80 jaar Fries Scheepvaart Museum – in 2018 naar 2018 leden

2018 is voor het Fries Scheepvaart Museum een bijzonder jaar, het museum bestaat 80 jaar. Het begon allemaal in 1938 toen op initiatief van toenmalig burgemeester Lucas Poppinga het museum als vereniging werd opgericht. Maar was er eigenlijk wel draagvlak voor een scheepvaartmuseum in Sneek? Dat was er zeker! De openingstentoonstelling, die werd georganiseerd in een pand aan de Kruizebroederstraat in Sneek, bleek een daverend succes.

Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde het museum naar haar huidige locatie aan het Kleinzand. De start op nummer 12 was bescheiden, maar inmiddels omvat het museum de panden Kleinzand 12 tot en met 24. Niet alleen is het museum in omvang vele malen groter geworden, maar ook steeds professioneler.

De Vereniging Fries Scheepvaart Museum is in al die jaren een grote constante gebleken. Met haar 1200 leden is de vereniging vandaag de dag nog steeds springlevend. En daar is het museum trots op! De vereniging zorgde bij de oprichting voor de exploitatie van het museum, terwijl nu vooral de nadruk ligt op ondersteuning van het museum bij haar werk.

Dat wordt onder ander gedaan door de 120 vrijwilligers, die via de vereniging op allerlei vlakken actief zijn binnen het museum. Van het geven van rondleidingen tot het verzorgen van de binnentuinen en van het begeleiden van schoolklassen tot het restaureren van scheepsmodellen.

Verder ondersteunt de vereniging het museum met financiële bijdragen. Hiermee kan het museum bijvoorbeeld nieuwe aanwinsten of educatieve programma’s financieren. De vriendenvereniging is dus een onmisbare schakel, voor nu én in de toekomst.

De Vereniging wil het museum voor haar 80ste verjaardag feliciteren met een passend cadeau in de vorm van nieuwe leden. Vandaar dat een ledenwerfactie wordt gehouden in 2018. Het doel is om in 2018 te groeien naar 2018 leden. Op de website van het museum (Steun het museum) staat daarover alle informatie.

Het Fries Scheepvaart Museum gooit het weer eens over een andere boeg!

Want, we hebben sinds kort een nieuwe speurtocht in ons assortiment. En deze keer niet voor de jeugd, maar een speurtocht voor volwassenen met als thema: nautische spreekwoorden. In onze taal zijn veel spreekwoorden te vinden die hun oorsprong hebben in de scheepvaart. Veel van deze nautische spreekwoorden zijn al zo ingeburgerd in het dagelijks taalgebruik, dat de relatie met de scheepvaart niet meer zo voor de hand ligt. In deze spreekwoordentocht verbinden we de nautische spreekwoorden met onze collectie. Zo wordt een museumbezoek nog leuker!

De spreekwoordentocht is verkrijgbaar aan de balie van het museum en kost € 2,50.