fries scheepvaart museum
26 juni: rondleiding Heleen Haijtema

In spannende installaties in de natuur bootst Heleen Haijtema de vorm van het zeil na, waarmee ze windstille momenten creeërt. De inspiratie haalde ze uit oude foto's van het skûtsjesilen, gemaakt door Ger Dijs.

Wat fascineert haar zo en hoe gaat ze te werk? Op zondagmiddag 26 juni om 14.00 uur is Heleen Haijtema aanwezig bij de expositie om toelichting te geven. Uiteraard is er ook ruim de tijd om de expositie te bekijken en vragen te stellen. Bij veel belangstelling start er om 15.00 uur nog een groep. Graag opgeven via balie@friesscheepvaartmuseum.nl of 0515-414057.

Ledenreis Vereniging Fries Scheepvaart Museum

Op 15 juni 2022 organiseert de Vereniging Fries Scheepvaart Museum weer een mooie activiteit voor leden en introducees. Gabriël Vriens, bekend van de cursussen die hij met regelmaat in het museum verzorgt, zal de deelnemers vertellen over het bijzondere landschap in Friesland. Bovendien wordt er een bezoek gebracht aan Museum Warten en aan Openluchtmuseum It Damshûs in Nij Beets. Deelname kost 62,50 per persoon, van introducees wordt verwacht dat zij na afloop lid worden van de Vereniging. Het volledige programma en mogelijkheid tot opgeven leest u hier.

film erfskip online te bekijken

De film 'Erfskip' is hier online te bekijken. Een documentaire gemaakt door Daan Visser, waarin de familie Van Klink centraal staat. Een familie die al generaties lang houten boten bouwt. Op 18 mei 2022 ging de film in het Fries Scheepvaart Museum in première.

Daan Visser: "De documentaire ‘Erfskip’ is een film over liefde. Over liefde voor het houten schip en over liefde voor het vakmanschap van de steeds kleiner wordende groep houtbouwers die Nederland nog kent. Zijn het de laatste der Mohikanen, of heeft het erfgoed nog toekomst?"

november 2022: door het donker

Het Fries Scheepvaart Museum brengt in november 2022 Door het donker op de planken, een nieuw toneelstuk over de verzetsgroep Lever. De familie Lever, die de kern van de verzetsgroep vormde, woonde in de Tweede Wereldoorlog in één van de panden waar nu het museum is gevestigd.

Door het donker draait om de nacht van 16 op 17 november 1943. Toen viel de Sicherheitsdienst het huis van de familie Lever aan het Kleinzand 18 binnen. Zoon Jan wist te ontsnappen, vader Hendrik, dochter Meta en de Joodse onderduikster Rosa (Rozet) IJzerman werden opgepakt en meegenomen naar Leeuwarden. Meta werd na een dagenlang verhoor weer vrijgelaten. Alleen zij en haar moeder overleefden de oorlog.

Kaarten voor de voorstelling kosten € 15,- per stuk.

Speeldata: 16 (première voor genodigden), 17, 18 en 19 november 2022.

Aanvang: 20.00 uur.

23 april - 28 augustus: windstil

Nieuw werk van beeldmaker Heleen Haijtema, geïnspireerd op foto's van het skûtsjesilen gemaakt door de Sneker fotograaf Ger Dijs. In spannende installaties in de natuur bootst Haijtema de vorm van de zeilen na, waarmee zij windstille momenten creëert. Kern in het werk dat ze toont in deze expositie is de vlakverdeling van de zeilen van de skûtsjes.

Naast de nieuwe beelden van Haijtema, is in Windstil het vroege werk van Ger Dijs te zien. Een selectie foto’s die hij in de jaren zeventig en tachtig maakte van het skûtsjesilen zelf, maar ook de prijsuitreikingen na afloop op de vaste wal. Dijs had een scherp oog voor compositie en vlakverdeling en koos zijn positie op het water nauwkeurig.

Windstil is de eerste in een nieuwe serie exposities van de Mix Nederland. Bij iedere editie van de Mix worden historische fotocollecties gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen.