fries scheepvaart museum
Toegankelijkheid

Toegankelijkheid

We willen graag dat iedereen zich welkom voelt in het Fries Scheepvaart Museum. Daarom is er een lift, hebben we drempels zoveel mogelijk weggehaald en zijn opstapjes vervangen door hellingbanen. Zo is ruim 95% van de expositiezalen te bereiken met een rolstoel of rollator. In het museum is bovendien een rolstoel te leen, en zijn er lichtgewicht krukjes die je gemakkelijk kunt meenemen. Ook is en een ruim invalidentoilet.

Bij de kassa en in de Gehoorzaal is een ringleiding, voor mensen met een beperking aan hun gehoor. Voor hen is er ook een speciale audiotour, die is voorzien van een inductieloop. Voor mensen met een visuele beperking zijn er speciaal getrainde gidsen die een programma op maat kunnen verzorgen. Ook voor mensen met een verstandelijke beperking kunnen we een programma op maat bieden. Deze programma's zijn op aanvraag via boekingen@friesscheepvaartmuseum.nl of 0515-414057. Graag minimaal 10 dagen voor uw gewenste bezoek contact opnemen.

Voor het verschonen van baby’s is een aparte ruimte met luiertafel, en er is een magnetron voor het opwarmen van babyvoedsel.

Honden kunnen wij helaas niet toelaten in het museum, voor hulphonden maken we uiteraard een uitzondering.

prikkelarm bezoek

Wil je het museum graag bezoeken, maar heb je moeite met prikkels? Op aanvraag kun je het museum bezoeken buiten de reguliere openingstijden. We kunnen je dan rustig ontvangen en afhankelijk van je behoefte geluiden en videobeelden zachter of uit zetten.

 

Een prikkelarm bezoek kan op werkdagen meestal wel plaatsvinden tussen 8.45 en 10.00 uur. In het weekend en schoolvakanties is dat soms wat lastiger. Wil je gebruik maken van de mogelijkheid voor een prikkelarm bezoek? Stuur dan een mailtje naar info@friesscheepvaartmuseum.nl met de datum/data waarop je zou willen komen en welke prikkels we voor je kunnen wegnemen. Wij zullen je dan binnen drie werkdagen terugmailen wat er mogelijk is.

Je kunt alvast de plattegrond van het museum downloaden ter voorbereiding op je bezoek.

Lees ook de review die Uit met autisme in 2023 maakte.

dementievriendelijk museum

Het Fries Scheepvaart Museum ontvangt graag mensen met dementie. Onze rondleiders zijn hierin speciaal getraind. Voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers is er in samenwerking met het Odensehuis in Sneek een keer per maand (op maandagochtend of woensdagochtend) een bezoek op maat. Het programma wordt naar de behoeftes van de deelnemers ingevuld. Net als in het Odensehuis zelf: alles mag en niets moet.

Voor mensen in een verder gevorderd stadium van dementie bieden we het programma Op 'e praatstoel aan. Ook dit is een programma op maat.

speciaal onderwijs: we bouwen een bootje

speciaal onderwijs: we bouwen een bootje

‘We bouwen een bootje' is een educatief programma voor het speciaal onderwijs. Het programma gaat over drie belangrijke ambachten die betrekking hebben op de scheepvaart. De scheepsbouwer, de zeilmaker en de touwslager. Bij deze ambachten vormen vier onderdelen van een schip de leidraad: de romp, de mast, de zeilen en het touw. Deze worden steeds benadrukt. Per niveau zijn er 6 tot 8 lessen beschikbaar, met als afsluiter een bezoek aan het Fries Scheepvaart Museum en het bouwen van een bootje in de klas. 

Het programma in het museum komt het beste tot zijn recht als de lessen in de klas zijn behandeld.

Het lesmateriaal bestaat uit een volledige docentenhandleiding, ondersteund met een digitale leskist en een bootkist. In de digitale leskist zitten per les 1 of meer digibordplaten en verdiepend beeld- en videomateriaal. De bootkist is een fysieke leskist van staal in de vorm van een papieren bootje. De bootkist is gevuld met ondersteunende attributen voor het lesprogramma. 

Duur: 1 à 1,5 uur

Prijs: € 3,- per leerling. Leerkrachten en begeleiders gratis.