Zondag 5 september is de laatste dag van de expositie 'Bloed, zweet en walvistraan', over de walvisvaart door de eeuwen heen. Op deze dag wordt de expositie feestelijk afgesloten, met een bijeenkomst voor belangstellenden. Gastcurator Anne-Goaitske Breteler interviewt twee oud-walvisvaarders, en geluidskunstenaar Tristan Visser geeft een performance. Vanwege deze bijeenkomst is de expositie tussen 14.00 en 15.30 uur niet te bekijken. Uiteraard bent u welkom om de bijeenkomst bij te wonen. Vooraf opgeven is verplicht, dat kan bij de balie van het museum. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0515 414057.

Wilt u in de zomervakantie het Fries Scheepvaart Museum bezoeken en er zeker van zijn dat u naar binnen kunt? Reserveer dan vooraf uw tickets online. Het museum heeft vanwege maatregelen omtrent het coronavirus te maken met een maximum aantal van 150 bezoeker tegelijk. Door per half uur een beperkt aantal mensen binnen te laten, kunnen we dit goed handhaven. Wanneer u vooraf online uw kaarten koopt, garanderen wij u dat u op het door u gekozen tijdstip naar binnen kunt. Ook met een museumkaart of Rembrandtpas is het mogelijk en aan te raden om vooraf te reserveren. U reserveert de kaartjes in onze online ticketshop.

Vanaf zaterdag 5 juni 2021 opent het Fries Scheepvaart Museum haar deuren weer voor publiek. Kom de nieuwe expositie 'Bloed, zweet en walvistraan' bekijken - over de walvisvaart door de eeuwen heen. En ontdek samen met de (klein)kinderen alles over de reus van de zee: Femke, de blauwe vinvis. Een echte doe-tentoonstelling voor het hele gezin. Maak muziek op een walvisorgel of keer een knuffel-walvis binnenstebuiten. En durf jij zonder te kijken aan baleinen te voelen?

Maatregelen

Om de openstelling op een veilige en verantwoorde manier te laten verlopen, vragen wij u als bezoeker om een aantal maatregelen in acht te nemen. Kom niet naar het museum als u verkoudheidsklachten heeft, of huisgenoten met verkoudheidsklachten en koorts. Als u zichtbaar klachten heeft kunnen wij u vragen het museum te verlaten. 

Wij vragen u om in het museum de algemeen geldende richtlijnen van het RIVM te volgen. Dus houd 1,5 meter afstand, was of desinfecteer regelmatig uw handen en hoest of nies in uw ellenboog. 

Kom zoveel mogelijk met eigen vervoer. Gratis parkeren kan in de parkeergarage Normandiaplein en op een gedeelte het Flexaterrein aan de Oppenhuizerweg. Laat (als dat kan) uw jas in de auto en neem een kleine tas mee. Dan hoeft u geen gebruik te maken van de garderobe en lockers. 

In het museum zijn aanwijzingen aangebracht, wij vragen u deze te volgen. Het museumcafé is gesloten. De audiotours zijn wel beschikbaar, deze desinfecteren wij vooraf.

Wegens wijzigingen in het personeelsbestand van het museum, zijn de bibliotheek en leeszaal momenteel gesloten voor publiek. 

De expositie Groningers in Fryslân, kunst van De Ploeg anno 2020 is door de museumsluiting veel korter te zien geweest dan de bedoeling was. Gelukkig zijn er in de 4 weken dat het wel kon, veel mensen komen kijken. Maar er zijn ook veel die ‘m gemist hebben. Daarom is er een virtuele tour door de expositie gemaakt. Zo kun je op je gemak genieten van alle werken die de kunstenaars van Groninger kunstkring De Ploeg maakten, speciaal voor deze expositie. 

De komende weken zullen we ook op Facebook en Instagram geregeld een foto van een van de werken publiceren, voorzien van uitleg door de kunstenaar. Volg het museum ook op die kanalen om niks te missen!

Het Fries Scheepvaart Museum toont de geschiedenis van de scheepvaart in Friesland, maar de collectie herbergt schatten vanuit de hele wereld. Souvenirs die zeelieden meebrachten naar huis, scheepsportretten van de havens die Friese kapiteins aandeden, of schilderijen van historische gebeurtenissen. In de video ‘Reis door Europa’ neemt directeur Meindert Seffinga de kijker mee langs een aantal van die schatten, en vertelt de verhalen die erbij horen.

De film is gemaakt voor de leden van de Vereniging Fries Scheepvaart Museum. Zij kregen deze als eerste te zien. Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden in deze lockdown-periode, wordt de film nu openbaar voor iedereen. Wilt u ook lid worden en het museum steunen? Klik dan hier.

Het Fries Scheepvaart Museum is gesloten, maar dat betekent niet dat je je deze kerstvakantie hoeft te vervelen. Haal het museum in huis! Bestel een envelopje vol zon.

doosje vol zon website

Het envelopje vol zon is een knutselpakket met alle materialen die je nodig hebt om zelf een zonnecel-bootje te maken, een kompas en een zonnewijzer. Uiteraard komt er een uitgebreid instructieblad bij met tips en leuke opdrachten. Het envelopje vol zon is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar, en kost € 9,50 inclusief verzendkosten. Mail je bestelling en adresgegevens naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je krijgt dan een bevestiging met betalingsinstructies terug, en na betaling wordt het envelopje zo snel mogelijk opgestuurd.

In het Fries Scheepvaart Museum in Sneek zijn gisteravond bijzondere beelden uit 1939 gepresenteerd. In de film zijn vrijwilligers van het Landstormkorps Luchtwachtdienst te zien, die een oefening houden bij de uitkijkpost op het dak van het Sneker abattoir aan de Oude Oppenhuizerweg.

De film is bijzonder omdat deze in kleur is opgenomen, en daarvan zijn er maar weinig. Bovendien geeft het een unieke blik achter de schermen van de Luchtwachtdienst. Dit was een provinciale dienst, bestaande uit vrijwilligers die het luchtruim in de gaten hielden zodat vijandelijke vliegtuigen niet ongezien ons land konden benaderen. In de film is te zien dat de sfeer bij de oefening tamelijk jolig en gezellig was, met thee en koekjes en vooral veel sigaretten.

Ook zijn in de film voor zover bekend de enige bewegende beelden te zien van de bekende verzetsman Hendrik Lever uit Sneek, die bij een razzia in 1943 werd opgepakt en om het leven kwam in een concentratiekamp.

De film is gemaakt door Gerrit Krommendijk, in opdracht van Koos Flach, die beiden een drukkerij hadden Sneek. Flach is in het begin van de film te zien als bestuurder van de auto die komt aanrijden. Zijn zoon stond het filmpje tijdelijk af aan het Fries Scheepvaart Museum.  

Op 21 oktober geeft Alice Booij in het Fries Scheepvaart Museum een lezing over de bevrijding van Sneek. U kunt zich niet meer opgeven om de lezing bij te wonen, maar u kunt wel live meekijken en -luisteren op het YouTubekanaal van het museum. De livestream start om 19.30 uur. 

Een bewogen dag

15 april 1945 was een bewogen dag voor Sneek. Eerst vertrokken de Duitsers uit de stad en later reden Canadese tanks en andere voertuigen door de stad. De wisseling van de macht ging niet onopgemerkt voorbij. De dag begon met een grote knal. Het waaggebouw werd door de Duitsers - vlak voor hun vertrek - in brand geschoten om te voorkomen dat papier en munitie in handen van de geallieerden zouden vallen. Alice Booij vertelt het verhaal van de bevrijding van Sneek aan de hand van persoonlijke verhalen, die bijvoorbeeld afkomstig zijn uit dagboeken. En ze vertoont foto's en filmfragmenten die particulieren destijds hebben gemaakt.

bevrijding sneek

In ons kindermuseum ontvangen we graag veel kinderen groepen van scholen. In verband met het coronavirus, is het heel belangrijk dit dagelijks grondig te doen. Het kindermuseum is daarom dagelijks vanaf 16.00 uur gesloten. 

Een privé-rondleiding door het museum voor het hele gezin - wie wil dat nu niet? Het Fries Scheepvaart Museum biedt deze mogelijkheid vanaf nu aan. Misschien komen jullie wel voor het eerst in het museum. Dan is dit een unieke kans om op een actieve manier het museum te ontdekken, samen met een gids. De museumgids neemt jullie mee op sleeptouw, en laat verschillende aspecten van de Friese Scheepvaart zien. Onderweg zijn er leuke doe-opdrachten voor jong en oud.

De rondleiding duurt ongeveer een uur en is bedoeld voor gezinnen met kinderen van 0 t/m 18 jaar. Een gezinsrondleiding kost €30,- in totaal, inclusief museumentree. Reserveren (minimaal 5 dagen voor je bezoek) kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

gezinsrondleiding roerklik site

Het is weer mogelijk om stadswandelingen te boeken bij het Fries Scheepvaart Museum. Een mooie wandeling van ca 1,5 uur door het centrum van Sneek, onder begeleiding van een ervaren stadsgids. In verband met de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus mogen we met maximaal 3 mensen en 1 stadsgids op straat zijn. Een stadswandeling kost € 16,50 per groep. 

Voor de stadswandelingen gelden een aantal regels in verband met het coronavirus:

- Blijf thuis bij gezondheidsklachten. De stadsgids zal u hier vooraf naar vragen. Mocht u zichtbaar klachten hebben, dan kan de gids u vragen de groep te verlaten.

- Houd altijd 1,5 meter afstand van de gids en van mensen die niet tot uw huishouden behoren. Houd hierbij zelf ook rekening met voorbijgangers.

Voor meer informatie en boekingen neemt u contact met ons op via 0515 414057 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sinds de heropening van het Fries Scheepvaart Museum twee weken geleden, hebben al meer dan 70 gezinnen de Ziek, Zwak en misselijk-route door het museum gevolgd.

zzm kids voor site

 

Deze route is speciaal ontwikkeld

Het Fries Scheepvaart Museum is geopend voor publiek. U kunt alleen naar binnen met een online ticket met starttijd. Deze kunt u hier boeken. Ook mensen met een Museumkaart, Rembrandtkaart en Vrienden van het museum moeten vooraf een ticket met starttijd reserveren. Zij hoeven uiteraard geen entree te betalen. Print het ticket uit en neem het mee naar het museum, of laat ze op uw smartphone scannen bij de kassa van het museum. U kunt tot 20 minuten na aanvang van de starttijd binnenkomen. U kunt daarna binnen blijven zolang u wilt. Mensen boven de 13 jaar vragen wij dringend een mondkapje te dragen in het museum.

Is alles open?

Het museum is grotendeels open, maar omwille van de hygiëne zijn touchscreens afgesloten en kunnen bezoekers geen gebruik maken van het Museumcafé. Groepsrondleidingen gaan niet door maar de audiotours die u door het museum leiden zijn wel beschikbaar. Deze desinfecteren wij vooraf. Zo kunt u toch het verhaal van het museum optimaal mee krijgen. Ook is er een speciale 'Ziek, zwak en misselijk-route' verkrijgbaar, die leuk is voor het hele gezin.

De museumwinkel en de VVV zijn tijdens de openingstijden van het museum ook gewoon open, u kunt hier uitsluitend met PIN betalen.

De garderobe en kluisjes zijn beschikbaar, maar we raden u aan uw jas thuis of in de auto te laten als dat kan, en alleen een kleine tas mee te nemen als dat nodig is. 

Maatregelen voor een veilig bezoek

Om ervoor te zorgen dat het bezoek veilig en verantwoord verloopt, heeft het museum een aantal maatregelen genomen. Wij vragen bezoekers deze aanwijzingen te volgen. Daarnaast gelden de landelijke richtlijnen van het RIVM.

Heeft u verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest, verhoging, koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid, dan vragen wij u om thuis te blijven. Ook wanneer u huisgenoten heeft met verkoudheidsklachten en koorts mag u niet naar binnen. Wij kunnen u vragen het museum te verlaten als u zichtbaar klachten heeft.

Bezoekadres:

Kleinzand 16
8601 BH Sneek
T 0515 - 41 40 57

Openingstijden:

Ma. t/m Za. 10:00 - 17:00 uur
Zo. 12:00 - 17:00 uur
 

Postadres:

Postbus 186
8600 AD Sneek