In de herfstvakantie staan er in het Fries Scheepvaart Museum weer leuke activiteiten gepland voor het hele gezin. We nodigen iedereen uit om gezellig langs te komen! Wat gaan we doen?

Vikinggezinsroute
Van zaterdag 20 oktober tot en met zondag 26 oktober kan doorlopend meegedaan worden met de vikinggezinsroute. Elk groepje of gezin krijgt een plundertas vol voorwerpen mee en een audiotour. De viking Ragnar vertelt over zijn leven en de opdrachten die je gaat doen. Samen ga je schatzoeken, plunderen, handelen en schrijven met runetekens. Aan het eind van de route wacht een vikingschip op je, zodat je al roeiend het avontuur kunt afsluiten.

Deze activiteit is geschikt voor kinderen van 4 - 14 jaar, samen met een ouder of begeleider. Kosten: € 3,00 per groep/gezin.

Knutselen
Van maandag 22 oktober tot en met vrijdag 26 oktober kan er doorlopend geknutseld worden in het knutsellokaal onder begeleiding van vikingen. Je kunt:
....een vikingbijl maken en versieren (€ 1,00)
....een drakkar maken en uittesten in de vijver (€ 2,50)
....een schild en zwaard verven en versieren (€ 5,00)

Coole kidsnacht
Op vrijdag 26 oktober kun je van 18:00 - 21:00 uur griezelen in het museum. Tien duistere figuren zijn verstopt in het museum en laten je opdrachten uitvoeren. Heb je iedereen gevonden en alle opdrachten uitgevoerd? Dan staat er een lekker vies drankje voor je klaar. Natuurlijk vinden we het ontzettend leuk als je zelf ook in een griezelige outfit komt. 

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Kosten € 3,00 per persoon.

In de expositie van het najaar staat het onderwijs aan schipperskinderen centraal. Gerben de Jong, die de vader van het schippersonderwijs werd genoemd, deed zijn best om zoveel mogelijk kinderen naar school te krijgen en te plaatsen in een internaat. Maar hoe was het voor schipperskinderen om los van vader en moeder op te groeien in een kostgezin of internaat? Sippy Tigchelaar, die door haar werk als verslaggeefster van het skûtsjesilen bekend is in de schipperswereld, zal dit in een gesprek met enkele schipperskinderen proberen te achterhalen. Slapen op stapelbedden, in een grote slaapzaal. Veel langer naar school dan de andere kinderen. Was je onwennig? Of voelde het juist wel fijn temidden van andere schipperskinderen, die jou beter begrepen dan kinderen van de wal.

De contactavond op woensdag 17 oktober 2018 begint om 19:30 uur. Inloop vanaf 19:00 uur. De belangstelling voor de lezingen is vaak groot. Daarom is het raadzaam te reserveren. Dat kan telefonisch (0515 - 41 40 57) of via de e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Gerben de Jong streed niet alleen voor beter onderwijs aan schipperskinderen, maar hij was ook voorvechter voor het schippersvakonderwijs. Aanvankelijk moesten schippers daar niets van hebben. Schipper word je in de praktijk en leer je van je vader, zo was de redenering. Maar in een maatschappij, waarin contracten en reglementen steeds belangrijker werden, redden veel schippers het niet meer met alleen praktische vaardigheden. Gerben de Jong zorgde ervoor dat de schippersscholen werden erkend als vakscholen. Kinderen kregen daar les in het binnenvaartreglement en in aardrijkskunde, maar ook in praktische zaken als het leggen van knopen. Arjen Mintjes is directeur van de Maritieme Academie in Harlingen, één van deze vakscholen. Samen met leerlingen en oud-leerlingen legt hij uit hoe de erfenis van Gerben de Jong functioneert. Ook blikt hij alvast vooruit. Zijn er in de toekomst nog wel schippers nodig, wanneer het autonoom varen geen theorie maar praktijk wordt?

De lezing op woensdag 21 november 2018 begint om 19:30 uur. Inloop vanaf 19:00 uur. De belangstelling voor de lezingen is vaak groot. Daarom is het raadzaam te reserveren. Dat kan telefonisch (0515 - 41 40 57) of via de e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

In 2018 bestaat schaatsclub De IJsster 50 jaar. In de IJszaal van ons museum verlenen we gastvrijheid aan de jubileumcommissie om in een kleine presentatie uit de doeken te doen wat deze vereniging in de loop der jaren heeft gedaan voor de ijssport in Sneek en wijde omgeving. Eén van de leden van De IJsster was Olymisch en wereldkampioen Ids Postma. Zijn prijzen zijn al enige tijd te zien in ons museum. Maar ook andere leden van de club verdienen het om in deze presentatie in de spotlights te worden gezet.

Gabriël Vriens verzorgt in het najaar van 2018 in het Fries Scheepvaart Museum een cursusreeks met de titel: Het Friese landschap. Friesland kent vele soorten landschappen, die in grote lijnen terug te voeren zijn naar drie soorten landschappen: het zandlandschap, het veenlandschap en het kleilandschap (inclusief de Waddenzee). Binnen deze driedeling zijn er natuurlijk nog verschillen waar te nemen. Denk maar eens aan Gaasterland met zijn heuvels en daarnaast de Noordelijke Friese Wouden, waar overal elzensingels en houtwallen bepalend zijn voor het kleinschalige landschap.

Hoe zijn de landschappen zo ontstaan? In deze cursus zullen hier antwoorden op gegeven worden. Als eerste is een begrip van de geologische ontstaanswijze van de bodem belangrijk om het landschap in zijn basis te begrijpen. En wat is eigenlijk zand of klei en waar komt dat vandaan? Daarnaast komt natuurlijk de menselijke ontginning en bewoningsgeschiedenis aan bod. De mens is de grootste factor voor het huidige landschap. Soms was zijn inbreng positief en soms ook negatief, maar alles bij elkaar hebben de mensen het landschap gevormd op basis van de geologische uitgangssituatie. Dit en nog veel meer komt allemaal aan bod in deze vierdelige cursus. De cursus vindt plaats op de hieronder genoemde data:

Dinsdag 16 oktober De zandlandschappen
Dinsdag 30 oktober  De veenlandschappen
Dinsdag 13 november  De kleilandschappen
Dinsdag 27 november  De elf steden in hun landschappelijke context

De cursusdagen beginnen om 14:00 uur en duren (inclusief een pauze) tot 16:30 uur. De kosten voor de totale cursus bedragen € 52,- p.p. Dat is inclusief een kopje koffie/thee. De cursus vindt plaats in de Gehoorzaal van het Fries Scheepvaart Museum Sneek.

De cursus wordt gegeven door Gabriël Vriens uit Franeker. Hij verzorgt lezingen en cursussen in Friesland over onder andere kunst, architectuur, klassieke muziek en Friese onderwerpen zoals boerderijen, molens en stinzen en staten.

Aanmelding
Wilt u zich aanmelden voor deze cursus? U kunt dan uw gegevens (naam, adresgegevens, telefoonnummer, e-mailadres) doorgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Veenlandschap

Bezoekadres:

Kleinzand 16
8601 BH Sneek
T 0515 - 41 40 57

Openingstijden:

Ma. t/m Za. 10:00 - 17:00 uur
Zo. 12:00 - 17:00 uur
 

Postadres:

Postbus 186
8600 AD Sneek

Opening bibliotheek:

Ma., Wo. t/m Vr. 10:00 - 12:30 uur
en 13:00 - 16:30 uur
Dinsdagen gesloten