fries scheepvaart museum
Redders op zee
redders op zee:
200 jaar knrm

redders op zee - 200 jaar knrm

Voor de honderdduizenden watersporters die zich ieder jaar op het Friese water begeven, is er altijd hulp beschikbaar dankzij de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM). In de tentoonstelling Redders op zee brengt het Fries Scheepvaart Museum een ode aan deze vrijwilligers.

 

De Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad schreven beide een groot artikel over het jubileum en de tentoonstelling.

de tentoonstelling

de tentoonstelling

Je ziet indringende portretten van de vrijwilligers in woord en beeld, scheepsmodellen van Friese reddingboten door de jaren heen en haarscherpe foto’s van de reddingstations in het Friese kustlandschap. Er zijn ingekleurde zwart-wit foto's uit het archief van de KNRM. En dichter Abe de Vries werpt een poëtische blik op de rol van redders op het water.

Als bezoeker kun je zelf ook ontdekken of er een redder in je schuilt. Cabaretier en beslisbomenmaker Katinka Polderman loodst je op humoristische wijze naar het antwoord.

<< Redder Gadze Bauke van Kalsbeek van station Gaast, gekleed voor een redding, 1920. Archief KNRM.

robin de puy

robin de puy

Fotograaf Robin de Puy legde 20 vrijwilligers van de KNRM vast. In het Fries Scheepvaart Museum zijn de vrijwilligers die in Friesland actief zijn te zien. 

De Puy studeerde aan de Fotoacademie in Rotterdam. Haar werk wordt internationaal tentoongsteld in musea en op fotofestivals, en in publicaties. In 2013 en 2019 won ze de Nationale Portretprijs.

 

Marcel Ridder, opstapper - Robin de Puy >>

jeroen hofman

jeroen hofman

Jeroen Hofman studeerde fotografie aan KABK in Den Haag. Geïnspireerd door het werk van de oude meesters gaat hij vanaf een hoog standpunt fotograferen. Langzaam wordt de rol van het landschap steeds groter. Hij won twee keer de Zilveren Camera: in 2011 voor de serie Playground en in 2014 voor een portret van Hans van Manen.

 

Jeroen fotografeerde voor deze tentoonstelling 41 reddingstations. In Sneek wordt een selectie van zijn werk in Friesland getoond.

 

<< Hindeloopen, windkracht 7 - Jeroen Hofman

scheepsmodellen van reddingboten

scheepsmodellen van reddingboten

Van veel schepen worden scheepsmodellen gemaakt, ook van reddingboten. Uit de museumcollectie komt het model van de zelfrichtende reddingboot Insulinde, die sinds 1927 in Oostmahorn was gestationeerd. Het was een revolutionaire boot, omdat hij zichzelf kon oprichten als hij kapseizde.

 

Ook modellen van andere Friese reddingboten worden tentoongesteld, in een bijzondere opstelling achter de facade van het nagebouwde oude reddinghuisje in Hindeloopen. KNRM-vrijwilliger en modelbouwer Jan Smits bracht de modellen in deze opstelling bijeen.

 

Scheepsmodel van de Insulinde, gebouwd door Car Hardonk in 1957 >>

landelijk initiatief

landelijk initiatief

Redders op zee is een initiatief van 14 maritieme musea in Nederland in samenwerking met de KNRM. Vanwege de 200e verjaardag van de reddingmaatschappij  zoomen de musea in op heden en verleden van de organisatie die jaarlijks meer dan 2.500 keer in actie komt bij noodmeldingen op zee en op het binnenwater. Elk museum zal op individuele wijze onderwerpen en objecten uitlichten uit de eigen collectie en regionale verhalen vertellen, gekoppeld aan de KNRM-reddingstations in de omgeving. Een volledig overzicht is te vinden op www.reddersopzee.nl

 

Redders op zee wordt mede mogelijk gemaakt door de Vriendenloterij en in het Fries Scheepvaart Museum ook door de Kingma Stichting.