Op 'e Praatstoel

Het Fries Scheepvaart Museum biedt rondleidingen aan voor iedereen. Op 'e Praatstoel is een speciale rondleiding voor mensen met dementie en hun dierbaren.


Het idee voor rondleidingen voor mensen met dementie/alzheimer is geïnspireerd op het Meet me at MoMa-programma van het Museum of Modern Art in New York, waar het programma al langere tijd met groot succes wordt uitgevoerd. Het doel van het programma is om kunst toegankelijk te maken voor mensen met dementie/alzheimer. In navolging van het MoMa zijn in Nederland het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Stedelijk Museum in Amsterdam in 2013 met een programma gestart onder de naam Onvergetelijk Museum. Inmiddels zijn er in Nederland al veel meer musea met rondleidingen voor deze doelgroep. Het Fries Scheepvaart Museum sluit met het programma Op 'e Praatstoel daarbij aan.

Tijdens het programma maken de deelnemers aan de hand van een thema kennis met drie à vier voorwerpen uit onze collectie. In het Museum hebben we veel voorwerpen die een verhaal vertellen en juist de verhalen en de associaties, die de voorwerpen bij de deelnemers oproepen, staan tijdens de rondleidingen centraal. Zo komen de voorwerpen tot leven. Maar natuurlijk staat bovenal het met elkaar genieten van al dat moois op de eerste plaats.

Kosten
De rondleidingen kosten in totaal € 8,50 per deelnemer; dat is inclusief de entree tot het museum. Bij de prijs is tevens een kopje koffie/thee inbegrepen.

Het programma Op 'e Praatstoel is te boeken voor groepen van maximaal 10 deelnemers (vijf deelnemers met dementie/alzheimer en vijf mantelzorgers/begeleiders).

Wanneer?
De rondleidingen worden op aanvraag en in overleg ingepland. Helaas kunnen wij vanwege de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus op dit moment geen groepen ontvangen in het museum. Wilt u meer informatie of op de hoogte worden gehouden wanneer dit wel weer kan? Neem dan contact met ons op.

Duur van het programma
Het programma duurt in totaal 75 à 90 minuten.

Informatie en boekingen
Voor meer informatie en/of boekingen kunt u terecht bij Grytsje Feitsma en/of Joke Leeverink: 0515 - 41 40 57 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Reserveren voor dit programma is noodzakelijk (minimaal 10 dagen voorafgaand aan uw bezoek). 

 

Bezoekadres:

Kleinzand 16
8601 BH Sneek
T 0515 - 41 40 57

Openingstijden:

Ma. t/m Za. 10:00 - 17:00 uur
Zo. 12:00 - 17:00 uur
 

Postadres:

Postbus 186
8600 AD Sneek