fries scheepvaart museum
Actueel
16 februari: Jessica Merkens over vrouwen in de Elfstedentocht

16 februari: Jessica Merkens over vrouwen in de Elfstedentocht

Jessica Merkens is marathonschaatser en journalist. De échte Elfstedentocht reed ze nog nooit. In de zoektocht naar haar eigen fascinatie voor schaatsen op natuurijs, vond ze veel bijzondere verhalen van vrouwen die hem wél reden. Zij gingen niet alleen de strijd aan met de elementen, maar ook met de vooroordelen en verwachtingen die de maatschappij van hen had. Over die vrouwen, gaat haar boek 'Op eigen houtje. De ongelooflijke verhalen van vrouwen in de Elfstedentocht'.

Op 16 februari geeft Jessica Merkens een lezing in het Fries Scheepvaart Museum. Uiteraard zal ook het verhaal van Jikke Gaastra, waarvan het museum de schaatsen en een herinneringsbord bewaart, aan de orde komen. 

Wanneer: donderdag 16 februari, 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

Entree: €4,75; museumkaart en ledenpas gratis (inclusief koffie/thee)

Graag vooraf inschrijven via balie@friesscheepvaartmuseum.nl

Foto: Dirk-Jan van Dijk

groen doen: milieubewuste voorjaarsmarkt

groen doen: milieubewuste voorjaarsmarkt

Milieu- en klimaatbewust het voorjaar in? Kom dan op zondag 26 februari naar ‘Groen Doen’ in het Fries Scheepvaart Museum. Op deze voorjaarsmarkt haal je volop inspiratie, want je vindt er allerlei lokale, duurzame en milieuvriendelijke producten en diensten. Van biologische honing tot Sneker bier, en van houten speelgoed tot 3D-prints van biologisch afbreekbaar materiaal. Als je deze markt hebt bezocht twijfel je niet langer, maar ga je gewoon Groen Doen! 

De voorjaarsmarkt is op 26 februari van 13.00 tot 17.00 uur. Entree: volwassenen €4,75; kinderen, museumkaarthouders en leden krijgen gratis toegang.

‘Groen Doen’ wordt georganiseerd in het kader van de familietentoonstelling Expeditie Sterke Yerke, van olievervuiling tot plastic soup! die je deze middag ook kunt bezoeken.

voorjaarsvakantie: pim pam plastic

voorjaarsvakantie: pim pam plastic

Help Pake en Beppe de voorjaarsvakantie door in het Fries Scheepvaart Museum. Door het hele gebouw is een circuit uitgezet met allemaal toffe opdrachten die te maken hebben met plastic en alternatieven daarvoor. Zo kun je de shredder en moulder in actie zien, die plastic vermalen en omsmelten tot een nieuw product. Je ontdekt microplastic is tandpasta, en kunt lekker komen knutselen en spelletjes spelen. Hoe goed ben jij in Pim Pam Plastic? Voor ouders en kinderen is er ook een fijne chillplek waar je lekker iets kunt eten en drinken.

Het Pim Pam Plastic-circuit is er van maandag 27 februari t/m vrijdag 3 maart. Kinderen krijgen gratis toegang, en ook voor het circuit hoef je niet te betalen. 

De activiteiten sluiten aan bij de familietentoonstelling Expeditie Sterke Yerke, van olievervuiling tot plastic soup! die je deze week voor het laatst kunt beleven in het museum.

Foto: Niels de Vries

1 februari: wat kun je wel doen aan de plastic soup?

1 februari: wat kun je wel doen aan de plastic soup?

Wat kun je zelf doen aan grote klimaat- en milieuproblemen zoals de plastic soup? In dit eerlijke gesprek kun je ideeën uitwisselen en inspiratie opdoen over hoe anderen hier mee omgaan. Want de omvang van het probleem is heel groot, maar ook in je eentje kun je invloed hebben.

Onder leiding van Lemke Statema, projectleider van groene en duurzame initiatieven zoals Skjin Wetter, brengen we de grootse problemen terug naar je eigen huishouden. Aan de hand van haar eigen ‘worsteling’ en de ervaringen van anderen geeft Lemke je tips en handvaten om die eerste stap richting verandering te zetten. Welke keuzes maak je in de supermarkt? Koop je vaak kleding? En wat voor cadeaus geef je met kerst?

In dit tweede plastic soup-college doen deelnemers actief mee aan het gesprek. Deel je zorgen, zoek samen naar oplossingen en laat je inspireren!

Wanneer: Woensdag 1 februari 2023, 19.30-21.30 uur
Waar: Fries Scheepvaart Museum
Entree: € 4,75, museumkaart en leden gratis. (inclusief koffie/thee).
Maximaal aantal deelnemers: 12, inschrijven via balie@friesscheepvaartmuseum.nl

t/m 5 maart: expeditie sterke yerke

t/m 5 maart: expeditie sterke yerke

Halverwege de jaren ’70 bouwen zeven vrienden in Leeuwarden een vlot, van alleen maar gerecycled materiaal. Ze varen er zelfs mee de Atlantische Oceaan over, om onderzoek te doen naar de olievervuiling op zee. Veertig jaar later is er een nieuw vlot: Sterke Yerke IV. Het doel is dit keer om aandacht te vragen voor de plastic soup.

In de familietentoonstelling Expeditie Sterke Yerke – van olievervuiling tot plastic soup zie je dit legendarische verhaal, maar ga je vooral ook zelf op onderzoek uit. Er is een heus laboratorium waar je het probleem van olie en microplastic kunt zien, op het nagebouwde vlot kun je voelen hoe het moet zijn om hiermee de zee de trotseren en de museumvijver mag je schoonmaken met de op afstand bestuurbare ‘plastic hunter’.

Gedurende de tentoonstelling zullen er activiteiten, workshops en lezingen worden gehouden over plastic soup, recycling en leven zonder afval. De aftrap is in het openingsweekend, met gratis entree en veel activiteiten.

Voor scholen is er een schoolbreed educatief programma gericht op de bewustwording en de techniek achter het recyclen van plastic.

film erfskip online te bekijken

film erfskip online te bekijken

De film 'Erfskip' is hier online te bekijken. Een documentaire gemaakt door Daan Visser, waarin de familie Van Klink centraal staat. Een familie die al generaties lang houten boten bouwt. Op 18 mei 2022 ging de film in het Fries Scheepvaart Museum in première.

Daan Visser: "De documentaire ‘Erfskip’ is een film over liefde. Over liefde voor het houten schip en over liefde voor het vakmanschap van de steeds kleiner wordende groep houtbouwers die Nederland nog kent. Zijn het de laatste der Mohikanen, of heeft het erfgoed nog toekomst?"