What's on

Ziek, Zwak & Misselijk-route voor gezinnen een groot succes

door museumeducators Anke Roorda en Merijn van Veen. “Kinderen horen in deze tijd van alles over Corona. Maar aan boord van schepen lagen vroeger ook allerlei ziektes op de loer” vertelt Merijn. 

boek voor site

Ter inspiratie verdiepte Anke zich in het 18e eeuwse boek Een nette verhandeling van de leger-ziekten, als mede van de scheeps-ziekten van medicus Steven Blankaard. “Daar staan echt ijzingwekkende ziektes in beschreven. Van scheurbuik tot pokken en van gele vlekken tot ‘gaande en komende koorzen’. En ik kwam ook allemaal recepten tegen van hoe ze toen medicijnen konden maken aan boord. ”

rat voor site    rat 2 voor site     rat 3 voor site

Samen bedachten Anke en Merijn vragen op verschillende niveau’s. “Zo kan iedereen in het gezin meedoen” legt Merijn uit. “We hebben ook al reacties gehad van volwassenen die de route hebben gedaan, ook zij steken er echt wat van op.” Naast de vragen, die variëren van waar komt tegenwoordig nog cholera voor tot het zoeken van drie verstopte ratten, zitten er in de route ook veel doe-opdrachten verwerkt. Rondjes draaien bijvoorbeeld, om te voelen hoe het is om zeeziek te zijn of in je arm knijpen om te checken of je genoeg gedronken hebt. 

De route is gratis en voor iedereen beschikbaar. Heb je de route volbracht? Bij de balie kun je de antwoorden nakijken. Alle kinderen die de route volgen mogen na afloop een presentje uitzoeken.

Visiting address:

Kleinzand 16
8601 BH Sneek
T 0515 - 41 40 57

Opening hours:

Mon. till Sat. 10:00 - 17:00 hour
Sun. 12:00 - 17:00 hour
 

Postal address:

Postbus 186
8600 AD Sneek
E-Mail

Opening library:

Tues. till Fri. 10:00 - 12:30 hour
and 13:00 - 16:30 hour