fries scheepvaart museum
Expeditie Sterke Yerke
familietentoonstelling:
expeditie sterke yerke
van olievervuiling tot plastic soup!

expeditie sterke yerke

Het lijkt een doldwaas avontuur, maar dan wel een met een serieuze boodschap. Het vierde vlot met de naam Sterke Yerke, alle vier gemaakt van uitsluitend gerecycled materiaal, vaart inmiddels op de Waddenzee. In de jaren ' 70 deed de bemanning van de Sterke Yerke onderzoek naar de olievervuiling op zee, nu strijden ze tegen de plastic soup.

Het Fries Scheepvaart Museum steunt deze strijd. Met de familietentoonstelling Expeditie Sterke Yerke, met een educatief programma voor scholen, en met een randprogramma vol activiteiten en verdieping. Zo is er op zondag 26 februari de milieubewuste voorjaarsmarkt 'Groen Doen' en staat er in de voorjaarsvakantie een Pim Pam Plastic-circuit voor kinderen en hun (groot)ouders.    

randprogramma

In de familietentoonstelling Expeditie Sterke Yerke zie je het legendarische verhaal van de 7 vrienden die met een vlot de oceaan overstaken, en ga je zelf op onderzoek uit aan de hand van een expeditiekaart.

 

Er is een heus laboratorium waar je het probleem van olievervuiling en microplastics ontdekt. Op het nagebouwde vlot kun je het leven op zee ervaren. En met de op afstand bestuurbare plastic hunter ga je op jacht naar afval in de museumvijver.

 

Je leert vlotten bouwen, verschillende soorten plastic onderscheiden en hoe het recyclen van plastic in z'n werk gaat. En vergeet niet een duik te nemen in het plastic-doolhof!