fries scheepvaart museum

schilderkunst door de eeuwen heen

Gabriël Vriens geeft al enkele jaren op zeer enthousiaste wijze interessante series lezingen in het Fries Scheepvaart Museum. In het voorjaar van 2024 is het thema 'Schilderkunst door de eeuwen heen'. 

De mens heeft zijn omgeving vaak mooier gemaakt door te schilderen met kleuren, vaak met een reden. De prehistorische rotstekeningen zijn hiervan het oudste bewijs. In de eeuwen daarna hebben mensen bijvoorbeeld boeken mooier gemaakt en ook gebouwen beschilderd. Dit onderschreef naast de schoonheid ook het belang van die objecten. Later kwamen er ook schilderijen bij, eerst op hout, later op doek.

Er is een hele ontwikkeling in de kunstvorm van schilderen tot stand gebracht. En juist op die ontwikkeling richt deze 5-delige cursus zich met mooie voorbeelden uit meer dan 1000 jaar kunstgeschiedenis.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

15 februari 2024 Dichtbij de hemel
29 februari 2024 Een beetje van God los
14 maart 2024 De Mens centraal
28 maart 2024 Het weergeven van emoties
11 april 2024 Op zoek naar nieuwe wegen

Waar?
De cursus vindt plaats in de Gehoorzaal van het Fries Scheepvaart Museum. Elke lezing begint om 14.00 uur en duurt 2 uur, met een korte pauze tussendoor.

Wat zijn de kosten?
De cursuskosten bedragen € 75,- in totaal. Dit is inclusief een kopje koffie/thee met wat lekkers tijdens de pauzes. Als lid van de Vereniging Fries Scheepvaart museum kunt u voor een gereduceerd tarief aan de cursus deelnemen: € 50,-. U kunt al lid worden vanaf €25,- per jaar. Klik hier voor meer informatie en inschrijven als lid.

Waar kan ik mij aanmelden?
U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar balie@friesscheepvaartmuseum.nl. Graag even vermelden of u wel of geen lid bent (geworden). Lukt het u niet om te mailen, dan kunt u bellen met het museum: 0515-414057 (tot 17.00 uur). De aanmelding is pas definitief wanneer u het verschuldigde cursusgeld hebt overgemaakt op bankrekeningnummer NL33 RABO 0138 2204 84 van de Stichting Fries Scheepvaart Museum, onder vermelding van: Cursus Vriens 2024. Bij grote belangstelling kan het zijn dat niet iedereen kan deelnemen, de volgorde van aanmelding én betaling is dan leidend.