fries scheepvaart museum

filmpremière erfskip

Op 18 mei 2022 gaat in het Fries Scheepvaart Museum de film 'Erfskip' in première. Een documentaire gemaakt door Daan Visser, waarin de familie Van Klink centraal staat. Een familie die al generaties lang houten boten bouwt.

Daan Visser: "De documentaire ‘Erfskip’ is een film over liefde. Over liefde voor het houten schip en over liefde voor het vakmanschap van de steeds kleiner wordende groep houtbouwers die Nederland nog kent. Zijn het de laatste der Mohikanen, of heeft het erfgoed nog toekomst?"

 

Rode draad in de film is het verhaal van drie generaties houtbouwers Van Klink. Pake Jan, zijn zoon Ivor en diens zoon Jan. Drie mannen uit hetzelfde hout gesneden. Pake Jan, die al jaren geleden overleed, bouwde in de jaren ’70 van de vorige eeuw nog nieuwe scheepjes. Zoon Ivor (45) beperkt zich op zijn werf in Workum tot restauratie en onderhoud. Zo zijn de schepen van het Zuiderzeemuseum bij hem in goede handen. Ivors zoon Jan (16) staat te trappelen om het stokje van zijn vader over te nemen. Het erfgoed en het ambacht dat daar bij hoort zit als het ware in zijn genen.  Jan zit nog op school, maar hij is minstens één dag per week te vinden op de beroemde werf van Van der Meulen in Sneek. Om de fijne kneepjes van het vak te leren.

Maar heeft dat vak nog wel toekomst? Natuurlijk, de stichtingen, particulieren en musea die zich bekommeren om ons varend erfgoed zullen hun schepen in de vaart willen houden. De paar honderd houten tjotters, botters, boeiers, aken, schouwen en jollen die er nog zijn. Zeilschepen van soms meer dan honderd jaar oud, die ooit zijn gebouwd voor de visserij of vrachtvervoer, of in latere jaren zijn aangepast of gebouwd voor de charter- en pleziervaart, ze zullen gerestaureerd en onderhouden moeten blijven. Maar zullen er ooit nieuwe houten schepen worden gebouwd? En, wat moeten we eigenlijk met al dat erfgoed?

Wie zich in de wereld van de houten schepen begeeft ontmoet veel mensen met passie. Mensen met liefde voor de natuur, voor natuurlijke materialen en voor eerlijk vakmanschap, voor traditie. Maar de koppen worden steeds grijzer. Is de jeugd nog wel warm te maken voor het varend erfgoed, zit de jeugd wel te wachten op een erfenis uit het verleden? ‘De Jonge Vissers Onder Zeil’ in Workum zet zich in om de wereld van de historische houten boten door te geven aan een nieuwe generatie, onder meer door deel te nemen aan wedstrijden met hun historische houten visserman jollen. We zien Jan en zijn vrienden deelnemen aan zo’n wedstrijd. In de documentaire zien we adembenemende beelden van zeilende schepen, van half vergane houten boten en schitterende staaltjes van restauratiewerk.

Voor Ivor van Klink is hout het perfecte materiaal. “Een boom groeit uit de aarde, het leeft, het laat zich vormen tot een schip en ooit vergaat het weer tot aarde waarop een nieuwe boom kan groeien”. Het is de circulaire levenswijsheid van al drie generaties houtbouwers Van Klink.

'Erfskip' duurt 52 minuten en is Friestalig, met Nederlandse ondertiteling. 

Regie, productie en montage: Daan Visser

Eindredactie: Bert Visser