fries scheepvaart museum
boekje windstil cadeau

Bij de expositie Windstil is een gelijknamige publicatie verschenen. Zowel de oude foto's die Ger Dijs in de jaren 70 en 80 maakte bij het SKS Skûtsjesilen, als het nieuwe werk van Heleen Haijtema in opdracht van De Mix Nederland en het Fries Scheepvaart Museum zijn te zien in het boekje. Joost Oomen schreef een inleidende tekst. In april en mei 2022 was bij het NS-station van Sneek ook een deel van de werken te zien. Deze foto's zijn ook opgenomen in de catalogus.

Museumkaarthouders die tussen 15 en 28 augustus de expositie bezoeken krijgen de publicatie ter waarde van € 10,- cadeau. Eén exemplaar per huishouden en zolang de voorraad strekt.

zomervakantie? kom klompzeilen!

Heb je wel eens van klompzeilen gehoord? Vroeger maakten kinderen van een oude klomp een bootje om mee te spelen. Zo leerden ze al een beetje zeilen. Ook nu worden er nog wel eens kampioenschappen klompzeilen georganiseerd.

In het Fries Scheepvaart Museum kun je deze zomervakantie (9 juli t/m 4 september) klompzeilen. De klompbootjes zijn al helemaal klaargemaakt, je hoeft ze alleen maar te water te laten in de museumvijver. Zoek de juiste windvlaag (of help een beetje door te blazen) en kijk welke klomp het snelst gaat!

Uitgezeild? Pak dan een kraskaart en ga op zoek naar de letters van het scheeps-ABZee bij de ingang van het kindermuseum. Loop daarna door naar boven en ontdek wat je daar allemaal nog meer kunt doen! Het klompzeilen, scheeps-ABZee en het kindermuseum zijn bij de entree inbegrepen.

film erfskip online te bekijken

De film 'Erfskip' is hier online te bekijken. Een documentaire gemaakt door Daan Visser, waarin de familie Van Klink centraal staat. Een familie die al generaties lang houten boten bouwt. Op 18 mei 2022 ging de film in het Fries Scheepvaart Museum in première.

Daan Visser: "De documentaire ‘Erfskip’ is een film over liefde. Over liefde voor het houten schip en over liefde voor het vakmanschap van de steeds kleiner wordende groep houtbouwers die Nederland nog kent. Zijn het de laatste der Mohikanen, of heeft het erfgoed nog toekomst?"

november 2022: door het donker

Het Fries Scheepvaart Museum brengt in november 2022 Door het donker op de planken, een nieuw toneelstuk over de verzetsgroep Lever. De familie Lever, die de kern van de verzetsgroep vormde, woonde in de Tweede Wereldoorlog in één van de panden waar nu het museum is gevestigd.

Door het donker draait om de nacht van 16 op 17 november 1943. Toen viel de Sicherheitsdienst het huis van de familie Lever aan het Kleinzand 18 binnen. Zoon Jan wist te ontsnappen, vader Hendrik, dochter Meta en de Joodse onderduikster Rosa (Rozet) IJzerman werden opgepakt en meegenomen naar Leeuwarden. Meta werd na een dagenlang verhoor weer vrijgelaten. Alleen zij en haar moeder overleefden de oorlog.

Kaarten voor de voorstelling kosten € 15,- per stuk.

Speeldata: 16 (première voor genodigden), 17, 18 en 19 november 2022.

Aanvang: 20.00 uur.

23 april - 28 augustus: windstil

Nieuw werk van beeldmaker Heleen Haijtema, geïnspireerd op foto's van het skûtsjesilen gemaakt door de Sneker fotograaf Ger Dijs. In spannende installaties in de natuur bootst Haijtema de vorm van de zeilen na, waarmee zij windstille momenten creëert. Kern in het werk dat ze toont in deze expositie is de vlakverdeling van de zeilen van de skûtsjes.

Naast de nieuwe beelden van Haijtema, is in Windstil het vroege werk van Ger Dijs te zien. Een selectie foto’s die hij in de jaren zeventig en tachtig maakte van het skûtsjesilen zelf, maar ook de prijsuitreikingen na afloop op de vaste wal. Dijs had een scherp oog voor compositie en vlakverdeling en koos zijn positie op het water nauwkeurig.

Windstil is de eerste in een nieuwe serie exposities van de Mix Nederland. Bij iedere editie van de Mix worden historische fotocollecties gebruikt als bron van inspiratie voor hedendaagse Nederlandse fotografen.