De ledenreiscommissie van de Vereniging Vrienden Fries Scheepvaart Museum nodigt u hierbij van harte uit voor de najaarsactiviteit.

Een Elfstedentocht over het ijs is een steeds grotere zeldzaamheid; de schaatstocht van bijna 200 kilometer over natuurijs is voor het laatst in 1997 gereden. Praktisch als de Friezen zijn, maken ze dan gewoon een nieuwe Elfstedentocht. Niet verbonden door ijs, maar door het sprankelende water van fonteinen.

Programma
Het kan u bijna niet ontgaan zijn dat over het grootste internationale kunstproject van Leeuwarden-Fryslân 2018 de 11Fountains al veel is gezegd en geschreven en bijna iedereen heeft er wel een mening over! Onder begeleiding van een gids van de Frisian Guide Agency gaan we zeven van de elf fonteinen bezoeken die in de gemeente Súdwest-Fryslân (6) en de Fryske Marren (1) zijn neergezet en horen we het echte verhaal achter de fonteinen, hun locatie, de kunstenaars en de betrokken bevolking.

Een deel van de route voert ons door het Nationaal Landschap Zuidwest-Fryslân, waar het landschap in het zuiden en westen wordt begrensd door de IJsselmeerkust met oude havenstadjes, typische vissersdorpen en steile kliffen. Daarnaast heeft het een oneindig netwerk van meren, vaarten en plassen. Speciaal voor ons zal Alice Booij, journaliste, geschiedkundige en Grut Ambassadeur van het Nationaal Landschap Zuidwest-Fryslân, tijdens deze dag vertellen over de unieke combinatie van cultuurhistorische en natuurlijke elementen van dit landschap.

De volgorde van de te bekijken fonteinen blijft nog even een verrassing, maar uiteraard zal er onderweg, zowel in de ochtend als in de middag, tijd zijn ingeruimd voor koffie of thee met wat lekkers. Een uitgebreide lunch genieten we al varend op de klassieke salonboot Klifrak.

Tijden
Op 12 september om 9:00 uur vertrekt de touringcar vanaf het hoofdstation in Sneek. Naar verwachting zijn we omstreeks 17:30 uur weer in Sneek. Houdt u er rekening mee dat we regelmatig een stukje zullen lopen.

Kosten
De kosten van deze ledenreis (voor u/uw partner) bedragen € 45,00 per persoon, inclusief vervoer, koffie/thee met wat lekkers ('s ochtends en 's middags), lunch en twee deskundige gidsen. Introducees zijn uiteraard van harte welkom voor dezelfde prijs. Wel verwachten we dat zij lid worden van onze vereniging voor € 17,50 per jaar.

Aanmelding
U kunt zich opgeven voor de ledenreis via de website van het museum. Om iedereen een gelijke mogelijkheid voor opgave te bieden start de inschrijving op woensdag 11 juli a.s. om 10:00 uur en loopt tot en met vrijdag 24 augustus. Als u zich niet via het aanmeldformulier op de website kunt opgeven, dan kunt u contact opnemen met de balie van het museum. Het aantal deelnemers voor deze reis bedraagt maximaal 63 personen.

Klik hier voor het aanmeldingsformulier.

Betaling
Wij verzoeken u de bijdrage direct na opgave over te maken naar: NL57INGB0006831771 ten name van de Vereniging Fries Scheepvaart Museum Sneek, onder vermelding van uw naam, gevolgd door Ledenreis 11Fountains. Aanmeldingen worden in volgorde van opgave én betaling in behandeling genomen.

Wij kijken uit naar uw deelname en verheugen ons erop u op 12 september a.s. te mogen begroeten!

Namens de ledenreiscommissie,

Marianne Taselaar, Marc Bolhoven, Jeannette Ritchi en Kirsten Paauwe.

Gabriël Vriens verzorgt in het najaar van 2018 in het Fries Scheepvaart Museum een cursusreeks met de titel: Het Friese landschap. Friesland kent vele soorten landschappen, die in grote lijnen terug te voeren zijn naar drie soorten landschappen: het zandlandschap, het veenlandschap en het kleilandschap (inculsief de Waddenzee). Binnen deze driedeling zijn er natuurlijk nog verschillen waar te nemen. Denk maar eens aan Gaasterland met zijn heuvels en daarnaast de Noordelijke Friese Wouden, waar overal elzensingels en houtwallen bepalend zijn voor het kleinschalige landschap.

Hoe zijn de landschappen zo onstaan? In deze cursus zullen hier antwoorden op gegeven worden. Als eerste is een begrip van de geologische ontstaanswijze van de bodem belangrijk om het landschap in zijn basis te begrijpen. En wat is eigenlijk zand of klei en waar komt dat vandaan? Daarnaast komt natuurlijk de menselijke ontginning en bewoningsgeschiedenis aan bod. De mens is de grootste factor voor het huidige landschap. Soms was zijn inbreng positief en soms ook negatief, maar alles bij elkaar hebben de mensen het landschap gevormd op basis van de geologische uitgangssituatie. Dit en nog veel meer komt allemaal aan bod in deze vierdelige cursus. De cursus vindt plaats op de hieronder genoemde data:

Dinsdag 16 oktober De zandlandschappen
Dinsdag 30 oktober  De veenlandschappen
Dinsdag 13 november  De kleilandschappen
Dinsdag 27 november  De elf steden in hun landschappelijke context

De cursusdagen beginnen om 14:00 uur en duren (inclusief een pauze) tot 16:30 uur. De kosten voor de totale cursus bedragen € 52,- p.p. Dat is inculsief een kopje koffie/thee. De cursus vindt plaats in de Gehoorzaal van het Fries Scheepvaart Museum Sneek.

De cursus wordt gegeven door Gabriël Vriens uit Franeker. Hij verzorgd lezingen en cursussen in Friesland over onder andere kunst, architectuur, klassieke muziek en Friese onderwerpen zoals boerderijen, molens en stinzen en staten.

Aanmelding
Wilt u zich aanmelden voor deze cursus? U kunt dan uw gegevens (naam, adresgegevens, telefoonnummer, e-mailadres) doorgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Veenlandschap