fries scheepvaart museum
Windstil
de mix nederland:
windstil
Heleen Haijtema (1980) laat zich inspireren door Ger Dijs (1925-2009)

de mix nederland: windstil

Hét moment waarop de zeilen de wind moeten gaan vangen. Tijdens een wedstrijd skûtsjesilen zijn dit ongemerkt misschien wel de meest spannende seconden. Beeldmaker Heleen Haijtema (1980) raakte gefascineerd door deze paar tellen ‘tussen de actie’. In haar expositie Windstil in het Fries Scheepvaart Museum zien we nieuw werk, geïnspireerd op foto’s van het skûtsjesilen die zijn gemaakt door de Sneker fotograaf Ger Dijs (1925-2009).

“Op die stille momenten vind ik de compositie en het lijnenspel het meest interessant,” legt Haijtema uit. “De dynamische vlakverdeling van de zeilen in de foto’s van Ger Dijs heb ik daarom als uitgangspunt genomen voor mijn fotografie. Ik neem het stilstaande zeil als vorm uit de foto en boots het na op een andere plek.” Ze trok daarvoor de natuur in, waardoor de vervreemding ontstaat die haar werk kenmerkt.

ger dijs

ger dijs

In Windstil is ook het vroege werk van Ger Dijs te zien. Een selectie foto’s die hij in de jaren zeventig en tachtig maakte van het skûtsjesilen zelf, maar ook de prijsuitreikingen na afloop op de vaste wal. Haijtema: “Dijs had écht een scherp oog voor compositie en vlakverdeling en hij koos zijn positie op het water nauwkeurig.” Ger Dijs was naast persfotograaf voor het Sneeker Nieuwsblad ook trouwfotograaf en had een eigen fotozaak in Sneek. Na zijn overlijden schonken de vennoten van Dijs zijn hele collectie persfoto’s aan het Fries Scheepvaart Museum.

de mix nederland

de mix nederland

Windstil is de eerste in een nieuwe serie exposities van de Mix Nederland, en is een initiatief van Stichting Beeldmix samen met NS, ProRail en het Fries Scheepvaart Museum. “Bij iedere editie van de Mix worden historische fotocollecties gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen,” zegt Rafaël Philipen van de stichting Beeldmix. “We proberen spannende, prikkelende en soms vertederende combinaties te maken, met als resultaat een verrassende ontdekkingsreis door het Nederland van toen en nu.” Windstil is gelijktijdig te zien als buitenexpositie voor het station van Sneek. Schrijver en dichter Joost Oomen uit IJsbrechtum, schreef een tekst voor de publicatie die bij de tentoonstelling verschijnt.

heleen haijtema

heleen haijtema

Met haar beelden zoekt Heleen Haijtema het snijvlak op van geënsceneerde fotografie en toeval, met een voorkeur voor licht absurdistische situaties. Ze experimenteert met alledaagse installaties in zowel stilstaand als bewegend beeld. Door met grillige omstandigheden te werken, zoals wind of flitslicht, creëert ze een onzekere factor die ze niet kan beheersen binnen haar zorgvuldig in scène gezette kader. Haijtema volgde na het propedeusejaar op Academie Minerva in Groningen, film en videokunst aan de Academie van Antwerpen. Sinds 2013 werkt ze volledig zelfstandig: autonoom, maar ook in opdracht van verschillende kunstinstellingen. Eerder exposeerde ze onder andere bij Grasnapolsky, Fotomuseum Den Haag en Explore the North.