Verhalen staan centraal bij de opening op 26 januari 2018 van de Culturele Hoofdstad. Rondom in de provincie openen musea in de avonduren hun deuren om daar verhalenvertellers aan het woord te laten. Voorwerpen staan daarbij centraal. Mensen hebben vaak speciale herinneringen aan een voorwerp. In het museum vertellen onze vrijwilligers bij een museumvoorwerpen naar keuze hun eigen bijzondere verhaal. U bent van harte welkom!

Het museum is op vrijdagavond 26 januari open van 19:00 - 22:00 uur.

In het knutsellokaal van het Kindermuseum worden soms houtvlotjes gemaakt, die op de museumvijver te water worden gelaten. Houtvlotten worden geassocieerd met kinderen en spelevaren. Dat houtvlotten ook tot de serieuze scheepvaart worden gerekend, weet niet iedereen. Al vanaf de Middeleeuwen worden rivieren gebruikt voor het vervoer van boomstammen. De drijvende lading werd, zonder gebruik te maken van een boot, stroomafwaarts vervoerd naar de plaats van bestemming. Dat ging niet zomaar. Met roeispanen en roeren moesten de logge gevaartes op koers gehouden worden. In de 17e-eeuw voeren er Nederlanders met vlotten over de Rijn. Ook in Scandinavië werd op deze manier hout vervoerd. Ronduit spectaculair waren de kolossale houtvlotten op de Wolga. Pier Sijbranda verdiepte zich in deze manier van varen en vertelt er met veel enthousiasme over.

De lezing begint om 19:30 uur. Inloop vanaf 19:00 uur. De belangstelling voor de lezingen is vaak groot. Daarom is het raadzaam om van tevoren te reserveren. Dat kan telefonisch op nummer 0515 - 41 40 57 of via de e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Al vele jaren is de Koudumer Jan de Vries gefascineerd door het leven van de 17e-eeuwse zeeheld en dorpsgenoot Jacob Benckes. Over deze, relatief onbekende zeeman, schreef hij een boek, dat de basis vormt voor de tentoonstelling die hier in het Fries Scheepvaart Museum van 2 februari - 6 mei 2018 is te zien. Als geen ander kan Jan de Vries ons in zijn lezing meenemen in het avontuurlijke leven van Jacob Benckes.

De lezing begint om 19:30 uur. Inloop vanaf 19:00 uur. De belangstelling voor de lezingen is vaak groot. Daarom is het raadzaam om van tevoren te reserveren. Dat kan telefonisch op nummer 0515 - 41 40 57 of via de e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Al vele jaren verzorgt Gabriël Vriens met veel succes lezingen en cursussen op het gebied van kunst, klassieke muziek, christelijke kunst en architectuur. Dit voorjaar verzorgt Gabriël Vriens in ons museum vijf cursusmiddagen over schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur van de Middeleeuwen tot heden. De cursussen worden eens in de twee weken gehouden, steeds op dinsdagmiddag van 14:00 - 16:00 uur. De cursusmiddagen zijn: 6, 20 maart, 3 en 17 april en 1 mei 2018. 

Inhoud van de cursus
In de wereld van de kunst (architectuur, schilder- en beeldhouwkunst) zijn in de loop van de eeuwen veel stromingen en ontwikkelingen geweest. Deze verschillende stromingen en kunststijlen hebben hun eigen kenmerken en achtergronden. De cursus Kunst bekijken en leren herkennen heeft als doel om samen naar de kunst te kijken en de verschillende stijlperioden in de kunst te leren herkennen. Stijlperioden zijn bijvoorbeeld Romaans, Gotiek of Barok. Het programma van de cursus ziet er als volgt uit:

Les 1 De romaanse stijl (1000 - 1250) 6 maart 2018
Les 2 De gotische stijl (1150 - 1500) 20 maart 2018
Les 3 De renaissance stijl (1400 - 1600) 3 april 2018
Les 4 De barokke stijl (1600 - 1800) 17 april 2018
Les 5 De 19e-eeuw: een zoektocht naar de moderne kunst  1 mei 2018

Bij iedere stijlperiode worden de kenmerken van de architectuur, de schilderkunst en de beeldhouwkunst besproken. Daarbij komt in vogelvlucht ook de geschiedenis van Europa aan de orde, want die geschiedenis bepaalde ook heel sterk het perspectief en de mogelijkheden van de kunstenaar en zijn opdrachtgever(s). Tijdens de cursus zullen niet alleen internationale voorbeelden van architectuur gebruikt worden, maar ook aandacht geschonken worden aan Friese gebouwen.

U leert door de cursus anders te kijken naar de gebouwen in uw eigen woonomgeving. Uit welke tijd stamt een gebouw en waarom bouwde men toen zo? Niet alleen gebouwen, maar ook bekende schilderijen en beeldhouwwerken worden besproken, zodat u ook in musea meer kunt zien in de kunstwerken die daar tentoon worden gesteld.

Praktische informatie
De lessen beginnen om 14:00 uur en duren tot ca. 16:00 uur (inclusief een pauze) en worden verzorgd in het Fries Scheepvaart Museum. Iedere deelnemer krijgt een korte beschrijving van de geschiedenis van die periode, de stijlkenmerken en een overzicht van de getoonde voorbeelden. De kosten van de cursus bedragen € 65,- in totaal, dat is inclusief koffie/thee. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over Gabriël Vriens
De in Franeker woonachtige Gabriël Vriens verzorgt al jaren in Friesland en de omliggende provincies lezingen en curussen op het gebied van kunst, klassieke muziek, christelijke kunst en architectuur. Maar ook over onderwerpen als boerderijbouw in Friesland en het Friese landschap weet hij veel te vertellen. De kennis en inzichten heeft hij zichzelf eigen gemaakt door veel te reizen en uitgebreide zelfstudie. Op een aanstekelijke en bevlogen manier neemt hij zijn cursiten mee op zijn reis door de geschiedenis van de kunst, klassieke muziek en architectuur. Hij verzorgt lezingen voor allerlei gezelschappen zoals de Vrouwen van Nu, het Katholieke Vrouwengilde, Odd Fellows en cultuurkringen, maar ook voor organisaties als Miks Joure, It Toanhús te Joure en voor het Heerenveens Museum.

Zelfportret van Georgio Vasari (1511 - 1574), die wel wordt beschouwd
als de vader van de kunstgeschiedenis 

In de zeilwereld is Frans Sluyters een begrip. Zijn naam is verbonden aan de North Sea Regatta en de laatste jaren ook met de Volvo Ocean Race. Dit is een grote zeilwedstrijd om de wereld, die om de drie jaar wordt gehouden. In verschillende etappes zeilen de teams rond de wereld en doen daar in totaal acht tot negen maanden over. Frans Sluyters zorgde ervoor dat de Volvo Ocean Race in 2015 een stop maakte in Den Haag. Dat smaakte naar meer. De afgelopen jaren wist hij het voor elkaar te krijgen, dat de finish van de Volvo Ocean Race in Den Haag zal zijn.

Frans Sluyters zal vertellen over de zeilrace, die geldt als de zwaarste ter wereld en geeft een kijkje achter de schermen van het hedendaagse zeilfeest, dat eind juni in Scheveningen los zal barsten.

De lezing begint om 19:30 uur. Inloop is vanaf 19:00 uur. De belangstelling voor de lezingen is vaak groot. Het is daarom raadzaam om van tevoren te reserveren. Dat kan telefonisch op nummer 0515 - 41 40 57 of via de e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bezoekadres:

Kleinzand 16
8601 BH Sneek
T 0515 - 41 40 57

Openingstijden:

Ma. t/m Za. 10:00 - 17:00 uur
Zo. 12:00 - 17:00 uur
 

Postadres:

Postbus 186
8600 AD Sneek

Opening bibliotheek:

Ma., Wo. t/m Vr. 10:00 - 12:30 uur
en 13:00 - 16:30 uur
Dinsdagen gesloten