“Als je aan de oever van de Brekken bij Oudega bent, dan moet je je ogen eens dicht doen en goed luisteren. Je weet niet wat je hoort!” Hoe vaak hij er ook is geweest, kunstschilder Jan Reus raakt nog steeds in vervoering over wat hij hoort en ziet als hij op of bij het water is. Het lijkt vreemd, een kunstschilder die vooral luistert. Je zou verwachten dat hij meer bezig is met kijken. Toch raken de geluiden van de Oudegaster Brekken hem diep in zijn ziel. Reus begon zijn schilderscarrière met vervreemdende realistische drieluiken. Later werd zijn werk abstracter en liet hij zich inspireren door muziek. Zijn schilderijen suggereren niet alleen de muziek, maar zijn soms ook letterlijk verbeeldingen daarvan, in vorm en kleur. “Het was voor mij een openbaring dat ook de natuur gestructureerde vormen van geluid voortbrengt. In wind en water zie ik ritmes en golfbewegingen, die heel erg overeenkomen met muziek”. Wind, water en kunst. Als iets past in ons museum, dan zijn het wel de schilderijen van Jan Reus.

15 februari - 28 maart 2020

jan reus maanlicht op de Brekken

Op zondag 15 april werd Sneek bevrijd. Het was een veelbewogen dag voor de stad. Vlak voordat de eerste Canadese voertuigen de stad binnenreden, staken Duitse militairen het Waaggebouw in brand om vervolgens te vluchten. Schrik en verbijstering, voorzichtige hoop en even later onbeschrijfelijke blijdschap wisselden elkaar binnen een paar uur af. Bij de herdenking van 75 jaar bevrijding gonst het Sneek van de activiteiten. En daar sluit ons museum natuurlijk bij aan met een expositie van voorwerpen die met de bevrijding te maken en waarin aan de hand van foto’s, films en verslagen van ooggetuigen het verhaal van deze bijzondere dagen in 1945 wordt verteld.

11 april – 24 mei 2020

bevrijding sneek 1

 

 

De Sintrale Kommisje Skûtsjesilen viert in 2020 het 75-jarig bestaan. De commissie werd opgericht in 1945 om de zeilwedstrijden met skûtsjes, die overal in Friesland al sinds jaar en dag werden gehouden, wat beter op elkaar af te stemmen en te komen tot een Fries kampioenschap. De motorisering van de binnenvaart had er voor gezorgd, dat er nauwelijks nog schippers voeren met een skûtsje. Vanaf de jaren vijftig deden er aan de wedstrijden vooral skûtsjes mee, die door plaatselijke commissies in de vaart werden gehouden. Er was één belangrijke regel: de schippers moesten voortkomen een Friese schippersfamilie.

Inmiddels is het skûtsjesilen uitgegroeid tot een sportevenement van groot formaat. Veertien schepen trekken in twee weken door Friesland en zeilen op het scherpst van de snede om het kampioenschap. Ze worden gevolgd door een groot publiek op de wal of op schepen die voor anker liggen. De zeilwedstrijden worden live verslagen op radio en TV. Het nationaal toerismebureau bestempelde het skûtsjesilen in de marketing als een zomers topevenement.

In de tentoonstelling staan foto’s centraal. Daar zijn uiteraard foto’s van professionals bij, die laten zien wat er gebeurt op het water. Maar er is ook aandacht voor kiekjes, de familie-albums van de schippers. Geen gelikte foto’s, maar indrukken uit de eerste hand, waar de emotie en beleving in door klinkt.

5 juni – 23 augustus 2020

skutsjesilen

“Schipper Anne Tjerkstra is een multitalent. Hij was schipper van het Friese statenjacht en van 1984 tot 2008 schipper van de skûtsjes van Joure en Langweer. In zijn vrije tijd schildert Anne Tjerkstra. Vijf jaar geleden hing in de entree van ons museum de katoenen fok van het statenjacht, waarop hij de portretten van de skûtsjeschippers had geschilderd. Wanneer het vriest, laat Anne de penselen voor wat ze zijn en bindt hij de schaatsen onder. Meerdere Elfstedentochten heeft hij volbracht. Daarom is het niet verwonderlijk dat hij ook de winnaars van de Elfstedentochten wil eren met een portret. Dit schilderde hij op houten Elfstedenkruisjes. Een keuze daaruit is te zien in een presentatie in onze IJszaal.

15 januari - 15 maart 2020

Anne Tjerkstra portret

Visiting address:

Kleinzand 16
8601 BH Sneek
T 0515 - 41 40 57

Opening hours:

Mon. till Sat. 10:00 - 17:00 hour
Sun. 12:00 - 17:00 hour
 

Postal address:

Postbus 186
8600 AD Sneek
E-Mail

Opening library:

Tues. till Fri. 10:00 - 12:30 hour
and 13:00 - 16:30 hour