fries scheepvaart museum
Fr11slân door de ogen van Vermeer
Fryslan door de ogen van Vermeer
Hedendaagse kunst in de stijlkamers van het museum

Fr11slân door de ogen van Vermeer

De schilderijen van Johannes Vermeer vormden voor kunstenaars Gabriëlle Westra en Randolph Algera de inspiratie voor hun kunst- en mienskipsproject Fr11slân door de ogen van Vermeer. Van alle elf Friese steden maakten ze een schilderij: Randolph maakte stadsgezichten van genomineerde buurten, Gabriëlle portretteerde markante inwoners.

vip-tour

vip-tour

Ga op 20 april mee op een geheel verzorgde VIP-tour
door Sneek en IJlst met kunstenaars Gabriëlle Westra en Randolph Algera.
verlangen naar verbinding

verlangen naar verbinding

In alle werken komt het verlangen naar verbinding naar voren. Zo staat op het stadsgezicht van IJlst een zeppelin met een trein eronder, verwijzend naar de Lelylijn – de snelle treinverbinding naar de het westen. En in Sneek is de van oorsprong Indiase Balwinder geportretteerd, die in het door haar opgerichte vrouwencentrum verschillende culturen met elkaar in contact brengt.

 

Hoewel helemaal van nu, ademen de doeken ook de sfeer van de Gouden Eeuw. De stijlkamers van het Fries Scheepvaart Museum vormen daarom een prachtig decor voor deze reizende tentoonstelling. Fr11slân door de ogen van Vermeer is hier van 16 maart t/m 5 mei 2024 te zien.

de kunstenaars

de kunstenaars

Kunstenaars Gabriëlle Westra en Randolp Algera wonen en werken in Heerenveen. Samen runnen ze daar sinds 2018 Galerie Autrevue aan de Woudsterweg. 

 

Gabriëlle Westra (1990) studeerde in 2015 af de Klassieke Academie voor
Schilderkunst in Groningen. Ze heeft een passie voor het schilderen van mensen op de klassieke manier, het liefst in
combinatie met ornamenten. Een aantal van haar werken werd genomineerd voor de Nederlandse portretprijs. In 2022 maakte Gabriëlle het winnende portet van Sinan Can in het tv-programma Sterren op het doek, en won ze de Prix de Norvège.

 

'Vrouw met waterkan' van Johannes Vermeer diende als inspiratie voor 'Balwinder met waterkan' van Gabriëlle Westra.>>

Randolph Algera (1964) is meester schilder én meester restaurator. In 2015 studeerde hij af aan de Klassieke Academie voor Schilderkunst en won hij met zijn schilderijen meteen de Prix de Norvège. De mens speelt vaak een kleine rol in zijn werk. Zijn schilderstijl is een mix van impressionisme en realisme met elementen van steampunk. Randolph maakt niet alleen schilderijen maar ook grote wandschilderingen.


Eerder was Fr11slân door de ogen van Vermeer al te zien in het Vermeercentrum in Delft en in de hal van het Fries Museum. Na Sneek vervolgen de werken hun eigen ‘Elfstedentocht’. Het project is onderdeel van IIS, het  mienskipsprogramma van Arcadia en Keunstwurk.

 

<< 'Gezicht op Delft' van Johannes Vermeer diende als inspiratie voor 'Gezicht op IJlst' van Randolph Algera.