fries scheepvaart museum
Activiteiten in de zomervakantie

Activiteiten in de zomervakantie

Spelen, puzzelen, varen en bouwen

 

Deze zomervakantie is er voor kinderen (en hun ouders) weer van alles te doen bij ons! Er is een zomerse speurtocht met bingokaart door het museum. Hierbij ga je op zoek naar de afgebeelde voorwerpen en doe je grappige opdrachtjes met je familie. Voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar ligt er een gratis puzzelblokje klaar (zolang de voorraad strekt).

 

Uiteraard kom je ook door ons kindermuseum, waar je alles mag aanraken en uitproberen. Een gratis glas ranja (en kopje koffie of thee voor je ouders) in het museumcafé komt daarna wel van pas. Enthousiast geworden na het zien van al die schepen en bootjes in ons museum? Koop dan - met korting - in onze museumwinkel je eigen boot-bouw-pakketje en zeil ermee het museum weer uit!

 

Periode van de zomeractiviteiten: 5 juli t/m 31 augustus 2025

Kindermiddag in stadhuistuin Sneek

Kindermiddag in stadhuistuin Sneek

Ook de jongste feestvierders komen tijdens de Sneekweek volop aan hun trekken. Op donderdag 7 augustus wordt de stadhuistuin van 13.00 tot 17.00 uur omgetoverd tot een leuke plek speciaal voor kinderen tot en met ongeveer twaalf jaar. 

 

Het Fries Scheepvaart Museum is uiteraard weer van de partij in de gezellige kindertuin. Bij ons kun je gezellig knutselen en je eigen bootje maken, dat je zelfs echt kunt laten varen. De toegang is gratis dus kom langs in de stadhuistuin van Sneek (ingang via Kruizebroederstraat) met de hele familie!

Sneek viert 500 jaar koopstad

Sneek viert 500 jaar koopstad

Laat je meevoeren door het verleden en vier met ons Sneek 500 jaar Koopstad van 6 t/m 14 september, geïnspireerd op de grootse festiviteiten van 1925. In ons museum is van alles te zien en te doen tijdens deze bijzondere dagen en verbinden we het verleden met het heden. 

 

Op zaterdag 13 september is het Open Monumentendag. Zowel het museum, de Waterpoort als veel andere monumenten zijn dan gratis toegankelijk.

 

Op 13 en 14 september kunnen museumbezoekers meebouwen aan Sneek koopstad van Lego! Help jij ook mee om het oude centrum van Sneek na te maken met bakken vol Lego? En als je er toch bent, bewonder dan het brickpainting dat kunstenaar Ernesto Lemke maakte van de grootste held in de Friese geschiedenis 'Grutte Pier'!

lesbrief over de stormvloed van 1825

lesbrief over de stormvloed van 1825

In 2025 is het precies 200 jaar geleden dat de stormvloed van 1825 grote delen van Nederland overspoelde. Met deze lesbrief kunnen in dit herdenkingsjaar in de klassen aandacht besteed worden aan deze stormvloed. Als je lesgeeft in Friesland en Overijssel (de provincies die het zwaarst werden getroffen) is het een mooi stukje regionale geschiedenis.

 

Deze les bevat een rijke tekst waarmee kinderen hun taal- en denkontwikkeling trainen. De rijke tekst is bedoeld om te informeren over de stormvloed. Daarna kan je klassikaal de bijbehorende quiz spelen. Hiermee kunnen de leerlingen de informatie verwerken. Tip: ga aansluitend op deze les op zoek naar de sporen van de stormvloed van 1825 in jullie omgeving. Wat is er nog over terug te vinden?

 

Doelgroep: groepen 6, 7 en 8
Aansluiting op de vakken: Geschiedenis, Aardrijkskunde & topografie en Taal (begrijpend lezen, leesstrategieën)

 

Leerdoelen
De leerlingen leren:
Wat er gebeurde tijdens de stormvloed van 1825 en waar deze plaatsvond
Wat de oorzaak van de stormvloed was en wat springvloed is
Hoe Nederland er in 1825 uitzag en wat het verschil is met nu
Hoe mensen zich vroeger beschermden tegen water en hoe we dat nu doen
Hoe waterbouwers bijdragen aan het beschermen van Nederland tegen hoog water

Kinderen