fries scheepvaart museum
lezing: scheepswrakken

Het is 1921 als schipper Klaas Weissenbach met het stoomschip Reserve van Zutphen terug naar zijn woonplaats Sneek vaart. Op de Zuiderzee raakt hij in zwaar weer, het schip vergaat.

Meer dan 30 jaar later wordt in de Noordoostpolder een scheepswrak gevonden. Na een kort onderzoek raakt het in de vergetelheid. Maritiem archeoloog Yftinus van Popta van de Rijksuinversiteit Groningen pakte de handschoen op en identificeerde het wrak als de Reserve. Maar wat is er nou precies gebeurd? Op woensdag 28 februari vertelt Van Popta het verhaal van dit scheepswrak.

Wanneer: woensdag 28 februari, 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur).

Kosten: €7,50 incl. kopje koffie/thee. Leden en museumkaarthouders gratis entree.

Graag vooraf aanmelden via balie@friesscheepvaartmuseum.nl

Tip: Luister ook naar de podcast 'Het wrakke water' van Yftinus van Popta en Jon Hille.

vanaf 9 maart: redders op zee - 200 jaar knrm

Voor de honderdduizenden watersporters die zich ieder jaar op het Friese water begeven, is er altijd hulp beschikbaar dankzij de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM). In de tentoonstelling Redders op zee brengt het Fries Scheepvaart Museum een ode aan deze vrijwilligers.

Je ziet indringende portretten van de vrijwilligers in woord en beeld, scheepsmodellen van Fries reddingboten door de jaren heen en haarscherpe foto’s van de reddingstations in het Friese kustlandschap. Dichter Abe de Vries werpt een poëtische blik de rol van redders op het water.

Als bezoeker kun je zelf ook ontdekken of er een redder in je schuilt. Cabaretier en beslisbomenmaker Katinka Polderman loodst je op humoristische wijze naar het antwoord.

Redders op zee is van 9 maart t/m 30 juni te zien in het Fries Scheepvaart Museum.

vanaf 16 maart: fr11slan door de ogen van vermeer

De schilderijen van Johannes Vermeer vormden voor kunstenaars Gabriëlle Westra en Randolph Algera de inspiratie voor hun nieuwste kunst- en mienskipsproject. Van alle elf Friese steden maakten ze een schilderij: Randolph maakte stadsgezichten van genomineerde buurten, Gabriëlle portretteerde markante inwoners.

Overal komt het verlangen naar verbinding naar voren. Zo staat op het stadsgezicht van IJlst een zeppelin met een trein eronder, verwijzend naar de Lelylijn – de snelle treinverbinding naar de het westen. En in Sneek is de van oorsprong Indiase Balwinder geportretteerd, die in het door haar opgerichte vrouwencentrum verschillende culturen met elkaar in contact brengt.

Hoewel helemaal van nu, ademen de doeken ook de sfeer van de Gouden Eeuw. De stijlkamers van het Fries Scheepvaart Museum vormen daarom een prachtig decor voor deze reizende tentoonstelling. Fr11slân door de ogen van Vermeer is hier van 15 maart t/m 15 mei 2024 te zien.