fries scheepvaart museum
Vanaf 14 juni: 90 jaar Pampus

90 Jaar geleden liep de eerste Pampus van stapel, en nog steeds worden de houten kielzeiljachten volgens dezelfde voorschriften gebouwd. Daardoor zijn ze qua snelheid gelijk aan elkaar en komt het in wedstrijden aan op stuurmanskunst, boothandeling en tactisch inzicht. Liefhebbers roemen het Pampusjacht om de mooie lijnen, de prachtige zeeg en de uitstekende zeileigenschappen.

De vloot bestaat op dit moment uit 461 (gemeten) jachten, nieuw gebouwd of gerestaureerd. Er zijn nog twee werven in Nederland die de Pampus kunnen bouwen. Toch heeft de Pampusklasse de wind in de zeilen, want ook jongere generaties zeilen er graag in mee.

De Pampusclub viert het 90 jarig bestaan van haar klasse met een bescheiden tentoonstelling in het Fries Scheepvaart Museum. Aan de hand van foto’s, zeilprijzen en andere objecten ontdek je de historie en het sociale en sportieve karakter van de Pampusklasse.

22 juni: Open Huis met De Weduwe Joustra

In 1864 begon weduwe Anjenette Joustra-Reinders met het maken van Beerenburg aan het Kleinzand in Sneek. Nu, 160 jaar, later wordt op diezelfde plek en met dezelfde receptuur nog steeds De Weduwe Joustra Beerenburg geproduceerd. Om dat te vieren is het op 22 juni feest aan het Kleinzand! Van 12.00 tot 17.00 uur houden De Weduwe Joustra en het Fries Scheepvaart Museum samen Open Huis. Je kunt in de productiehal zien hoe de Beerenburg wordt gemaakt en het museum is gratis toegankelijk. Kom de collectie bekijken en ontdek of vrijwilligerswerk bij het museum misschien wat voor jou is.

Aan de Bothniakade kun je de skûtsjes Dankbaarheid en De Sneker Pan bezichtigen en de bemanning ontmoeten. Stadsgidsen van het museum verzorgen een korte tour over de historie van de bedrijvigheid aan het Kleinzand, en je kunt een klein rondje over de grachten varen. Emiel van De Hûnekop maakt muziek en natuurlijk is er genoeg te eten en te drinken. Dus kom op 22 juni naar het Kleinzand en vier de verjaardag van de Weduwe met ons mee!

nieuw: audiotour in sneker en fries

De verhalen bij de objecten in het Fries Scheepvaart Museum zijn sinds kort ook in het Fries en Snekers te beluisteren. De audiotour was al beschikbaar in het Nederlands, Engels en Duits. Door de verhalen ook in het Fries en Snekers aan te bieden in de meest eigen taal van de inwoners van de stad en provincie, maken we de collectie nog een stukje beter toegankelijk. Voor zover bekend is het voor het eerst in een museum in Fryslân dat er een audiotour in het Stadsfries is gemaakt. De uitbreiding van de audiotour kwam tot stand dankzij een subsidie van de provinsje Fryslân.

De audiotour is te beluisteren via een podcatcher die je gratis kunt lenen bij de balie van het museum. Je kunt ook je eigen smartphone gebruiken, download daarvoor de app Map my visit.

t/m 30 juni: redders op zee - 200 jaar knrm

Voor de honderdduizenden watersporters die zich ieder jaar op het Friese water begeven, is er altijd hulp beschikbaar dankzij de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM). In de tentoonstelling Redders op zee brengt het Fries Scheepvaart Museum een ode aan deze vrijwilligers.

Je ziet indringende portretten van de vrijwilligers in woord en beeld, scheepsmodellen van Fries reddingboten door de jaren heen en haarscherpe foto’s van de reddingstations in het Friese kustlandschap. Dichter Abe de Vries werpt een poëtische blik de rol van redders op het water.

Als bezoeker kun je zelf ook ontdekken of er een redder in je schuilt. Cabaretier en beslisbomenmaker Katinka Polderman loodst je op humoristische wijze naar het antwoord.

Redders op zee is van 9 maart t/m 30 juni te zien in het Fries Scheepvaart Museum.