De museumwinkel van het Fries Scheepvaart Museum is met ingang van 30 maart geopend op dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur. Winkelen kan alleen op afspraak. U kunt op de openingsdagen tussen 10.00 en 11.00 uur bellen naar 0515 414057 om een afspraak te maken. Er kunnen maximaal 2 klanten tegelijk in de winkel, en het dragen van een mondkapje is verplicht. Zoekt u nog een leuk cadeautje, een puzzel of een mooi boek, dan bent u dus vanaf deze week weer van harte welkom in onze museumwinkel.

Wegens wijzigingen in het personeelsbestand van het museum, zijn de bibliotheek en leeszaal momenteel gesloten voor publiek. 

Hij was de ‘koning der hardrijders’, de Sven Kramer van zijn tijd. Ulbe van Dijk (1841-1910) uit Gauw won in de 19e eeuw de ene schaatswedstrijd na de andere. Het Fries Scheepvaart Museum heeft sinds deze week een nieuw ontdekte foto van hem in de collectie. Historicus Sian Wierda uit Joure vond de foto in een kringloopwinkel, en schonk hem aan het museum.

Ulbe van Dijk site

Het museum is erg blij met de schenking. “Volgens schaatskenner Ron Couwenhoven zijn er maar 3 foto’s van Van Dijk bekend, en allemaal later gemaakt als deze. Het is geweldig dat wij nu deze oudste foto van hem in de collectie mogen opnemen. De afbeelding van zo’n groot schaatskampioen is een mooie toevoeging aan wat we al in huis hebben over de geschiedenis van het schaatsen” zegt directeur Meindert Seffinga. De foto - een kleine ‘carte de visite’ - wordt bewaard in het depot, zodat hij niet kan verkleuren. Een grote kopie krijgt wellicht binnenkort een plaatsje in de IJszaal van het museum.

De schenker, Sian Wierda, kocht de carte de visite voor 1 euro in een kringloopwinkel. “Hij kwam me meteen bekend voor, maar ik wist niet waarvan. Thuis schoot me te binnen dat ik hem had gezien op de cover van het boek Hardrijderijen in Friesland van Ron Couwenhoven. Die coverfoto blijkt een 20e eeuwse reproductie te zijn van het origineel dat ik heb gekocht.” Wierda besloot meteen de foto te schenken aan het museum. “Ik vind het belangrijk dat hij goed bewaard wordt. En Van Dijk kwam uit Gauw, vlakbij Sneek. Volgens mij zou zijn foto niet misstaan in de IJszaal van het Fries Scheepvaart Museum.”

Ulbe van Dijk was jarenlang de snelste rijder op de korte baan. Hij won er niet alleen veel geld mee, maar ook prijzen als een luxe klok of een horloge. Hij won zo vaak, dat hij in 1871 zelfs door sommige ijsclubs werd uitgesloten van deelname. In totaal won hij in zijn leven 99 prijzen en premies, de 100 haalde hij net niet. In 1889 ging hij failliet en werden zijn schaatsprijzen verloot onder de schuldeisers. 

De expositie Groningers in Fryslân, kunst van De Ploeg anno 2020 is door de museumsluiting veel korter te zien geweest dan de bedoeling was. Gelukkig zijn er in de 4 weken dat het wel kon, veel mensen komen kijken. Maar er zijn ook veel die ‘m gemist hebben. Daarom is er een virtuele tour door de expositie gemaakt. Zo kun je op je gemak genieten van alle werken die de kunstenaars van Groninger kunstkring De Ploeg maakten, speciaal voor deze expositie. 

De komende weken zullen we ook op Facebook en Instagram geregeld een foto van een van de werken publiceren, voorzien van uitleg door de kunstenaar. Volg het museum ook op die kanalen om niks te missen!

Het Fries Scheepvaart Museum toont de geschiedenis van de scheepvaart in Friesland, maar de collectie herbergt schatten vanuit de hele wereld. Souvenirs die zeelieden meebrachten naar huis, scheepsportretten van de havens die Friese kapiteins aandeden, of schilderijen van historische gebeurtenissen. In de video ‘Reis door Europa’ neemt directeur Meindert Seffinga de kijker mee langs een aantal van die schatten, en vertelt de verhalen die erbij horen.

De film is gemaakt voor de leden van de Vereniging Fries Scheepvaart Museum. Zij kregen deze als eerste te zien. Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden in deze lockdown-periode, wordt de film nu openbaar voor iedereen. Wilt u ook lid worden en het museum steunen? Klik dan hier.

Het Fries Scheepvaart Museum is gesloten, maar dat betekent niet dat je je deze kerstvakantie hoeft te vervelen. Haal het museum in huis! Bestel een envelopje vol zon.

doosje vol zon website

Het envelopje vol zon is een knutselpakket met alle materialen die je nodig hebt om zelf een zonnecel-bootje te maken, een kompas en een zonnewijzer. Uiteraard komt er een uitgebreid instructieblad bij met tips en leuke opdrachten. Het envelopje vol zon is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar, en kost € 9,50 inclusief verzendkosten. Mail je bestelling en adresgegevens naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je krijgt dan een bevestiging met betalingsinstructies terug, en na betaling wordt het envelopje zo snel mogelijk opgestuurd.

Vanwege aangescherpte maatregelen omtrent het coronavirus, sluit het Fries Scheepvaart Museum de deuren voor publiek. Gedurende de sluiting kunt u via Facebook en Instagram blijven genieten van de collectie en andere activiteiten van het museum

In het Fries Scheepvaart Museum in Sneek zijn gisteravond bijzondere beelden uit 1939 gepresenteerd. In de film zijn vrijwilligers van het Landstormkorps Luchtwachtdienst te zien, die een oefening houden bij de uitkijkpost op het dak van het Sneker abattoir aan de Oude Oppenhuizerweg.

De film is bijzonder omdat deze in kleur is opgenomen, en daarvan zijn er maar weinig. Bovendien geeft het een unieke blik achter de schermen van de Luchtwachtdienst. Dit was een provinciale dienst, bestaande uit vrijwilligers die het luchtruim in de gaten hielden zodat vijandelijke vliegtuigen niet ongezien ons land konden benaderen. In de film is te zien dat de sfeer bij de oefening tamelijk jolig en gezellig was, met thee en koekjes en vooral veel sigaretten.

Ook zijn in de film voor zover bekend de enige bewegende beelden te zien van de bekende verzetsman Hendrik Lever uit Sneek, die bij een razzia in 1943 werd opgepakt en om het leven kwam in een concentratiekamp.

De film is gemaakt door Gerrit Krommendijk, in opdracht van Koos Flach, die beiden een drukkerij hadden Sneek. Flach is in het begin van de film te zien als bestuurder van de auto die komt aanrijden. Zijn zoon stond het filmpje tijdelijk af aan het Fries Scheepvaart Museum.  

Op 21 oktober geeft Alice Booij in het Fries Scheepvaart Museum een lezing over de bevrijding van Sneek. U kunt zich niet meer opgeven om de lezing bij te wonen, maar u kunt wel live meekijken en -luisteren op het YouTubekanaal van het museum. De livestream start om 19.30 uur. 

Een bewogen dag

15 april 1945 was een bewogen dag voor Sneek. Eerst vertrokken de Duitsers uit de stad en later reden Canadese tanks en andere voertuigen door de stad. De wisseling van de macht ging niet onopgemerkt voorbij. De dag begon met een grote knal. Het waaggebouw werd door de Duitsers - vlak voor hun vertrek - in brand geschoten om te voorkomen dat papier en munitie in handen van de geallieerden zouden vallen. Alice Booij vertelt het verhaal van de bevrijding van Sneek aan de hand van persoonlijke verhalen, die bijvoorbeeld afkomstig zijn uit dagboeken. En ze vertoont foto's en filmfragmenten die particulieren destijds hebben gemaakt.

bevrijding sneek

In ons kindermuseum ontvangen we graag veel kinderen groepen van scholen. In verband met het coronavirus, is het heel belangrijk dit dagelijks grondig te doen. Het kindermuseum is daarom dagelijks vanaf 16.00 uur gesloten. 

Een privé-rondleiding door het museum voor het hele gezin - wie wil dat nu niet? Het Fries Scheepvaart Museum biedt deze mogelijkheid vanaf nu aan. Misschien komen jullie wel voor het eerst in het museum. Dan is dit een unieke kans om op een actieve manier het museum te ontdekken, samen met een gids. De museumgids neemt jullie mee op sleeptouw, en laat verschillende aspecten van de Friese Scheepvaart zien. Onderweg zijn er leuke doe-opdrachten voor jong en oud.

De rondleiding duurt ongeveer een uur en is bedoeld voor gezinnen met kinderen van 0 t/m 18 jaar. Een gezinsrondleiding kost €30,- in totaal, inclusief museumentree. Reserveren (minimaal 5 dagen voor je bezoek) kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

gezinsrondleiding roerklik site

Het is weer mogelijk om stadswandelingen te boeken bij het Fries Scheepvaart Museum. Een mooie wandeling van ca 1,5 uur door het centrum van Sneek, onder begeleiding van een ervaren stadsgids. In verband met de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus mogen we met maximaal 3 mensen en 1 stadsgids op straat zijn. Een stadswandeling kost € 16,50 per groep. 

Voor de stadswandelingen gelden een aantal regels in verband met het coronavirus:

- Blijf thuis bij gezondheidsklachten. De stadsgids zal u hier vooraf naar vragen. Mocht u zichtbaar klachten hebben, dan kan de gids u vragen de groep te verlaten.

- Houd altijd 1,5 meter afstand van de gids en van mensen die niet tot uw huishouden behoren. Houd hierbij zelf ook rekening met voorbijgangers.

Voor meer informatie en boekingen neemt u contact met ons op via 0515 414057 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sinds de heropening van het Fries Scheepvaart Museum twee weken geleden, hebben al meer dan 70 gezinnen de Ziek, Zwak en misselijk-route door het museum gevolgd.

zzm kids voor site

 

Deze route is speciaal ontwikkeld

Het Fries Scheepvaart Museum is geopend voor publiek. U kunt alleen naar binnen met een online ticket met starttijd. Deze kunt u hier boeken. Ook mensen met een Museumkaart, Rembrandtkaart en Vrienden van het museum moeten vooraf een ticket met starttijd reserveren. Zij hoeven uiteraard geen entree te betalen. Print het ticket uit en neem het mee naar het museum, of laat ze op uw smartphone scannen bij de kassa van het museum. U kunt tot 20 minuten na aanvang van de starttijd binnenkomen. U kunt daarna binnen blijven zolang u wilt. Mensen boven de 13 jaar vragen wij dringend een mondkapje te dragen in het museum.

Is alles open?

Het museum is grotendeels open, maar omwille van de hygiëne zijn touchscreens afgesloten en kunnen bezoekers geen gebruik maken van het Museumcafé. Groepsrondleidingen gaan niet door maar de audiotours die u door het museum leiden zijn wel beschikbaar. Deze desinfecteren wij vooraf. Zo kunt u toch het verhaal van het museum optimaal mee krijgen. Ook is er een speciale 'Ziek, zwak en misselijk-route' verkrijgbaar, die leuk is voor het hele gezin.

De museumwinkel en de VVV zijn tijdens de openingstijden van het museum ook gewoon open, u kunt hier uitsluitend met PIN betalen.

De garderobe en kluisjes zijn beschikbaar, maar we raden u aan uw jas thuis of in de auto te laten als dat kan, en alleen een kleine tas mee te nemen als dat nodig is. 

Maatregelen voor een veilig bezoek

Om ervoor te zorgen dat het bezoek veilig en verantwoord verloopt, heeft het museum een aantal maatregelen genomen. Wij vragen bezoekers deze aanwijzingen te volgen. Daarnaast gelden de landelijke richtlijnen van het RIVM.

Heeft u verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest, verhoging, koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid, dan vragen wij u om thuis te blijven. Ook wanneer u huisgenoten heeft met verkoudheidsklachten en koorts mag u niet naar binnen. Wij kunnen u vragen het museum te verlaten als u zichtbaar klachten heeft.

Bezoekadres:

Kleinzand 16
8601 BH Sneek
T 0515 - 41 40 57

Openingstijden:

Ma. t/m Za. 10:00 - 17:00 uur
Zo. 12:00 - 17:00 uur
 

Postadres:

Postbus 186
8600 AD Sneek