fries scheepvaart museum
film: erfskip

film: erfskip

De film 'Erfskip' is hier online te bekijken. Een documentaire gemaakt door Daan Visser, waarin de familie Van Klink centraal staat. Een familie die al generaties lang houten boten bouwt. Op 18 mei 2022 ging de film in het Fries Scheepvaart Museum in première. Wilt u de film fullscreen bekijken? Klik dan op de titel linksboven om naar YouTube te gaan, en kies daar rechts onderin 'volledig scherm'.

Daan Visser: "De documentaire ‘Erfskip’ is een film over liefde. Over liefde voor het houten schip en over liefde voor het vakmanschap van de steeds kleiner wordende groep houtbouwers die Nederland nog kent. Zijn het de laatste der Mohikanen, of heeft het erfgoed nog toekomst?"

Rode draad in de film is het verhaal van vier generaties houtbouwers Van Klink. Oerpake Jan, pake Jan, zijn zoon Ivor en diens zoon Jan. Vier mannen uit hetzelfde hout gesneden. Pake Jan, die al jaren geleden overleed, bouwde in de jaren ’70 van de vorige eeuw nog nieuwe scheepjes. Zoon Ivor (45) beperkt zich op zijn werf in Workum tot restauratie en onderhoud. Zo zijn de schepen van het Zuiderzeemuseum bij hem in goede handen. Ivors zoon Jan (16) staat te trappelen om het stokje van zijn vader over te nemen. Het erfgoed en het ambacht dat daar bij hoort zit als het ware in zijn genen.  Jan zit nog op school, maar hij is minstens één dag per week te vinden op de beroemde werf van Van der Meulen in Sneek. Om de fijne kneepjes van het vak te leren.

Maar heeft dat vak nog wel toekomst? Wie zich in de wereld van de houten schepen begeeft ontmoet veel mensen met passie. Mensen met liefde voor de natuur, voor natuurlijke materialen en voor eerlijk vakmanschap, voor traditie. Maar de koppen worden steeds grijzer. Is de jeugd nog wel warm te maken voor het varend erfgoed, zit de jeugd wel te wachten op een erfenis uit het verleden?

'Erfskip' duurt 52 minuten en is Friestalig, met Nederlandse ondertiteling. 

Regie, productie en montage: Daan Visser

Eindredactie: Bert Visser