“Er is een plek waar hemel en aarde het toneel delen”. Dat is het pakkende motto van Werelderfgoed Waddenzee. Velen van ons kennen de Waddenzee als een uniek natuurgebied. De gidsen van de Waddenvereniging kennen het gebied goed. Met veel enthousiasme nemen zij mensen mee in dit unieke gebied, dat als werelderfgoed een beschermde status heeft gekregen. De natuurwaarde van de Waddenzee is zeer groot. Maar de natuur is niet de enige reden dat het Waddengebied de status van Werelderfgoed kreeg. Er zijn ook cultuurhistorische waarden, die het beschermen waard zijn. Het gebied is namelijk ook gedeeltelijk door mensen gevormd. Er zijn vaargeulen en langs de kusten is de zee ingepolderd met kwelders en dijken. In het Waddengebied raken natuur en cultuur elkaar om een prachtige manier. En die combinatie van natuur en cultuur stopt niet bij de Nederlandse grens. Het werelderfgoed loopt door tot in Duitsland en Denemarken. Het liefst vertellen de Waddengidsen hun verhaal in het gebied zelf. Maar ook in ons museum zal het verhaal van de gids, die deze avond verzorgt, getuigen van veel enthousiasme en liefde voor dit unieke Werelderfgoed.

De lezing begint om 19:30 uur. Inloop is vanaf 19:00 uur. De belangstelling voor de lezingen is vaak groot. Daarom is het raadzaam te reserveren. Dat kan telefonisch (0515 - 41 40 57) of via de e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Op zaterdagmiddag 9 december verzorgt Lies Stiensma-Winia, eigenaresse van de bloemenzaak Blom&Sa By Lies te Gauw een leuke workshop in de Gehoorzaal van het Fries Scheepvaart Museum. Onder begeleiding van onze gastvrouw Lies, maak je voor thuis een fraaie 'Kerstdeurhanger'. De deurhanger kan worden opgemaakt met diverse soorten kerstgroen en vervolgens worden versierd met leuke sterren, kerstballen (in diverse kleuren), dennenappels etc. Voor alle benodigde materialen wordt gezorgd. Het enige dat je mee hoeft te nemen, is je goede humeur, zodat we er met z'n allen een gezellige middag van kunnen maken. Aan de inwendige mens wordt ook gedacht, want tijdens de workshop worden thee en koffie met wat lekkers geserveerd. 

Wanneer: zaterdagmiddag 9 december
Aanvang: 14:00 uur
Duur: ca. 1 uur en 15 minuten
Kosten: € 22,50 p.p., inclusief toegang museum, alle benodigde materialen en een kopje koffie/thee met wat lekkers
Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Een beller = sneller: 0515 - 41 40 57. Het maximum aantal deelnemers is 20 personen. Vol = vol!

Voorbeeld van een Kerstdeurhanger

Op 23 oktober 2017 werd in het Eerste Friesche Schaatsmuseum in Hindeloopen het nieuwste boek van Ron Couwenhoven gepresenteerd: Abe en het ijs. De schaatscarrière van Abe Lenstra. Inderdaad, een boek over Abe Lenstra, maar deze keer worden niet zijn prestaties als voetballer onder de loep genomen. Abe was namelijk naast een geweldige voetballer ook een uitstekend kortebaanschaatser. Hij begon zijn schaatscarrière in 1938; Abe was toen 18 jaar. Hij deed in totaal mee aan 50 wedstrijden, waarvan hij zestien keer won en negen keer tweede werd. En dan te bedenken dat hij dat allemaal nog even naast zijn voetbalcarrière deed, want die ging voor. Een geweldige prestaties natuurlijk. Abe Lenstra schaatste zijn laatste wedstrijd op 6 februari 1954 in Aldtsjerk. Het boek van Ron Couwenhoven is het eerste volledige onderzoek naar de topcarriëre van deze legendarische voetballer. Hij kan niet alleen mooi schrijven over de prestaties van Abe Lenstra, maar ook nog eens boeiend vertellen.

Over Ron Couwenhoven
Ron Couwenhoven komt uit Zaandam en werkte 45 jaar als sport- en onderzoeksjournalist, waarvan 39 jaar voor het dagblad De Telegraaf. Voor De Telegraaf volgde hij de internationale wielersport en hij reed vijftien jaar lang in het spoor van de wielrenners in de Tour de France. Naast de wielersport heeft Ron Couwenhoven ook belangstelling voor de schaatssport. Hij schreef diverse boeken over schaatsen en de schaatssport, waaronder Hardrijders in Workum. 6 januari 1823 (2013), Hardrijderijen in Friesland. Volkscultuur op het ijs 1800 - 1900 (2014) en IJsvermaak op zee. Legendarische tochten (2015). Zijn laatste boek, Abe en het ijs werd gemaakt in samenwerking met het Eerste Friesche Schaatsmuseum in Hindeloopen.

Wilt u deze lezing bijwonen?
De kosten van de lezing bedragen € 7,50 p.p. Dat is inclusief entree en een kopje koffie/thee. Museumjaarkaarthouders en leden van de Vereniging Fries Scheepvaart Museum betalen € 3,50 p.p. Vooraf reserveren kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 0515 - 41 40 57.

Onderweg in Fryslân ligt de schaatshistorie voor het oprapen. Niet alleen in de winter, maar ook in hartje zomer. Of het nu langs de weg is of in het water, in de kerk of op het kerkhof; overal zie je kunstwerken, voorwerpen, grafstenen, straatnaambordjes etc., die je in aanraking brengen met flarden schaatsgeschiedenis. Hedman Bijlsma rijdt met u deze middag een toertocht door de gehele provincie. Van Ameland tot Gaasterland, van Wons tot Haule, van Het Bildt tot de Stellingwerven en onderweg fotografeert hij her en der bijzondere plekken. Tegelijkertijd verzamelt hij zijn verhalen over 'redens, riders en riderijen'. Onderwerpen die opeenvolgende generaties hebben geboeid en ook bij de huidige generatie nog steeds tot de verbeelding spreken. En nog altijd geldt de stelling: "Friesland ademt ijs en schaatsenrijden".

Over Hedman Bijlsma
Hedman Bijlsma schreef diverse boeken over de geschiedenis van het schaatsen in Friesland. We noemen er een aantal: Ien, twa, trije: foart! Het kortebaanschaatsen in Friesland (1985), Yn Streken; tachtig jaar Bond van IJsclubs in twee eeuwen Friese schaatssport (1999), Koning Thialf. Jubileumuitgave ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Koninklijke IJsvereniging Thialf (2004), De vrouwen van de hardrijderij. Het plakboek van de hardrijdsters uit de periode 1943 - 1970 (2010) en Het schaatsrijdersland bij uitmuntendheid. 125 jaar De Friesche IJsbond (2011), dat hij samen met Wiebe Blauw schreef. Daarnaast zijn er nog verschillende artikelen van zijn hand. Naast het schrijven is hij ook een groot verzamelaar van boeken over alles wat met winter, schaatsen, schaatsenrijders, ijspret etc. te maken heeft. Een andere grote liefhebberij van Hedman Bijlsma is fotograferen en deze passie speelt in deze lezing een belangrijke rol.

Wilt u deze lezing bijwonen?
De kosten voor de lezing bedragen € 7,50 p.p. Dat is inclusief entree en een kopje koffie/thee. Museumjaarkaarthouders en leden van de Vereniging Fries Scheepvaart Museum betalen € 3,50 p.p. Vooraf reserveren kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 0515 - 41 40 57.

Bezoekadres:

Kleinzand 16
8601 BH Sneek
T 0515 - 41 40 57

Openingstijden:

Ma. t/m Za. 10:00 - 17:00 uur
Zo. 12:00 - 17:00 uur
 

Postadres:

Postbus 186
8600 AD Sneek

Opening bibliotheek:

Ma., Wo. t/m Vr. 10:00 - 12:30 uur
en 13:00 - 16:30 uur
Dinsdagen gesloten