De ledenreiscommissie van de Vereniging Vrienden Fries Scheepvaart Museum nodigt u hierbij van harte uit om deel te nemen aan de najaarsreis, die - mede ook vanwege de grote belangstelling in het voorjaar - opnieuw leidt naar Den Haag. Naast het programma zoals dat in het voorjaar werd aangeboden, wordt tevens een nieuw programma aangeboden, zodat de reis voor leden die in het voorjaar al meegingen ook weer interessant is.

Programma
Voor het bezoek aan onze Hofstad op woensdag 11 september, kunt u bij aanmelding een keuze maken uit de arrangementen A of B.

Arrangement A
Dit arrangement bestaat uit een combinatie van een bezoek aan het Gemeentemuseum Den Haag in de ochtend en een stadsrondvaart in de middag. Het Gemeentemuseum Den Haag is ermaard om zijn moderne kunst en kunstnijverheid. Onder leiding van een gids maken we kennis met de hoogtepunten van de collectie. Ook bezoeken we de tijdelijke expositie 'Frisse Wind', die een zomerse kijk geeft op topstukken van de Haagse School, de befaamde stroming in de schilderkunst in de periode 1860 - 1900. Het museumgebouw, geopend in 1935 en ontworpen in de art-decostijl door H.P. Berlage, is een kunstwerk op zich. De stadsrondvaart met vrijwilligers van stichting De Ooievaart leidt ons door de prachtige grachten van Den Haag. De gids vertelt ons daarbij over wat we vanaf het water zien, over de stad, de gebouwen en de bevolking.

Gemeentemuseum Den Haag

Arrangement B
Dit arrangement bestaat uit een combinatie van een bezoek aan het Binnenhof in de ochtend en een bezoek aan het museum het Mauritshuis in de middag en is daarmee gelijk aan het programma van de reis van dit afgelopen voorjaar. In het Mauritshuis zullen gidsen een rondleiding verzorgen langs schilderijen van de beste Nederlandse schilders uit de Gouden Eeuw. Hierbij is de hoofdrol weggelegd voor de collectie meesterstukken van Rembrandt van Rijn, die in het huidige Rembrandtjaar voor het eerst in de geschiedenis van het museum samen in één tentoonstelling te zien zijn. Na de rondleiding kan op eigen gelegenheid verder worden rondgekeken in het msueum. Op het Binnenhof, het centrum van onze nationale, parlementaire democratie, vertelt een gids tijdens een rondgang, waarbij ook de gebouwen van de Eerste en Tweede Kamer en de Ridderzaal worden aangedaan, over het verleden en heden van onze Staten-Generaal.

Mauritshuis Den Haag

Uiteraard wordt op deze dag de inwendige mens ook niet vergeten! Op de heenweg doen we het Van der Valk hotel Hoorn aan voor een kopje koffie/thee met gebak. In Den Haag genieten we bij café-restaurant Luden aan het Plein van een lekkere lunch. Voor ons avondmaal rijden we naar de gerenommeerde visspeciaalzaak Simonis aan de haven van Scheveningen. Deze eetgelegenheid (een belevenis op zichzelf) gaat er prat op de lekkerste vis van Nederland te serveren. We hebben er keuze uit een plate kibbeling, lekkerbek of scholfilet met frites en een kleine salade.

Aanvullende informatie
Houdt u er rekening mee dat elk van de twee arrangementen zo nu en dan een stukje lopen met zich meebrengt. Van enkele gebouwen aan het Binnenhof zijn de verdiepingen uitsluitend per trap bereikbaar. Bij restaurant Simonis worden geen vleesgerechten geserveerd.

Tijden
Op 11 september aanstaande vertrekt om 08:00 uur de touringcar vanaf het hoofdstation in Sneek. Naar verwachting zijn we omstreeks 21:00 uur weer terug in Sneek.

Kosten
Wanneer u in het bezit van bent van een museumkaart, dan bedragen de kosten voor zowel arrangement A als B € 89,00 per persoon. Dat bedrag is inclusief vervoer, alle entrees en rondleidingen, koffie/thee met gebak in de ochtend, lunch en avondmaaltijd met één consumptie. Zonder museumjaart geldt een toeslag van € 14,- per persoon. Introducees zijn uiteraard van harte welkom onder dezelfde condities, waarbij we wel verwachten we dat zij lid worden van onze vereniging voor € 17,50 per jaar.

Aanmelding
U kunt zich opgeven voor de ledenreis via de website van het museum. Vult u het aanmeldingsformulier alstublieft zorgvuldig in en vermeld ook uw arrangementskeuze: A of B. Om iedereen een gelijke mogelijkheid voor opgave te bieden start de inschrijving op maandag 5 augustus aanstaande om 10:00 uur en loopt tot en met zondag 18 augustus. Als u zich niet via het aanmeldformulier op de website kunt opgeven, dan kunt u contact opnemen met de balie van het museum. Aanmeldingen worden in volgorde van opgave én betaling in behandeling genomen. Wij maken u erop attent, dat inschrijvers voor arrangement B, die in het voorjaar wegens overboeking niet mee konden, nu als eerste zullen worden geplaatst.

Na afloop van de inschrijvingstermijn ontvangt u zo spoedig mogelijk bericht. Voor deze reis kunnen per arrangement maximaal 30 personen worden geplaatst. Wanneer er zich niet meer dan 15 personen per arrangement zouden opgeven, kan (vanwege de vaste kosten) worden besloten de reis niet door te laten gaan.

Klik hier voor het aanmeldingsformulier.

Betaling
Wij verzoeken u de bijdrage direct na opgave over te maken naar: NL57INGB0006831771 ten name van de Vereniging Fries Scheepvaart Museum Sneek, onder vermelding van uw naam, gevolgd door Najaarsreis Den Haag. Aanmeldingen worden in volgorde van opgave én betaling in behandeling genomen. Na afloop van de inschrijvingstermijn ontvangt u nader bericht.

Wij kijken uit naar uw deelname en verheugen ons erop u op 11 september aanstaande te mogen begroeten!

Namens de ledenreiscommissie,

Marianne Taselaar, Marc Bolhoven, Jeannette Ritchi en Kirsten Paauwe.