maartje Roos. Haar zorgvuldig gecomponeerde beeldcreaties zijn een spiegel voor de kijker. Soms om terug te kijken, naar 100 jaar geleden bijvoorbeeld. Of juist een blik op de toekomst: hoe ziet onze omgeving er dan uit?

In deze expositie geeft Maartje Roos een inkijkje in haar reflecties, haar inspiratie en haar werkwijze. Met het water als verbindend thema. Het water is immers de mooiste spiegel die er is.

<<Yn it Ljocht - Maartje Roos

6 juli - 1 oktober 2023: Water, wind en wolken

6 juli - 1 oktober 2023: Water, wind en wolken

Iedereen die graag op of aan het water is, weet: niets is zo veranderlijk als het weer. Van het ene op het andere moment kan het omslaan en ziet de wereld er heel anders uit. Het water en de lucht erboven zijn dan ook sinds jaar en dag al een rijke bron van inspiratie voor kunstschilders.

In de expositie Wetter, wyn en wolken | Water, wind en wolken in het Fries Scheepvaart Museum, tonen 29 hedendaagse kunstenaars hun fascinatie voor dit fenomeen. Het thema is steeds hetzelfde, de uitwerking elke keer anders. In een spannende mix van abstracte en realistische kunstwerken, vangen ze de vele gezichten die ons waterlandschap en de lucht daarboven kent.

15 april - 25 juni 2023: kiek, su sport sneek!

15 april - 25 juni 2023: kiek, su sport sneek!

De jurk waarin de leden van Thusnelda gymnastiekten, het eerste sportreglement van LSC uit 1895 en een oude foto van Tennisvereniging De Vliegende Bal. Vanaf 15 april staan in het Fries Scheepvaart Museum de Sneker sportverenigingen centraal in de tentoonstelling Kiek, su sport Sneek!

De tentoonstelling blikt terug op bijna 150 jaar verenigingsleven in de waterpoortstad. Van kaatsen op de Veemarkt tot zwemmen in het Spoordok, alle sporten komen aan de orde met mooie foto’s en bijzondere objecten. Natuurlijk passeren ook hoogtepunten de revue, zoals de uitstekende prestaties van de volleybalteams van Olympus en Animo, tegenwoordig als VC Sneek nog steeds succesvol op landelijk niveau.

24 sept 2022 - 5 maart 2023: expeditie sterke yerke

24 sept 2022 - 5 maart 2023: expeditie sterke yerke

Halverwege de jaren ’70 bouwen zeven vrienden in Leeuwarden een vlot, van alleen maar gerecycled materiaal. Ze varen er zelfs mee de Atlantische Oceaan over, om onderzoek te doen naar de olievervuiling op zee. Veertig jaar later is er een nieuw vlot: Sterke Yerke IV. Het doel is dit keer om aandacht te vragen voor de plastic soup.

In de familietentoonstelling Expeditie Sterke Yerke – van olievervuiling tot plastic soup zie je dit legendarische verhaal, maar ga je vooral ook zelf op onderzoek uit. Er is een heus laboratorium waar je het probleem van olie en microplastic kunt zien, op het nagebouwde vlot kun je voelen hoe het moet zijn om hiermee de zee de trotseren en de museumvijver mag je schoonmaken met de op afstand bestuurbare ‘plastic hunter’.

Gedurende de tentoonstelling zullen er activiteiten, workshops en lezingen worden gehouden over plastic soup, recycling en leven zonder afval. De aftrap is in het openingsweekend, met gratis entree en veel activiteiten.

Voor scholen is er een schoolbreed educatief programma gericht op de bewustwording en de techniek achter het recyclen van plastic.

23 april - 28 augustus 2022: windstil

23 april - 28 augustus 2022: windstil

Nieuw werk van beeldmaker Heleen Haijtema, geïnspireerd op foto's van het skûtsjesilen gemaakt door de Sneker fotograaf Ger Dijs. In spannende installaties in de natuur bootst Haijtema de vorm van de zeilen na, waarmee zij windstille momenten creëert. Kern in het werk dat ze toont in deze expositie is de vlakverdeling van de zeilen van de skûtsjes.

Naast de nieuwe beelden van Haijtema, is in Windstil het vroege werk van Ger Dijs te zien. Een selectie foto’s die hij in de jaren zeventig en tachtig maakte van het skûtsjesilen zelf, maar ook de prijsuitreikingen na afloop op de vaste wal. Dijs had een scherp oog voor compositie en vlakverdeling en koos zijn positie op het water nauwkeurig. 

Windstil is de eerste in een nieuwe serie exposities van de Mix Nederland. Bij iedere editie van de Mix worden historische fotocollecties gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen. 

19 februari - 10 april 2022: Kiek, su was Sneek

19 februari - 10 april 2022: Kiek, su was Sneek

Koek-en-zopie op een winterdag bij de Kolk, een botsing met een vrachtwagen met een tram op de brug over het Kleinzand, en een van de weinige foto’s van de oude synagoge in de Wijde Burgstraat.

De foto’s in de tentoonstelling Kiek, su was Sneek! laten de stad zo’n 100 jaar geleden zien. De beelden zijn afkomstig uit de rijke beeldverzamelingen van de Vereniging Historisch Sneek en het Fries Scheepvaart Museum. Gevoelens van nostalgie en verwondering voeren de boventoon, al zitten er zelfs voor de echte Sneker nog wel een paar ‘soekplaatsjes’ tussen.

Kiek su was Sneek! is de eerste in een serie van drie tentoonstellingen die de Vereniging Historisch Sneek en het museum gezamenlijk organiseren. Bij de tentoonstelling is een uitgebreid activiteitenprogramma met o.a. mooie stadswandelingen, boeiende lezingen en een heuse geschiedenis-quiz!

t/m 16 januari 2022: Charlotte Dumas ∙ Dragers

t/m 16 januari 2022: Charlotte Dumas ∙ Dragers

“Een ode aan het schetsen, de dagelijks waarneming en de oefening.” Zo omschrijft fotograaf Charlotte Dumas haar nieuwe expositie Dragers | Werkpaarden in beweging in het Fries Scheepvaart Museum. Het onderwerp is het werkende paard dat met aandacht en zorgvuldigheid is bestudeerd en vastgelegd. Met potlood op papier, of door de camera.

In de expositie zijn behalve polaroids, foto’s en een film van Dumas, ook schetsen en foto’s te zien van de negentiende-eeuwse kunstenaars George Hendrik Breitner, Eugène Delacroix en Anton Mauve. Deze zijn in bruikleen gegeven door het Rijksmuseum en door een particuliere verzamelaar.