Pieter Witteveen (1878-1970) begon als schippersknecht in de Rijnvaart. In 1905 liet hij een eigen schip bouwen, dat hij de naam De Vriendschap. Met dit schip vervoerde hij vracht door het hele land. Hij leidde een avontuurlijk leven. Veel van wat hij zag of meemaakte, legde hij vast op tal van schilderijen. Als twaalfjarige begon hij al met schilderen. Les heeft hij niet gehad. Dat hoefde volgens hem ook niet. Want zijn schilderijen hoefden niet mooi te zijn. Ze moesten “echt” zijn. En daarmee bedoelde hij dat ze moesten weergeven hoe hij het zelf had gezien of in zijn hoofd had. Het zijn vooral schepen die Witteveen vastlegde. Logisch voor een schilderende schipper. En bij ieder schip had hij een verhaal. Veel van deze verhalen zijn vastgelegd door zijn nazaat Joop Boonstra, die deze verhalen graag doorvertelt tijdens de contactavond.

29 januari 2020

Er is voor de lezingen altijd veel belangstelling. Daarom is het raadzaam om u van de voren aan te melden.

witteveen

Ook zomers, wanneer sloepjes door de Sneker grachten varen, zijn de Sneker vrijwilligers van de Elfstedentocht actief. Je ziet ze in de weer met houten stellages en mobiele kluunplekken. Allemaal ter voorbereiding op de tocht der tochten. Want als die tocht komt, dan moeten  er vele duizenden schaatsers door de stad. En daarvoor is er eigenlijk te weinig ijs. Bij vorige tochten waren er al zorgen over hoeveel het ijs van de Sneker stadsgrachten aan kan. Daarom is er voor de volgende Elfstedentocht een alternatieve route bedacht. Hoe dat in zijn werk gaat, vertelt het Sneker rayonhoofd Johan Hoogland. Na de pauze gaat Sippy Tigchelaar in gesprek met Anne Tjerkstra, die de Elfstedentocht meerdere keren heeft geschaatst. Zijn portretten van Elfstedenwinnaars zijn te zien in de ijszaal van ons museum.

24 februari 2020

johan hoogland

In het voorjaar organiseren we een tentoonstelling over de bevrijding van Sneek, nu 75 jaar geleden. Samen met Peter van Egmond verzamelde Alice Booij het materiaal voor deze tentoonstelling. In haar lezing neemt Alice Booij ons mee naar de spannende dagen rondom 15 april 1945, toen de Duitsers de stad uit trokken, gevolgd door de Canadezen die het land bevrijdden.

25 maart 2020

bevrijding sneek 2