fries scheepvaart museum
kinderactiviteiten in de voorjaarsvakantie

kinderactiviteiten in de voorjaarsvakantie

Kleine werelden, grote verhalen!

In de voorjaarsvakantie organiseert het museum van zondag 16 februari tot en met vrijdag 21 februari 2025 speciale activiteiten voor kinderen en hun (groot)ouders. Kinderen gaan op mini-avontuur door het museum. Op verschillende plekken kun je op zoek naar miniaturen met bijhorende opdrachten. Zo ontdek je verhalen over kleine en grote mensen in het museum. Met een miniroutekaart lopen jonge ontdekkingsreizigers langs allerlei opdrachten, waarbij ze onder andere een Viking, een schipper, een reiziger en een kanonnier ontmoeten.

 

In het kindermuseum kun je lekker spelen maar ook speuren naar minidieren. Ook kunnen kinderen zelf creatief aan de slag: schilder een klein kunstwerk of stel je eigen minifiguur van Lego samen. En vergeet de LEGO-challenge niet. De drie mooiste gemaakte bootjes worden beloond met een prachtig Legopakket. Kinderen kunnen gratis het museum bezoeken, volwassenen betalen de reguliere entreeprijs. Kom ook langs en beleef een voorjaarsvakantie vol avontuur, geschiedenis en creativiteit!

lesbrief over de stormvloed van 1825

lesbrief over de stormvloed van 1825

In 2025 is het precies 200 jaar geleden dat de stormvloed van 1825 grote delen van Nederland overspoelde. Met deze lesbrief kunnen in dit herdenkingsjaar in de klassen aandacht besteed worden aan deze stormvloed. Als je lesgeeft in Friesland en Overijssel (de provincies die het zwaarst werden getroffen) is het een mooi stukje regionale geschiedenis.

 

Deze les bevat een rijke tekst waarmee kinderen hun taal- en denkontwikkeling trainen. De rijke tekst is bedoeld om te informeren over de stormvloed. Daarna kan je klassikaal de bijbehorende quiz spelen. Hiermee kunnen de leerlingen de informatie verwerken. Tip: ga aansluitend op deze les op zoek naar de sporen van de stormvloed van 1825 in jullie omgeving. Wat is er nog over terug te vinden?

 

Doelgroep: groepen 6, 7 en 8
Aansluiting op de vakken: Geschiedenis, Aardrijkskunde & topografie en Taal (begrijpend lezen, leesstrategieën)

 

Leerdoelen
De leerlingen leren:
Wat er gebeurde tijdens de stormvloed van 1825 en waar deze plaatsvond
Wat de oorzaak van de stormvloed was en wat springvloed is
Hoe Nederland er in 1825 uitzag en wat het verschil is met nu
Hoe mensen zich vroeger beschermden tegen water en hoe we dat nu doen
Hoe waterbouwers bijdragen aan het beschermen van Nederland tegen hoog water

Kinderen