Een exclusief bedrijfsbezoek aan het heropende Thialf in Heerenveen op vrijdag 3 maart a.s.
Het laten zien en beleven van de geschiedenis van de ijssport in Friesland heeft sinds jaar en dag een belangrijke plaats in ons museum. Voor velen van u kan de huidige ijssport ook op een bijzonder warme belangstelling rekenen. De vereniging biedt u daarom de unieke gelegenheid om mee te gaan naar Thialf, schaatshart van de wereld! Thialf is uiteindelijk hét erfgoed van 150 jaar échte, pure schaatsbeleving.

Al ruim 25 jaar wordt er in Friesland top-ijs geproduceerd. IJs dat zich het beste en het snelste van de wereld mag noemen. Ook is Thialf een icoon op het gebied van duurzaamheid en streeft naar 50% energiereductie onder andere door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen. Kortom, een bijzonder bedrijf. Gaat u mee voor een kijkje achter de schermen bij deze snelste laagland schaatsbaan van de wereld met 'state of the art' technologie, hoogwaardige innovatie en de allerbeste voorzieningen?

De oud-voorzitter van het Gewest Fryslân van de schaatsbond KNSB, de heer Eelke Lok, zal speciaal voor ons een lezing verzorgen over 50 jaar Thialf. Dit belooft een bijzonder verhaal te worden.

Een bezoek aan Thialf is natuurlijk niet compleet als er geen wedstrijden gereden worden. Als wij er zijn, wordt de Viking Race gehouden. Dit is een internationaal tournooi voor talentvolle junioren van 11 t/m 17 jaar.

Programma
Op 3 maart a.s. om 13:00 uur vertrekt de bus vanaf het (hoofd)station in Sneek. We worden rond 13:30 uur ontvangen in Thialf. Na een rondleiding volgt een pauze met koffie/thee en wat lekkers. Aansluitend zal de heer Lok zijn lezing verzorgen. Daarna kunt u een kijkje nemen bij de Viking Race. Het plan is om rond 17:00 uur weer in Sneek te zijn.

Kosten
De kosten van deze ledenreis (voor u/uw partner) bedragen € 23,50 per persoon, inclusief vervoer, entree, rondleiding, koffie/thee met wat lekkers én de lezing. Introducees zijn uiteraard van harte welkom voor dezelfde prijs. Nieuw is wel dat we verwachten dat hij/zij lid wordt van onze vereniging voor € 17,50 per jaar. Op 3 maart a.s. wordt aan de introducee een inschrijfformulier uitgereikt.

Aanmelding
Inschrijven voor de ledenreis is niet meer mogelijk. Vanwege de grote belangstelling is op dit moment het maximum aantal deelnemers al bereikt. Voor vragen kunt u contact opnemen met de vereniging via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Betaling
Wij verzoeken u de bijdrage direct na opgave over te maken naar: NL57INGB0006831771 te name van de Vereniging Fries Scheepvaart Museum Sneek, onder vermelding van uw naam, gevolgd door Bedrijfsbezoek Thialf. Aanmeldingen worden in volgorde van opgave én betaling in behandeling genomen.

Namens de ledenreiscommissie,

Marianne Taselaar, Marc Bolhoven, Friso van Drooge, Jeannette Ritchi en Kirsten Paauwe. Wij kijken uit naar uw deelname en verheugen ons erop u op 3 maart a.s. te mogen begroeten!

Voor 2017 staan er tijdens de contactavonden in het Fries Scheepvaart Museum weer diverse lezingen gepland. De avonden beginnen om 19:30 uur. Inloop vanaf 19:00 uur. De belangstelling voor de lezingen is vaak groot. Daarom is het raadzaam te reserveren. Dat kan telefonisch (0515 - 41 40 57) of via de e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De geschiedenis van Staffordshire honden - lezing door Eline Janssens - woensdag 15 februari 2017
Kunstenares Eline Janssens werd als keramiste gegrepen door de Staffordshire beeldjes van honden. Voordat ze met haar idee kwam over de expositie, verdiepte zij zich uitgebreid in de geschiedenis van deze bijzondere beeldjes, die als zeemanssouvenirs in ons land terecht zijn gekomen. De oudste beeldjes dateren al uit de vroege 18e-eeuw, maar ze werden pas populair door Koningin Victoria. Haar liefde voor honden was legendarisch. De Engelse keramische industrie speelde daar handig op in door op grote schaal hondenbeeldjes te produceren. In de Victoriaanse tijd was een schoorsteenmantel eigenlijk niet compleet zonder een paar beeldjes van spaniels of andere honden. Met deze en veel andere historische achtergronden, die bij de lezing van Eline Janssens aan de orde zullen komen, gaat de hondententoonstelling pas echt leven.

Eline Janssens met enkele door haar gemaakte honden

Het leven van zeevarenden in de 18e-eeuw - lezing door prof. dr. J.R. Bruijn - woensdag 15 maart 2017

Wat bewoog iemand in de tijd van de zeilvaart te gaan varen en zeeman te worden? Het Nederland van de 18e-eeuw kende vele takken van zeevaart, waarin hij terecht kon. Bij de koopvaardij, marine, zeevisserij, walvisvaart en ook bij de vaart op Oost-Indië. Tienduizenden jongens en mannen bemanden de schepen. Enkelen hebben herinneringen aan hun leven op de schepen opgeschreven. Deze en andere bronnen werden door professor Jaap Bruijn gebruikt voor het schrijven van zijn boek "Zeegang". Hoe kwamen jonge jongens bij de zeevaart terecht? Hoe waren de arbeidsomstandigheden en hoe was het dagelijks leven aan boord? En hoe was het voor het thuisfront? Fascinerende verhalen zijn het, die kennelijk veel mensen aanspreken, want inmiddels is het boek al toe aan een tweede druk. Na afloop van de lezing is de auteur vast bereid zijn boek te signeren.