Sinds de heropening van het Fries Scheepvaart Museum twee weken geleden, hebben al meer dan 70 gezinnen de Ziek, Zwak en misselijk-route door het museum gevolgd.

zzm kids voor site

Deze route is speciaal ontwikkeld door museumeducators Anke Roorda en Merijn van Veen. “Kinderen horen in deze tijd van alles over Corona. Maar aan boord van schepen lagen vroeger ook allerlei ziektes op de loer” vertelt Merijn.

boek voor site

Ter inspiratie verdiepte Anke zich in het 18e eeuwse boek Een nette verhandeling van de leger-ziekten, als mede van de scheeps-ziekten van medicus Steven Blankaard. “Daar staan echt ijzingwekkende ziektes in beschreven. Van scheurbuik tot pokken en van gele vlekken tot ‘gaande en komende koorzen’. En ik kwam ook allemaal recepten tegen van hoe ze toen medicijnen konden maken aan boord. ”

rat voor site    rat 2 voor site     rat 3 voor site

Samen bedachten Anke en Merijn vragen op verschillende niveau’s. “Zo kan iedereen in het gezin meedoen” legt Merijn uit. “We hebben ook al reacties gehad van volwassenen die de route hebben gedaan, ook zij steken er echt wat van op.” Naast de vragen, die variëren van waar komt tegenwoordig nog cholera voor tot het zoeken van drie verstopte ratten, zitten er in de route ook veel doe-opdrachten verwerkt. Rondjes draaien bijvoorbeeld, om te voelen hoe het is om zeeziek te zijn of in je arm knijpen om te checken of je genoeg gedronken hebt.

De route is gratis en voor iedereen beschikbaar. Heb je de route volbracht? Bij de balie kun je de antwoorden nakijken. Alle kinderen die de route volgen mogen na afloop een presentje uitzoeken.

Op dinsdag 2 juni om 10.00 uur opent het Fries Scheepvaart Museum haar deuren weer voor publiek. U kunt dan alleen naar binnen met een online ticket met starttijd. Deze kunt u hier boeken. Ook mensen met een Museumkaart, Rembrandtkaart en Vrienden van het museum moeten vooraf een ticket met starttijd reserveren. Zij hoeven uiteraard geen entree te betalen. Print het ticket uit en neem het mee naar het museum, of laat ze op uw smartphone scannen bij de kassa van het museum. U kunt tot 20 minuten na aanvang van de starttijd binnenkomen. U kunt daarna binnen blijven zolang u wilt.

Is alles open?

Het museum is grotendeels open, maar omwille van de hygiëne blijft het Kindermuseum voorlopig nog dicht en kunnen bezoekers ook geen gebruik maken van het Museumcafé. Rondleidingen gaan niet door maar de audiotours die u door het museum leiden zijn wel beschikbaar. Deze desinfecteren wij vooraf. Zo kunt u toch het verhaal van het museum optimaal mee krijgen. Ook is er een speciale 'Ziek, zwak en misselijk-route' verkrijgbaar, die leuk is voor het hele gezin.

De museumwinkel en de VVV zijn tijdens de openingstijden van het museum ook gewoon open, u kunt hier uitsluitend met PIN betalen.

De garderobe en kluisjes zijn beschikbaar, maar we raden u aan uw jas thuis of in de auto te laten als dat kan, en alleen een kleine tas mee te nemen als dat nodig is.

Maatregelen voor een veilig bezoek

Om ervoor te zorgen dat het bezoek veilig en verantwoord verloopt, heeft het museum een aantal maatregelen genomen. Wij vragen bezoekers deze aanwijzingen te volgen. Daarnaast gelden de landelijke richtlijnen van het RIVM.

Heeft u verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest, verhoging, koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid, dan vragen wij u om thuis te blijven. Ook wanneer u huisgenoten heeft met verkoudheidsklachten en koorts mag u niet naar binnen. Wij kunnen u vragen het museum te verlaten als u zichtbaar klachten heeft.