fries scheepvaart museum
Actueel
13 december: lezing Om de Meer

13 december: lezing Om de Meer

Het gebied rond het Sneekermeer is uitermate interessant om in te wandelen, te fietsen en, natuurlijk, om doorheen te varen. Zowel bewoners als bezoekers kunnen er hun hart ophalen. Water, oude steden, intieme dorpen, rijke natuur – het is een mooi en inspirerend gebied met een rijke historie.

 

Gericht op deze bezoekers is onlangs bij de Friese uitgeverij Wijdemeer het boek Om De Meer. Mens, cultuur en landschap rond het Sneekermeer verschenen. Het boek beschrijft de wording  van het landschap van Laag-Fryslân, hoe mensen daar een bestaan hebben opgebouwd en hoe de geschiedenis van dit gebied zich in de loop der eeuwen heeft ontrold. Het ontstaan van het Sneekermeer (lang zo oud niet als u misschien denkt), de Friese binnenscheepvaart en de opkomst van de watersport worden eveneens beschreven. In Om De Meer wordt ook vooruit gekeken. Wat betekent klimaatverandering voor het wonen in deze streek, wat is het probleem van het veenweidegebied en hoe wordt hier gewerkt aan de bescherming en verbetering van de natuur?

 

Tijdens zijn lezing op woensdagavond 13 december zal de auteur van Om De Meer, de Sneeker geograaf dr. Hans Koppen, eerder ook stadsgids en rondleider in het museum, aan de hand van beelden en verhalen het gebied beschrijven en zo de toehoorders laten ervaren wat de achtergrond is van wát ze in het lage deel van Friesland met eigen ogen kunnen zien.

 

De lezing begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Entree is € 7,50 (incl. een kopje koffie/thee), en gratis voor leden en museumkaarthouders. Graag vooraf even aanmelden via balie@friesscheepvaartmuseum.nl

20 december: Biebcafé Elfstedentocht

20 december: Biebcafé Elfstedentocht

In het BiebCafé van de bibliotheek in Sneek vertelt museumrondleider Gees Boomgaard de meest bijzondere verhalen en weetjes over de Elfstedentocht.

Wist je bijvoorbeeld dat in de eerste paar tochten Sneek de een-na-laatste stad was? Na de lezing wandelen jullie naar het museum, waar Gees onder andere de ‘houtjes’ van Jikke Gaastra laat zien, de allereerste vrouw die de Elfstedentocht schaatste. En natuurlijk vertelt ze ook over haar eigen belevenissen, want ze schaatste de tocht maar liefst drie keer!

De lezing begint om 10.15 uur in de Bibliotheek Sneek aan de Wijde Noorderhorne 1. Daarna wandelen jullie naar het museum. Toegang 1 euro, te betalen bij de bibliotheek. Bezoekers van de lezing krijgen deze ochtend gratis entree voor het museum. Vooraf aanmelden mag, maar is niet verplicht.

kerstvakantie 2023

kerstvakantie 2023

Vier deze kerstvakantie een Scandinavische kerst. Tomte, de Scandinavische kerstkabouter, is met zijn maatje Julbock naar Sneek gekomen. Maar hij heeft heimwee. Help jij hem een fijne kerst te beleven?

Je krijgt een mooi versierd boekje, waarmee je samen met Tomte en Julbock op speurtocht door het museum gaat. Op verschillende plekken maak je een creatieve opdracht in het boekje. Je eindigt natuurlijk in het kindermuseum waar je alles mag aanraken en uitproberen. In het boekje staan ook opdrachten voor thuis.

Kerst met Tomte en Julbock is geschikt voor kinderen van 4-10 jaar. Het opdrachtenboekje is gratis, je betaalt alleen museumentree. Doorlopend verkrijgbaar van 22 december 2023 t/m 7 januari 2024. Let op: Op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag is het museum gesloten. Op tweede kerstdag open van 12:00-17:00 uur. Reserveren is niet nodig.

Scandinavische kerstfilm: Casper en Emma - Vrolijk kerstfeest

Scandinavische kerstfilm: Casper en Emma - Vrolijk kerstfeest

Naast de kerstspeurtocht tonen we op woensdag 27 december ook een hele fijne Scandinavische kerstfilm: Een vrolijk kerstfeest met Casper en Emma.

Veel kinderen zullen de Noorse serie over de kleuters Casper en Emma en hun pratende knuffels wel kennen. In deze film hebben Casper en Emma zin in een witte kerst, maar waar blijft de sneeuw? Als opa besluit kerst te vieren in de blokhut van zijn vriendin in plaats van bij Emma en haar familie, bedenken ze een plan. Alles lijkt in het honderd te lopen... Zou de kerstman kunnen helpen?

De film duurt 75 minuten en is leuk voor kinderen vanaf een jaar of 3. Om helemaal in de sfeer te komen doe je vooraf of na afloop de kerstspeurtocht over Tomte en Jullbock. Zowel de film als de speurtocht zijn gratis activiteiten. Je betaalt alleen museumentree.

Woensdag 27 december, 14:00-15.15 uur. Reserveren is niet nodig.

15 januari: dag van de elfstedentocht

15 januari: dag van de elfstedentocht

Kom op 15 januari naar de Dag van de Elfstedentocht in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek. Een middag vol interessante gesprekken, mooie verhalen en unieke beelden.

Onder leiding van journalist en oud-schaatser Sippy Tigchelaar gaan onder andere Ron Couwenhoven en Gauke Bootsma in op de vraag hoe we het culturele en historische erfgoed van de Elfstedentocht zouden moeten doorgeven aan jongere generaties. Het Fries Film & Audio Archief komt met nooit eerder vertoonde beelden van de ‘tocht der tochten’.