fries scheepvaart museum

theatervoorstelling door het donker

Het Fries Scheepvaart Museum brengt in november 2022 Door het donker op de planken, een nieuw toneelstuk over de verzetsgroep Lever. De familie Lever, die de kern van de verzetsgroep vormde, woonde in de Tweede Wereldoorlog in één van de panden waar nu het Fries Scheepvaart Museum is gevestigd.

Koop tickets voor de voorstelling
de groep lever

de groep lever

Door het donker draait om de nacht van 16 op 17 november 1943. Toen viel de Sicherheitsdienst het huis van de familie Lever aan het Kleinzand 18 binnen. Zoon Jan wist te ontsnappen, vader Hendrik, dochter Meta en de Joodse onderduikster Rosa (Rozet) IJzerman werden opgepakt en meegenomen naar Leeuwarden. Moeder Berendiena Lever-Niemeyer was niet thuis op het moment van de inval.

De familie Lever verspreidde illegale bladen zoals Vrij Nederland en Trouw, en had vaak Joodse mensen in huis die wachtten op een definitief onderduikadres. Na de inval werden vader Hendrik en onderduikster Rosa IJzerman afgevoerd naar Duitsland, beide stierven in een concentratiekamp. Zoon Jan sloot zich na zijn ontsnapping aan bij de Knokploeg Groningen en kwam om het leven bij een verzetsactie. De andere zoon, Hendrik jr. was al eerder ondergedoken in Lions maar werd gearresteerd en eindigde voor het vuurpeloton in Vught. Meta Lever werd na een dagenlang verhoor in de Blokhuispoort weer vrijgelaten. Zij en haar moeder bleven na de oorlog alleen achter.

de voorstelling

de voorstelling

In het Fries Scheepvaart Museum zijn in het pand op nummer 18 een schilderij een plaquette te zien ter nagedachtenis aan de verschrikkelijke gebeurtenis. Nu komt er dus ook een theatervoorstelling. "Wat zich in die novembernacht heeft afgespeeld en wat er daarna met de familie Lever is gebeurd, mogen we nooit vergeten," vindt directeur Hester Postma. "Verhalen als deze moeten we blijven doorgeven, op alle mogelijke manieren.”

Door het donker is geschreven door Peter Sijbenga, die als componist en tekstschrijver onder andere werkt voor Tryater. De regie is in handen van Lucienne van der Meulen. Amateurtoneelspelers uit Sneek en omgeving zullen het stuk gaan spelen.

Kaarten voor de voorstelling kosten € 15,- per stuk.

Speeldata: 16 (première voor genodigden), 17, 18 en 19 november 2022. 

Aanvang: 19.30 uur.

Bent u slecht ter been of zit u in een rolstoel, dan raden wij u aan eerst even contact met ons op te nemen via info@friesscheepvaartmuseum.nl.