Op zaterdag 3 februari 2024 organiseert de Wurkgoep Maritime Skiednis haar 12e symposium, ditmaal in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek. Het symposium is van 14.00-17.00 uur, inloop vanaf 13.30 uur. Het thema is: Friezen in de Admiraliteiten van de Republiek in de Vroeg-Moderne Tijd.
In 1597 ontstond er in de jonge Republiek een apart admiraliteitskantoor voor Friesland-Groningen in Dokkum dat later werd overgeplaatst naar Harlingen. Hoewel het archief van de Friese admiraliteit door een brand in 1771 goeddeels verloren ging, is de Friese Admiraliteit als organisatie en institutie diepgaand bestudeerd.
Anders ligt dit voor de betrokkenheid van Friezen in en bij de Admiraliteiten in de Nederlanden en in het buitenland. Om deze reden kiest de werkgroep maritieme geschiedenis van de Fryske Akademy voor haar 12de symposium de invalshoek van Friezen en hun maritieme loopbanen in dienst van de gewestelijke admiraliteiten van de Republiek.
Het biedt ruimte voor thema’s die verband houden met de loopbanen van zowel tot dusver nauwelijks bekende Friese bevelhebbers als bemanningen in binnen-en buitenland, betrokkenheid bij zeeslagen, kapingen in oorlogstijd van koopvaarders en konvooien, en met kunsthistorische en materiële aspecten van de Friese admiraliteit.
<< Kopergravure met de afbeelding van de gebouwen van de Admiraliteit te Harlingen. Gegraveerd door C.F. Bendorp naar tekeningen van J. Bulthuis. Collectie Fries Scheepvaart Museum.
programma
- Hugo Ter Avest (Hannemahuis Harlingen) De materiële restanten van de Admiraliteit in Friesland
- Anna Verhoog (Universiteit Leiden) Neerlands hoop in bange dagen: de vergeten Friese kapitein Adriaan de Roock
- Nykle Dijkstra (HCL) en Hans Zijlstra (Sneupers Dokkum) Jeppe Nittes uit Dokkum en de vlag van de Zilvervloot
- Peter Swart (Westfries Archief Hoorn) Friese matrozen op het oorlogsschip Huis te Warmelo
- Hanno Brand (Fryske Akademy) Friese koopvaarders in het gekaapte eskader van Van Bylandt in de aanloop tot de 4de Engelse Oorlog
Kanon afkomstig van de Friese Admiraliteit. Collectie Fries Scheepvaart Museum >>
praktische informatie
Het entreegeld bedraagt €17.50 inclusief een bezoek aan het Fries Scheepvaart Museum. Houders van een museumkaart en leden van de Fryske Akademy betalen € 15,00. Vanwege de catering is het fijn als u vooraf een entreekaartje koopt. Mocht dit niet lukken, dan kunt u ook op de dag zelf een kaartje kopen bij de kassa van het museum.
<< Achterglasschildering van het linieschip Prins Friso, gebouwd in 1728-1730 in Harlingen. Maker onbekend. Collectie Fries Scheepvaart Museum.