Collectie

Over de collectie
De collectie van het Fries Scheepvaart Museum bevat ruim 22.000 voorwerpen en bijna 43.000 foto's. Daarnaast is er in het museum een bibliotheek met bijna 12.000 titels en worden er archieven bewaard. De collectie bestaat uit twee verzamelgebieden: de geschiedenis van de Friese scheepvaart en de geschiedenis van de stad Sneek en de Friese Zuidwesthoek. Daarnaast is er ook nog een deelcollectie schaatsen en ijssport.

Wat kunt in ons museum verwachten?
Schepen uiteraard. Maar er is bij ons nog veel meer te zien. In de scheepvaartafdeling is aandacht voor de Friese kustvaart, de binnenvaart (met sk├╗tsjes bijvoorbeeld), de beurtvaart, de visserij, de vrachtvaart, de scheepsbouw en de Friese Admiraliteit. Uniek is onze afdeling pleziervaart met oude en moderne zeiljachten. Het gaat in ons museum echter niet alleen maar over schepen. In de historische afdeling van de stad Sneek wordt uitgebreid stilgestaan bij de geschiedenis van de stad en de omgeving. Er is aandacht voor de Sneker Waterpoort, er zijn prachtige stijlkamers uit de 18de en 19de eeuw en in de zilverzaal staat de producten van de Sneker Zilversmeden te pronken. Al deze voorwerpen vertellen hun verhaal. Dat doen we op verschillende manieren. Met zaalbladen bijvoorbeeld, audiotours en multimedia (films). Zie ook Praktische informatie. Voor kinderen worden de verhalen verteld op hun eigen niveau. Daarvoor is het Kindermuseum.

Depotcollectie
De meeste schilderijen, scheepsmodellen en voorwerpen presenteren we in onze museumzalen. Maar er zijn ook voorwerpen die vanwege de kwetsbaarheid niet getoond kunnen worden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de 4.400 prenten en bouwtekeningen. Deze worden bewaard in het depot. Daar staan ook de objecten die wel wel willen bewaren, maar die voor het publiek minder interessant zijn. Dat zijn er bijna 4.000. Toch leiden deze depotstukken geen verborgen bestaan. Ze zijn goed beschreven en gefotografeerd, zodat ze via de website te bekijken zijn.

Beeldcollectie Bibliotheek Archief

Bezoekadres:

Kleinzand 16
8601 BH Sneek
T 0515 - 41 40 57

Openingstijden:

Ma. t/m Za. 10:00 - 17:00 uur
Zo. 12:00 - 17:00 uur
 

Postadres:

Postbus 186
8600 AD Sneek

Opening bibliotheek:

Ma., Wo. t/m Vr. 10:00 - 12:30 uur
en 13:00 - 16:30 uur
Dinsdagen gesloten