Bloed, zweet en walvistraan (reserveer uw tickets)

Maanden achtereen werkten ze zich in het zweet aan boord van de Willem Barendsz. Vaak tot aan hun enkels in het bloed, spek en traan van de walvissen die ze verwerkten op het fabrieksschip. De jonge mannen die na de oorlog meevoeren op de Nederlandse walvisvaart, waren de trots van de wederopbouw. Maar toen de zeeën leeg raakten en de walvissen met uitsterven bedreigd, kantelde dat beeld. Walvisvaarders worden niet langer gezien als hard werkende helden, maar als moordenaars.

In de tentoonstelling ‘Bloed, zweet en walvistraan’ in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek, laat gastcurator Anne-Goaitske Breteler (25) zien hoe de Nederlandse walvisvaart door de eeuwen heen beleefd werd. Zowel door buitenstaanders als door de walvisvaarders zelf. “De walvisvaart gaat over veel meer dan alleen de jacht op walvistraan” zegt Breteler. “In deze tentoonstelling wil ik graag die nuance laten zien. De geschiedenis van de walvisvaart mag niet verwateren door het taboe dat op dit onderwerp rust.”

Uniek is dat Breteler voor de tentoonstelling kan putten uit dagboeken, fotoboeken en andere herinneringen van de naoorlogse walvisvaarders. Dat werpt een nieuw licht op de zaak. Want de jonge mannen voeren vooral mee voor het avontuur en het geld, maar zagen ook toen al de keerzijde. Zo vertelt Durk van der Veen in een interview: “Sa no en dan skeaten se in wyfke mei de jongen der noch yn, fierhinne klear om geboaren te wurden. Ja, dat wie wol skande hear.” Durks maat Nutte Dijkstra schrijft in zijn dagboek: Vanmorgen heb ik het drama van de walvisvangst gezien. Ja noem het maar een drama hoe die arme beesten aan hun eind komen. [...] Nou het is moorden hoor.

walvisvaarders website

Durk van der Veen en een collega in de bek van een walvis

In de tentoonstelling wordt niet om de brute jacht heengedraaid. Breteler: “Juist door alles zo expliciet te laten zien, zoals het voor die walvisvaarders echt was, wil ik de bezoeker stimuleren om een eigen mening te vormen. Daarom hebben we middenin de tentoonstelling ook een tunnel gebouwd, die alle zintuigen prikkelt. Je hoort geluiden en stemmen, ziet foto’s en filmbeelden, en je mag er ook aan echte baleinen en potvistanden voelen.”

tristan op de boot 550 x web 1

Tristan Visser maakt muziek met walvissen. Foto: Esther Kokmeijer

‘Bloed, zweet en walvistraan’ belicht de walvisvaart vanaf de 17e eeuw, tot aan het heden. Want vandaag de dag zijn walvisvaarders vooral onderzoekers en actievoerders. Een van hen is de Terschellinger muzikant Tristan Visser. Hij strijdt tegen de ‘geluidsvervuiling’ in de oceaan, die de communicatie tussen walvissen verstoort. In Groenland maakte hij muziek waar de walvissen op reageerden. Het resultaat daarvan is ook te horen en zien in de tentoonstelling.

Femke de walvis, reus van de zee

Hoeveel olifanten passen er in een blauwe vinvis? Kun je muziek maken als een walvis? En durf jij zonder kijken aan baleinen te voelen? Aanvullend op 'Bloed, zweet en walvistraan' presenteert het Fries Scheepvaart Museum een familietentoonstelling over het grootste dier op aarde: Femke de blauwe vinvis. Een echte doe-tentoonstelling rondom een 10 meter lange afbeelding van een walvis. Maak met het hele gezin de opdrachten, en dan weet je na afloop alles over de blauwe vinvis. Hoe groot de ogen zijn bijvoorbeeld, hoeveel liter melk een walviskalf drinkt, en welke producten er van walvissen gemaakt werden. 

walvis compleet klein

Wil je een of beide tentoonstellingen bezoeken? Reserveer dan vooraf je toegangstickets voor het museum. Dat kan in de online ticketshop.

De expositie Groningers in Fryslân, kunst van De Ploeg anno 2020 is door de museumsluiting veel korter te zien geweest dan de bedoeling was. Gelukkig zijn er in de 4 weken dat het wel kon, veel mensen komen kijken. Maar er zijn ook veel die ‘m gemist hebben. Daarom is er een virtuele tour door de expositie gemaakt. Zo kun je op je gemak genieten van alle werken die de kunstenaars van Groninger kunstkring De Ploeg maakten, speciaal voor deze expositie. 

De komende weken zullen we ook op Facebook en Instagram geregeld een foto van een van de werken publiceren, voorzien van uitleg door de kunstenaar. Volg het museum ook op die kanalen om niks te missen!

Wat zien Groninger kunstenaars als ze naar Fryslân komen? Het antwoord op die vraag is vanaf 14 november te zien in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek. 18 Leden van Groninger kunstkring De Ploeg exposeren daar hun werk, geïnspireerd op hun beeld van de provincie Fryslân. Het resultaat is een tentoonstelling met een grote variëteit aan werken: van abstract tot realistisch, van houtskool tot olieverf en van schilderij tot beeldhouwwerk. Maar wel allemaal met als gemene deler: het Friese water.

Geert website    Marjan website

Wijde Ee (acryl op hout) - Geert Schreuder (2020) & Op de Fluessen (houtskool en pastelkrijt) - Marjan Cornelius (2020)

Een aantal Ploegleden toog afgelopen zomer naar Friesland, en voer een middag mee op een skûtsje in de Alde Feanen. Anderen lieten zich inspireren door het Waddengebied, jeugdherinneringen of andere associaties met Fryslân. Zo maakte Marjan Cornelius uit Winsum met houtskool en pastel een grote tekening van opspattend boegwater. “Als kind ging ik vaak naar Vlieland en Schiermonnikoog, en ik weet nog dat ik het altijd heel ontspannend vond om naar het opspattende water te kijken aan de zijkanten van die grote boot. En toen ik laatst uit varen ging, had ik dat weer. Dus toen wist ik: dit is gewoon mijn onderwerp.”

Virtuele Tour

Vanwege de lockdown is de expositie veel korter te zien geweest in het museum, dan de bedoeling was. Voor de mensen die 'm hebben gemist, is er een virtuele tour door de expositie gemaakt. . Zo kun je op je gemak genieten van alle werken die de kunstenaars van Groninger kunstkring De Ploeg maakten, speciaal voor deze expositie. 

Jenny Boot is terug in Sneek. En hoe! Voor het eerst exposeert de kunstfotografe haar werk solo in een museum. En waar kan dat beter als in haar geboortestad Sneek? In het Fries Scheepvaart Museum zijn 15 bijzondere foto’s te zien, de meeste geïnspireerd op de schilderijen van de oude meesters uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Zo maakte ze bijvoorbeeld Last potato supper, een eigentijdse versie van De aardappeleters van Vincent van Gogh.

lastpatatosupper website

Speciaal voor deze tentoonstelling maakte ze na een bezoek aan het museum, een aantal werken. Een daarvan is Fiebe. “Ik heb rondgelopen in het museum en zag bij de trappen naar de stijlkamers het portret van Klaeske Willems Bootsma” vertelt Boot. “Die vlechtjes, de witte kraag en het kant – je ziet het allemaal terug in Fiebe. Maar bij het maken van de foto had ik het schilderij niet in gedachten, het is onbewust blijven hangen.”

Fiebe website    Klaeske website

Jenny Boot (1969) groeide op in Sneek. Ze volgde een opleiding aan de fotoacademie, experimenteerde met schilderen en vond uiteindelijk de kunstvorm waarmee ze nu furore maakt: schilderachtige foto’s die door de vergelijkbare thematiek en lichtinval de sfeer van de werken van de Hollandse oude meesters ademen. Maar ze blijven eigentijds, en raken soms ook actuele vraagstukken. Black girl with pearl is daarvan een goed voorbeeld. Het is geïnspireerd op Meisje met de parel van Vermeer, met als grote verschil dat het model op de foto zwart is. In de tijd dat ze het maakte volgde Boot de discussie rondom inclusiviteit en dat er zo weinig zwarte mensen in musea te zien zijn. Intuïtief verwerkte ze dat tot dit nieuwe beeld. Het Stedelijk Museum Schiedam kocht Black girl with pearl onlangs en voegde het toe aan hun vaste collectie.

De werken van Boot zijn in verschillende galeries te bewonderen. Niet alleen in Nederland, maar zelfs in Miami en Malmö. Niettemin vindt Jenny Boot het een eer om haar eerste solo-expositie in een museum, te mogen houden in Sneek: “Back to the roots, dat voelt toch weer even als thuis zijn.” 

Meet&Greet op 11 oktober

Op zondagmiddag 11 oktober is Jenny Boot aanwezig bij de expositie. In kleine groepjes vertelt ze bezoekers hoe ze te werk gaat, en kun je tijdens of na het bekijken van de expositie, al je vragen aan haar stellen. Omdat de ruimte beperkt is, is het noodzakelijk je hier vooraf voor aan te melden. Dat kan door te mailen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Je krijgt dan zo snel mogelijk antwoord, met het tijdsblok waarin je ingedeeld bent voor de Meet&Greet. De bijeenkomst is gratis, je betaalt alleen museumentree.

Geconcentreerde blikken en gespannen gezichten rondom de wedstrijden, maar ook de uitgelaten stemming en een welverdiende borrel na afloop. Het Fries Scheepvaart Museum toont deze zomer de beleving van 14 dagen wedstrijdzeilen met skûtsjes van binnenuit. Letterlijk, want de foto’s die worden getoond zijn grotendeels afkomstig uit de fotoalbums van de schippersfamilies. En dat biedt een unieke blik achter de schermen van dit op en top Friese evenement. De foto’s ademen stuk voor stuk passie, plezier en vooral het gevoel van samenzijn: de skûtsjesilers zijn één grote familie. 

Posterfoto voor website


De tentoonstelling is gemaakt naar aanleiding van het 75 jarig bestaan van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS). Die werd in 1945 opgericht om de   wedstrijden voor skûtsjes die her en der door plaatselijke commissies en zeilverenigingen werden georganiseerd, te stroomlijnen. Sindsdien wordt er elke zomer 14 dagen gestreden om het Friese kampioenschap. De schippers en hun bemanningen zeilen op het scherpst van de snede, en het Skûtsjesilen is uitgegroeid tot een evenement van nationale allure.

Zie de schoonheid van verval van oude schepen in schilderijen en foto's

"Ik houd van ruimte en ik houd van varen. Daarom kom ik ook zo graag in Friesland." Igor Kusmirak voelt zich als een vis in het water in het Fries Scheepvaart Museum. Hij zeilt het liefst op een klassiek schip zoals een botter, tjalk of klipper. In Nederland wordt er goed op dit soort schepen gepast. Hoe bijzonder dat is, zag hij in Frankrijk. "Daar liggen de mooiste houten schepen weg te rotten op het strand. Toen het slecht ging met de visserij, werden ze gewoon door de vissers in Normandië daar achtergelaten." Hoewel dit verval hem heel erg aan het hart gaat, levert het Igor als kunstenaar wel de inspiratie op voor zijn schilderijen en foto's. "Ik heb ook oude foto's van hoe de schepen eruit zagen in de jaren 30. Nog in volle glorie. Het verschil is zó groot, dramatisch om te zien."

Igor Kusmirak werd in 1944 geboren in Amsterdam. Daar volgde hij de opleiding tot kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie. Na zijn studie vond hij eerst werk als decorschilder. Zo werkte hij bijvoorbeeld als decorontwerper bij Rob van Reijns Pantomimetheater. Uiteraard bleef Kusmirak ook als kunstschilder actief en exposeerde hij door het hele land. Sinds 1986 geeft Kusmirak ook les aan de Gooise Academie voor Beeldende Kunsten in Laren.

Samen met Galerie Bax Kunst, waar al eerder werken van Igor Kusmirak te zien waren, organiseert het Fries Scheepvaart Museum dit najaar een tentoonstelling met schilderijen en foto's, waar het verval van de scheepvaart centraal staat. Het werk van Igor laat zien dat hij zielsveel houdt van de zee en de schepen die erop varen. Want zonder die liefde, voel je niet de pijn van het verval van al die mooie houten schepen, daar op het strand van Normandië. Het is een gevoel dat het publiek van het scheepvaartmuseum zeker zal delen met Kusmirak.

“Als je aan de oever van de Brekken bij Oudega bent, dan moet je je ogen eens dicht doen en goed luisteren. Je weet niet wat je hoort!” Hoe vaak hij er ook is geweest, kunstschilder Jan Reus raakt nog steeds in vervoering over wat hij hoort en ziet als hij op of bij het water is. Het lijkt vreemd, een kunstschilder die vooral luistert. Je zou verwachten dat hij meer bezig is met kijken. Toch raken de geluiden van de Oudegaster Brekken hem diep in zijn ziel. Reus begon zijn schilderscarrière met vervreemdende realistische drieluiken. Later werd zijn werk abstracter en liet hij zich inspireren door muziek. Zijn schilderijen suggereren niet alleen de muziek, maar zijn soms ook letterlijk verbeeldingen daarvan, in vorm en kleur. “Het was voor mij een openbaring dat ook de natuur gestructureerde vormen van geluid voortbrengt. In wind en water zie ik ritmes en golfbewegingen, die heel erg overeenkomen met muziek”. Wind, water en kunst. Als iets past in ons museum, dan zijn het wel de schilderijen van Jan Reus.

15 februari - 28 maart 2020

jan reus maanlicht op de Brekken

Op zondag 15 april werd Sneek bevrijd. Het was een veelbewogen dag voor de stad. Vlak voordat de eerste Canadese voertuigen de stad binnenreden, staken Duitse militairen het Waaggebouw in brand om vervolgens te vluchten. Schrik en verbijstering, voorzichtige hoop en even later onbeschrijfelijke blijdschap wisselden elkaar binnen een paar uur af. Bij de herdenking van 75 jaar bevrijding gonst het Sneek van de activiteiten. En daar sluit ons museum natuurlijk bij aan met een expositie van voorwerpen die met de bevrijding te maken en waarin aan de hand van foto’s, films en verslagen van ooggetuigen het verhaal van deze bijzondere dagen in 1945 wordt verteld.

11 april – 24 mei 2020 op onze Facebookpagina

bevrijding sneek 1

“Schipper Anne Tjerkstra is een multitalent. Hij was schipper van het Friese statenjacht en van 1984 tot 2008 schipper van de skûtsjes van Joure en Langweer. In zijn vrije tijd schildert Anne Tjerkstra. Vijf jaar geleden hing in de entree van ons museum de katoenen fok van het statenjacht, waarop hij de portretten van de skûtsjeschippers had geschilderd. Wanneer het vriest, laat Anne de penselen voor wat ze zijn en bindt hij de schaatsen onder. Meerdere Elfstedentochten heeft hij volbracht. Daarom is het niet verwonderlijk dat hij ook de winnaars van de Elfstedentochten wil eren met een portret. Dit schilderde hij op houten Elfstedenkruisjes. Een keuze daaruit is te zien in een presentatie in onze IJszaal.

15 januari - 15 maart 2020

Anne Tjerkstra portret

Aan boord van binnenvaartschepen speelden vrouwen altijd al een belangrijke rol. De vrouw hielp bij het afmeren en liep bij tegenwind ook ‘yn ‘e beage’. In de zeevaart was het minder gebruikelijk dat vrouwen een functie vervulden. Dat is tegenwoordig wel anders! Hoewel de maritieme sector nog steeds een mannenwereld is, kiezen steeds meer vrouwen voor een beroep als schipper, stuurman of kapitein. 

In de tentoonstelling STUURVROUW staan vrouwen centraal, die allemaal actief zijn binnen de maritieme sector. Museumfotograaf Freerk Bokma trok het hele land door om 26 ‘stuurvrouwen’ op de foto te zetten. Hij maakte niet alleen een fotografisch portret, maar hij ging ook in gesprek met de dames. De interviews zijn verwerkt tot verhalen, die de foto’s in de expositie ondersteunen. Het zijn uiteenlopende verhalen geworden en laten zien dat vrouwen in alle sectoren van de scheepvaart inmiddels hun plaats hebben weten te vinden. De manier waarop de vrouwen in aanraking zijn gekomen met de maritieme sector loopt sterk uiteen, maar de wijze waarop zij allemaal over hun beroep praten is gelijk: met passie!

Fryslâns drijvende visitekaartje - 125 jaar boeier Friso 

Al 65 jaar fungeert het Statenjacht Friso als smeermiddel van het provinciaal bestuur van Fryslân. Met de wind in de haren of met een berenburgje in de roef lukte het menig commissaris van de Koning(in) of gedeputeerde om zaken voor elkaar te krijgen, die in een muffe vergaderzaal veel meer tijd en energie zouden hebben gekost. En het creëren van die ongedwongen en gemoedelijke sfeer was nu juist wat de initiatiefnemers in 1954 voor ogen stond.

De boeier is in 1894 gebouwd op de werf van de beroemde jachtbouwer Eeltje Holtrop van der Zee voor de toenmalige commissaris B.P. baron Van Harinxma thoe Slooten. Van 1937 tot 1954 was het schip in particulier bezit, maar daarna stonden er acht opeenvolgende commissarissen aan het roer. Verhalen over het gebruik van de Friso, vroeger én nu, staan centraal in deze grote jubileumexpositie.

Al in de 17de een 18de eeuw maakten Friese bestuurders gebruik van een Statenjacht, waarmee ze zich lieten vervoeren naar belangrijke vergaderingen in Den Haag of Amsterdam. In die tijd was het Statenjacht geen boeier, maar een groot spiegeljacht. Met schilderijen en gravures wordt een beeld gegeven van deze oude Statenjachten. Het werfboek, waarin Eeltjebaes de kosten van de bouw van de boeier bijhield, is bewaard gebleven. En ook het gereedschap van een van Eeltjes knechten is te zien. Schipper Hendrik de Jager, die in dienst was van commissaris Van Harinxma thoe Slooten, hield toezicht op de bouw. Onlangs doken nog fraaie foto’s op van de zeiltochten die deze schipper maakte.

Ook nadat de Friso in 1954 de functie van Statenjacht kreeg, werd de boeier gevaren door schippers, die in dienst waren van de provincie. In korte films leggen de huidige schippers uit hoe zij hun werk doen. Ook de commissarissen, die op de Friso hun gasten ontvingen, vertellen over hun ervaringen aan boord. Het Fries Filmarchief leverde een film over de feestelijk overdracht in 1954 van de Friso aan de provincie.

Het Statenjacht wordt veelvuldig gefotografeerd. En niet onterecht, want het schip behoort tot de mooiste klassieke zeiljachten van Nederland. Vooral de buitenkant van het schip wordt vastgelegd op de gevoelige plaat; een blik op het interieur van de Friso is exclusief voorbehouden aan de gasten van de provincie. Wie benieuwd is naar de binnenkant van het schip, kan er met een VR-bril op, uitgebreid rondkijken in de roef en in de kombuis.

Zo komen heden en verleden van dit prachtige schip aan bod in deze zomertentoonstelling.

Statenjacht Friso. Foto: Hein Tromp

De eerste leerplichtwet in ons land werd al in 1900 aangenomen. Toch bleef het onderwijs aan schipperskinderen een groot probleem. Veel schipperskinderen gingen gewoon helemaal niet naar school en anderen gingen alleen naar school wanneer zich daarvoor de gelegenheid voordeed. Als het schip bijvoorbeeld langer dan 48 uur stil lag. Veel kinderen hebben daarom dan ook heel wat verschillende scholen bezocht! In het gunstigste geval gingen schipperskinderen een paar jaar aan wal; in de kost bij familie of bij kostgezinnen, zodat ze naar één en dezelfde school konden gaan.

Gerben de Jong, geboren in IJlst, heeft er zijn hele leven voor gevochten dat deze kinderen beter onderwijs kregen. Vanuit het Onderwijsfonds voor de Scheepvaart zorgde hij ervoor dat er schippersinternaten en schippersvakscholen kwamen. Met foto's van verschillende internaten roepen we de sfeer op van het schippersonderwijs uit de vijftiger jaren van de 20ste eeuw. De ontwikkelingen worden gespiegeld aan het moderne internaat van de Maritieme Academie en het maritiem onderwijs in Harlingen, dat dit jaar 200 jaar bestaat.

Friese kof keert terug in Friesland

In samenwerking met het Nationaal Scheepvaartmuseum in Polen organiseren het Fries Scheepvaart Museum en het Harlinger Gemeentemuseum Hannemahuis deze zomer een expositie over het Friese kofschip de Jonge Seerp. Deze dubbeltentoonstelling vertelt het verhaal van schipper Johannes Leenderts en zijn bemanning die in 1791 vanuit Harlingen naar de Oostzee vertrokken. In de baai van Gdansk kwam de Friese kof tijdens een storm in aanvaring met een Engels schip. De bemanning van de Jonge Seerp wist zichzelf in veiligheid te brengen, maar het schip was reddeloos verloren.

Het wrak van de Jonge Seerp werd in 1985 door duikers ontdekt en sindsdien is een grote hoeveelheid scheepsonderdelen en huisraad boven water gehaald. Ook zijn er veel persoonlijke items opgedoken; zelfs de zegelring van de kapitein werd gevonden. Het is verbluffend te zien hoe goed deze duikvondsten, na ruim twee eeuwen in het water van de Oostzee, bewaard zijn gebleven. Het zijn allemaal tastbare herinneringen aan de geschiedenis van de Friese kustvaart, die in de 17e en 18e eeuw van enorme omvang was.

En deze tastbare herinneringen maken dit verhaal nu zo bijzonder. Vaak kunnen we namen van schepen en schippers niet meer koppelen aan de wrakken, die op de bodem van de zee terecht zijn gekomen. De Jonge Seerp is daarop een uitzondering. Met het verhaal van de onfortuinlijke schipper Johannes Leenderts komt de geschiedenis ook echt tot leven en kunnen we zelfs letterlijk in zijn schoenen staan. Dat is op z’n minst uniek te noemen.

De expositie is in Sneek te zien vanaf 25 mei tot en met 7 oktober en in Harlingen van 25 mei tot en met 16 september 2018. In Sneek komen vooral de scheepsbouwkundige aspecten, de rol van de Oostzeevaart en de bodemvondsten aan bod. In Harlingen wordt aandacht besteed aan de schipper, het leven aan boord, de navigatie en het noodlottig ongeluk. Tijdens de Tall Ships Race, die in augustus finisht in Harlingen, staat op de kade een zeecontainer, met daarin een pop-up-museum, waarin dit verhaal multimediaal wordt gepresenteerd.

Frisian koff returns to Friesland

In collaboration with the National Maritime Museum in Poland the Frisian Maritime Museum and the Harlingen Municipal Museum Hannemahuis will organise an exhibition this summer about the Frisian koff De Jonge Seerp. This dual exhibition tells the story of skipper Johannes Leenderts and his crew, who left for the Baltic Sea from Harlingen in 1791. In the bay of Gdansk the Frisian koff collided with an English ship. The crew of De Jonge Seerp struggled to safety, but the ship was irretrievably lost.

The wreck of De Jonge Seerp was discovered by divers in 1985 and a large quantity of ship components and household goods have been raised to the surface since then. Personal items have been salvaged too: even the captain’s signet ring was found. It is amazing to see how well these finds have been preserved after over two centuries in the water of the Baltic Sea. They are all tangible memories of the history of Frisian coastal shipping, which was quite extensive in the 17th and 18th centuries.

It is these tangible memories that make this story so special. Often we can no longer link the names of ships and skippers to the wrecks that ended up on the bottom of the sea, but De Jonge Seerp is an exception. With the story of the unfortunate skipper Johannes Leenderts, history really comes to life, and we can even put ourselves literary in his shoes. This can be called unique, to say the least.

The exhibition can be visited in Sneek from 25 May to 7 October and in Harlingen from 25 May to 16 September 2018. In Sneek the focus is on the marine engineering aspects, the role of Baltic Sea shipping and archaeological finds. In Harlingen the skipper, life on board, navigation and the fateful accident are given attention. During the Tall Ships Race, which will finish in Harlingen in August, a sea container will stand on the quay containing a pop-up museum that presents this story in various media.

Michiel de Ruyter en Cornelis Tromp kennen we allemaal. Maar wie kent Jacob Benckes? Toch heeft deze Friese zeeman uit Koudum ook de nodige heldendaden op zee verricht. Hij beschermde Nederlandse koopvaardijschepen op de Middellandsche Zee tegen zeerovers uit Noord-Afrika, hij voer als kapitein mee in de tocht naar Chatham en hij hielp de Deense koning in de oorlog tegen Zweden. Heel opvallend is dat hij in 1673 New York heroverde op de Engelsen. New York was altijd al een Nederlands kolonie geweest (Nieuw Amsterdam), maar in 1664 werd de nederzetting veroverd door Engeland, dat alles in het werk stelde om de Nederlandse macht in de koloniën te breken. Jacob Benckes en Cornelis Evertsen namen revanche door in 1673 de stad, waar toen nog steeds veel Nederlandse kolonisten woonden, opnieuw in bezit te nemen. Bij vredesonderhandelingen na afloop van de Tweede Engelse Zeeoorlog kwam New York definitief in Engelse handen. In 1677 sneuvelde Jacob Benckes in een bloedige zeeslag om het Caribische eiland Tobago. Heldendaden genoeg, maar niemand kent deze Koudumer nog. Jan de Vries uit Koudum schreef een boek over hem en in het Fries Scheepvaart Museum komt een tentoonstelling, waarbij portretten, zeekaarten, schilderijen en prenten zijn daden weer tot leven brengen.

Nederlands oudste eenheidsklasse kende een vliegende start. In 1917 gingen maar liefst achttien exemplaren van deze nieuwe klasse te water. Ondanks haar gevorderde leeftijd, is de veelkleurige regenboogklasse ook nu nog springlevend! Deze 'Grand Old Lady' kent een intensieve competitie en zij vormt al generaties lang het hoofdnummer op de Kaag- en Sneekweken.

De expositie vertelt het verhaal van 100 jaar passie voor een schip, dat vaak al generaties lang als familielid wordt gekoesterd. Niet voor niets varen er nog steeds meerdere 'bogen' uit het eerste bouwjaar mee.

Modellen, zeilprijzen en foto's tonen de geschiedenis van het schip, haar eigenaren en haar sportieve prestaties. Bijzondere aandacht is er voor de legendarische strijd tussen de teams van Holland en Friesland.

We kennen hem als de man met de grote baard, die de leiding had bij de bouw van de Batavia in Lelystad. Minder bekend is dat Willem Vos, voordat hij aan het grote avontuur in Lelystad begon, een tijdland in Friesland in heeft gewoond. In 1975 verhuisden Willem en Mada Vos met hun gezin van hun geboortedorp Broek in Waterland naar Sint Jacobiparochie. Het baarde veel opzien, omdat hij daar in zijn tuin een botter bouwde. Hij maakte er ook schepen in het klein. Dat heeft hij ook voor ons museum gedaan. In 1982 maakte hij een model van een smakschip en enkele jaren later volgde een groot model van een fluitschip. Al vanaf zijn 25ste was Willem Vos gegrepen door de bouw van houten schepen. Hij verdiepte zich in het oude ambacht en droomde ervan dat hij ooit nog eens een grote driemaster uit de 17e-eeuw zou gaan bouwen. Hij maakte intensief studie van de boeken van oude scheepsbouwmeester als Nicolaas Witsen en Cornelis van IJk. Tijdens het maken van het scheepsmodel van de fluit had hij hier veel profijt van. Het model van deze driemaster bracht hem weer dichter bij zijn oude droom om ooit ook nog eens een dergelijk schip in het echt te bouwen. Hij zette alles op alles. En het lukte! Met het VOC-schip de Batavia werd zijn droom werkelijkheid. Na de bouw van de Batavia, spatte de droom over een vervolg uiteen. Wanneer het in het groot niet meer lukt, dan maar weer in het klein, moet Willem gedacht hebben. En zo is hij weer aan de slag gegaan met modellen van schepen. De baard is weliswaar wat kleiner geworden, maar wat nooit zal veranderen is zijn geestdrift en gedrevenheid. Wanneer het om de bouw van schepen gaat, raak je met Willem Vos niet snel uitgepraat. Zijn modellen in onze tentoonstelling vertellen deze verhalen.

Tot de collectie van het Fries Scheepvaart Museum behoort een grote verzameling zeemanssouvenirs. Friese zeelieden, die vooral actief waren in de kustvaart, namen voor hun geliefden thuis meestal enkele prachtige souvenirs mee. In Engeland kochten ze vaak souvenirs van aardewerk. Zeer geliefd waren de keramische beeldjes van honden, die in Staffordshire werden geproduceerd. Bemanning van de Hegemer palingaken die op Londen voeren namen ze mee, maar ook Harlinger zeelieden, die zuivel exporteerden naar Engeland. Noordfriese vissers, die op de Waddenzee weinig meer vingen en daarom voeren op Vlaardingse loggers, namen de hondenbeeldjes mee van de Shetlandeilanden. Zo zijn ze bij honderden terecht gekomen in Friese interieurs. "Hoerenhondjes" worden ze ook wel genoemd, omdat de stand van de honden, die voor het raam werden neergezet, de beschikbaarheid van de dames van lichte zeden aan zou geven. Een mooi verhaal, maar of al die hondenbeeldjes allemaal op deze manier hebben gefunctioneerd, is maar zeer de vraag. Duidelijk is wel dat de beeldjes zeer geliefd waren. Bij veel zeelieden en schippers stonden ze op de schoorsteenmantel of in de roef. De wat kitscherige hondenbeeldjes inspireerden kunstenares Eline Janssens tot het maken van nieuwe hondenbeelden. Ze liet ze beschilderen door collega-kunstenaars en door Friese ambachtslieden en volkskunstenaars. Ook zijn er honderden kartonnen hondjes naar scholen gegaan, waar ze met veel fantasie door kinderen zijn versierd. Zelfs de expositiekasten in de tentoonstellingsruimte zijn van karton gemaakt; helemaal in stijl naar een cartoonachtig ontwerp van Eline Janssens. 

De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een gedicht van Michel van der Plas. Daarin staan niet alleen twee honden centraal, maar ook het verlangen om samen te spelen. Als souvenirs fungeerden de honden immers als aandenken aan een geliefde, die ver weg was. Een lot dat nu eenmaal hoorde bij het zeemansbestaan.

Ik zit mij voor het vensterglas
onnoemelijk te vervelen
Ik wou dat ik twee hondjes was, 
dan kon ik samen spelen.

(Michel van der Plas, gebaseerd op enkele strofen uit een gedicht van Friedrich Torberg)

Vanaf zaterdag 1 oktober is in het Fries Scheepvaart Museum een tentoonstelling te zien van het werk van leden van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders (NVZ). Het bijzondere is dat er niet alleen schilderijen te zien zijn, maar ook beeldbouwwerken en keramiek.

Sinds de oprichting in het begin van de jaren 50 van de vorige eeuw heeft de NVZ een keur van maritiem werkende kunstenaars in haar ledenbestand. Aanvankelijk bestond er een sterke band met de Koninklijke Marine. Kunstenaars voeren zelf mee op de nieuwe oorlogsschepen uit die tijd om beeldend verslag te doen van hun ervaringen. Gedurende de jaren 60 en 70 vond er een geleidelijke omslag plaats en drongen denkbeeldige en ambachtelijke vernieuwingen door. Die waren de aanzet tot een vereniging die, binnen de maritieme thematiek, artistieke vrijheid op de voorgrond zet. In de beginjaren was de NVZ een typisch mannenbolwerk, maar ook dat veranderde gelukkig in de loop van de jaren. Nu is het een gemengd gezelschap met evenveel mannen als vrouwen.

De gebruikte technieken lopen uiteen van het schilderen in olieverf tot het werken met een inktjetprinter. De liefde voor de zee is wel altijd het bindend element tussen de leden van de vereniging. De tentoonstelling in het Fries Scheepvaart Museum laat werk zien van Winnifred Bastian, Sonja Brussen, Frans Buissink, Ingrid Dingjan, Edwin Grissen, Annet Hiltermann, Geer Huybers, Leentje Linders, Piet Lont, Edith Madou, Peter de Rijcke, Ellen van Toor, Rein de Vries, Ludo van Well en Coob Zeeman.

De tentoonstelling is te zien vanaf 1 oktober 2016 - 8 januari 2017.

Tentoonstelling NVZ 01

In deze fototentoonstelling wordt aandacht besteed aan het gelijknamige trainingscentrum van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS). Dit trainingscentrum ligt aan de noordzijde van het Starteiland in de Snitser Mar en fungeert als accommodatie voor wedstrijdzeilen en zeilwedstrijdtrainingen. Het centrum is voor iedereen toegankelijk; voor jeugd, volwassenen en voor sporters met een beperking. Ook scholen maken van het trainingscentrum gebruik. 

De Roerkoning biedt alle voorzieningen die de zeilers zich maar kunnen wensen. Zo zijn er uitgebreide kleedruimtes, douche- en toiletvoorzieningen, drie instructieruimtes, een groepsruimte, een EHBO-ruimte en een groot dakterras met een schitterend uitzicht over de Snitser Mar. Er is zelfs een slaapaccommodatie voor 32 personen. De Roerkoning voldoet aan de eisen van de NOC*NSF voor sportaccommodaties en heeft de status Regionaal Hoofdsteunpunt Noord voor de provincie Friesland van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. 

De fototentoonstelling biedt een kijkje in het dagelijks functioneren van deze broedplaats van zeiltalent.

De tentoonstelling is te zien van 2 juli - 18 september 2016.

De Klassieke Academie organiseert al een paar jaar tentoonstellingen in musea en galerieën in het Noorden van ons land. In 2016 bestaat de academie al weer 10 jaar en dat wordt gevierd met een kunstroute langs 20 expositielocaties in Friesland, Groningen en Drenthe. Ons museum is één van deze locaties. De schilderijen die in ons museum te zien zijn, zullen een figuratief en maritiem karakter hebben. Hoewel de precieze invulling nog niet bekend is, komen er wel vrijwel zeker werken te hangen van Gert Jan Veenstra, Titia Beukema en Gert Jan Slotboom. 

De Klassieke Salon is te zien van 23 april tot 19 juni 2016

Een werk van Gert Jan Veenstra

Anne Frederiks Hoekstra (1876 - 1947) was architect in Sneek. Hij maakte ontwerpen voor woningen, fabrieken en scholen. Sommige ontwerpen waren spraakmakend. De boerderij Wigledam bijvoorbeeld, die hij ontwierp naar Amerikaans voorbeeld. Hoekstra's achterkleindochter Nynke Rixt Jukema is ook architect. Sinds 2006 heeft ze haar eigen bureau. Tijdens de crisis in de bouw lagen de opdrachten voor haar niet voor het oprapen. Door maatschappelijk actief te zijn, wist ze via omwegen toch opdrachten binnen te halen. Zo is Nynke Rixt Jukema erg actief in de organisatie van de Culturele Hoofdstad 2018. Ze is leider van het programma Feel the Night, dat er op gericht is van Friesland weer een provincie te maken waar duisternis nog ervaren kan worden.

Boerderij Wigledam, ontworpen door A.F. Hoekstra naar Amerikaans voorbeeld

De overeenkomsten en verschillen tussen beide architecten worden getoond in twee 'paviljoens'. Het ene bevat een overzicht van het architectenleven van Hoekstra: tekeningen, gereedschappen en maquettes (gemaakt door leerlingen van het Bogerman Technasium). Het andere geeft een beeld van de nog prille en zoekende carrière van Nynke Rixt Jukema.

De tentoonstelling is te zien van 30 januari tot 3 april 2016.

Speeltoestel in Aqua Zoo Leeuwarden, ontworpen door Nynke Rixt Jukema

 

In de eerste helft van de twintigste eeuw werd veel speelgoed van blik gemaakt. Naast treintjes en auto's werden ook schepen gemaakt van blik. Vaak hadden ze een opwindmechanisme, waardoor de scheepjes ook konden "varen". Er zijn eenvoudige modellen van blik gemaakt, maar er waren ook hele grote en dure speelgoedschepen. In onze tentoonstelling tonen we de verzameling van de Sneker verzamelaar Louis Diekstra. Zijn vloot is aangevuld met scheepjes uit museale collecties. Te zien zijn scheepjes van bekende fabrikanten als Märklin, Sutcliffe en Fleischman. De bonte vloot van blikken scheepjes is niet alleen prachtig om te zien, zij biedt ook een verrassende kijk op het verleden. Elk scheepje vertelt zijn eigen verhaal, van trends in de speelgoedindustrie tot machtsverschuivingen op wereldniveau. Zelfs de Beatles varen voorbij!

De expositie is te zien van 26 september tot 14 november 2015.

     

Twee maritieme schilders staan centraal in deze tentoonstelling. In het dorp Zurich was de schepenschilder Peter Sterkenburg (1955 - 2000) actief. Zijn schilderijen doen denken aan monumentale zeestukken uit de zeventiende en achttiende eeuw. Soms beeldde hij oude schepen af, maar ook de moderne scheepvaart werd door Sterkenburg vastgelegd op zijn schilderijen. Zijn werk werd internationaal, vooral ook in Aziatische landen, hoog gewaardeerd.
Een andere schepenschilder is C.A. de Vries. Hij schilderde vooral grote schepen als cruiseschepen, windjammers en schepen van de marine. Hij is daarbij zo precies, dat hij het liefst van tevoren de bouwtekeningen bestudeert om geen detail te missen.

Van beide zeeschilders is werk te zien in deze dubbeltentoonstelling, die wordt gehouden van 28 november 2015 tot 17 januari 2016.

Het Fries Scheepvaart Museum besteedt deze zomer aandacht aan één van de meest belangrijke en bovendien meest ingewikkelde onderdelen van de zeilvaart; de tuigage, kortweg het tuig, ofwel het geheel aan rondhouten (masten, gieken etc.), touwwerk, blokken (katrollen) en zeilen dat nodig is om een schip voort te bewegen op windkracht.

Eeuwenlang is op schepen geprobeerd de windkracht maximaal te benutten. Wanneer iemand besloot het eerste zeil te hijsen is niet te achterhalen. Vermoedelijk bestond dit zeil uit niet meer dan een lap stof of een dierenhuid aan een simpele stok. Vervolgens is de tuigage van zeilschepen steeds aangepast en verbeterd. Pas in de negentiende eeuw luidde de komst van de stoommachine het einde in van de commerciële zeilvaart.

 

In de geschiedenis van de zeilvaart is een enorme variatie aan tuigages ontstaan. Vooral zeegaande schepen werden steeds groter en hun tuigage steeds ingewikkelder. Ronduit spectaculair zijn de grote zeeschepen met hun dwarse tuigages aan twee, drie of vier masten. In de binnenvaart zijn de verschillen subtieler, maar ook daar zijn allerlei verschillende tuigen ontstaan. Het Fries Scheepvaart Museum heeft in zijn collectie voorbeelden van de meest uiteenlopende tuigages. TUIG! toont modellen en afbeeldingen van een simpel razeil op een middeleeuwse kogge tot een laat negentiende-eeuwse driemaster met hulpstoommachine.

Zeilmaker, mastmaker, blokmaker en touwslager
De tuigen veranderden, maar de onderdelen bleven grotendeels gelijk. Nog steeds wordt de wind gevangen in zeilen, die worden gehesen aan masten. Om ze te bedienen wordt gebruik gemaakt van blokken en touwwerk. Rond deze onderdelen onstonden eigen ambachten. De zeilmaker, mastmaker, blokmaker en touwslager waren belangrijke toeleveranciers in de scheepvaartindustrie. Ook in Friesland waren deze ambachten goed vertegenwoordigd. Voorbeelden van deze onmisbare ambachten zijn natuurlijk te zien in de expositie TUIG!

Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag met de bouwstenen van het tuig. Wat is bijvoorbeeld het effect van blokken in een takel? En kunt u een creatieve knoop maken in een eind touw? Wij dagen u uit!

Deze zomertentoonstelling duurt van 5 juli tot 13 september 

Onze tentoonstellingsruimte is omgebouwd tot een bijzonder waterrijk landschap. Door over een hoge dijk te klimmen, kom je op het strand. Vanaf het strand loop je langzaam de zee in en word je meegezogen in de draaikolk. Deze draaikolk sleept je mee door alle diepten van de zee, totdat je uiteindelijk op de bodem belandt. Gelukkig kun je ontsnappen uit deze draaikolk door een geheime tunnel. Ondertussen stuit je op een scheepswrak. Maar vanaf nu kun je veilig in de strandschuur de draaikolk van een afstand bekijken. 

Voor ieder kind is er een leuk opdrachtenblad op maat. Laat je meesleuren door de draaikolk! Kijk hier voor de openingstijden van het museum.

Zeemanssouvenirs uit de collectie van Albert Flonk van West-Terschelling vormen van 13 september tot en met 30 november de nieuwe tentoonstelling Voor Thuis in het Fries Scheepvaart Museum te Sneek. Het museum ontving in 2013 van hem een omvangrijke schenking van ruim 300 voorwerpen. De zeemanssouvenirs daaruit worden getoond in de expositie. 

Een collage vlindervleugels uit Brazilië

 

In de nieuwe tentoonstelling in het Fries Scheepvaart Museum staan mensen centraal die een persoonlijke band hebben met een modelschip. De tentoonstelling heet dan ook Modelmensen, eigenaars van modelschepen in beeld

Boele Tienstra uit Easterlittens bij zijn zelfgebouwde model van het MS Statendam. Hij werkte zelf vele jaren op dit schip. Er zitten 580 patrijspoorten en 400 ramen in. Het model werd in 2006 gedoopt en is een van de bijna veertig schepen die Tienstra op schaal nabouwde.

 

In 2006 legde de Gasunie een gasleiding door Friesland. Bij archeologisch onderzoek dat vooraf ging aan de graafwerkzaamheden, vond men bij Tirns sporen van een boot, dat werd opgegraven. Nader onderzoek wees uit dat het punterachtige bootje rond 1180 moet zijn gebouwd; veel ouder dan oorspronkelijk werd gedacht. Een unieke vondst, want zoveel middeleeuwse schepen werden er in de Nederlandse bodem niet gevonden. Het is in ieder geval het oudste schip van Friesland.

Willem van Althuis 

In 2012 organiseerden we samen met galerie De Roos van Tudor een succesvolle tentoonstelling schilderijen en etsen van Abe Gerlsma. De keuze uit diens werk was bepaald door het thema wetter (water). De samenwerking smaakte naar meer. Een dergelijke thematische keuze is ook toe te passen op het werk van andere kunstenaars. Galeriehoudster Anita van Os bereidt een selectie voor en samen willen we die graag exposeren in ons museum onder de titel Wetter II. Er zullen onder andere werken te zien zijn van Willem van Althuis, Gerrit Benner, Jan Roos, Robert Zandvliet en Sjoerd de Vries.

Gerrit Benner 

De tentoonstelling is te zien in het Fries Scheepvaart Museum van 9 november 2013 - 2 februari 2014

 

Dit jaar wordt voor de 40ste keer de Strontrace gevaren vanuit Workum. Deze race met historische zeilschepen volgt de route waarlangs eeuwenlang vruchtbare mest van de Friese weiden naar de Hollandse bollenstreek werd gebracht. Tot ver in de twintigste eeuw was dit een heel gewone, zij het wat riekende, vracht.

 

 

Eerde Beulakker aan boord van zijn zeiljacht

Eerde Beulakker (1944), één van Nederlands meest bekende zeezeilers, heeft onlangs zijn geliefde schip verkocht. Talloze artikelen, in de kranten en in de Waterkampioen, en maar liefst zes reisboeken schreef Beulakker over de tochten die hij ermee maakte. Het Fries Scheepvaart Museum neemt u graag mee op enkele van Beulakkers mooiste avonturen: zijn vijf reizen naar de kou.

 

Veerschip de Jan Nieveen

Tussen Friesland en Holland lag de Zuiderzee. De binnenzee vormde een natuurlijke grens, maar was tegelijk ook de verbindende factor tussen de twee gewesten. Want de contacten tussen Holland en Friesland kwamen tot stand door het vervoer over de Zuiderzee. Talloze beurtschepen voeren af en aan, vooral tussen Lemmer en Amsterdam. Beroemd waren de fraaie Lemster beurtmannen. Al in de 19de eeuw werden zeilende beurtschepen vervangen door stoomschepen en nog later door motorschepen. De Lemmerboot Jan Nieveen is wel het meest bekende veerschip op deze lijn.  Het schip voer voor een Groningse rederij. Dat geeft al aan dat Lemmer een groot achterland had: tot aan Groningen toe.

De tentoonstelling is te zien van 15 december 2012 - 31 maart 2013

In 2012 bestaat galerie De Roos van Tudor in Leeuwarden 25 jaar. Om dit 25-jarig bestaan te vieren gaat de galerie op tournee. Het Fries Scheepvaart Museum toont waterrijk werk van Abe Gerlsma, een kunstenaar die vanaf het begin is verbonden aan de galerie.

Abe Gerlsma, Drooggevallen botter op het Wad.

In Sneek is Siebe Johannes ten Cate, zoon van een Sneker burgemeester, vrijwel vergeten. Toch hebben prestigieuze Franse musea als het Musée du Louvre en het Musée Carnavalet werken van zijn hand in de collectie. Het werk van Ten Cate wordt gezocht door verzamelaars en is geliefd bij veilingen. Het is daarom hoog tijd om Siebe Johannes ten Cate ook in zijn geboortestad de aandacht te geven die hij verdient.

Siebe ten Cate.

Visiting address:

Kleinzand 16
8601 BH Sneek
T 0515 - 41 40 57

Opening hours:

Mon. till Sat. 10:00 - 17:00 hour
Sun. 12:00 - 17:00 hour
 

Postal address:

Postbus 186
8600 AD Sneek
E-Mail

Opening library:

Tues. till Fri. 10:00 - 12:30 hour
and 13:00 - 16:30 hour