Faciliteiten

Museumcafé
In het gezellige museumcafé kunt u terecht voor een kopje koffie of thee. Voor kinderen is er limonade. Deze consumpties zijn gratis. Voor een tweede consumptie betaalt u slechts € 1,00. Neem plaats aan onze stamtafel en geniet van het uitzicht op het Kleinzand of van de prachtige schouw met Makkumer tegels uit de 18de eeuw.

Museumwinkel
In het museum kunt u terecht voor boeken over onderwerpen die te maken hebben met de Friese scheepvaart of met de geschiedenis van Sneek en omgeving. Er is ook een ruim assortiment kinderboeken. Ook zijn er souvenirs en ansichtkaarten te koop. Voor een mooi cadeau of een aardig souvenir kunt u in onze museumwinkel te kust en te keur!

De museumwinkel

Bibliotheek en leeszaal
De bibliotheek beschikt over boeken betreffende de Friese scheepvaart en scheepsbouw, allerlei werken die betrekking hebben op de collectie van het museum zoals boeken over Fries zilver, het schaatsenrijden en scheepssier. Ook vindt u een ruim aanbod van boeken over Sneek en omgeving. Daarnaast bevat de collectie een aantal standaard werken op het gebied van scheepvaart en scheepsbouw en diverse maritieme encyclopedieën. Verder behoort tot de bibliotheekcollectie ook een verzameling tijdschriften: Spiegel der Zeilvaart, de Waterkampioen, Tagrijn, Bokkepoot. Ook wordt een aantal kranten verzameld, waaronder het Sneeker Nieuwsblad en de Schuttevaer. Naast boeken, tijdschriften en kranten heeft het museum ook een uitgebreide documentatieverzameling met allerlei thema's en een kleine collectie archieven. Voor een overzicht van onze bibliotheekcollectie klikt u hier. Welke archieven er in het museum worden bewaard, kunt u hier bekijken. Materiaal uit de bibliotheek wordt niet uitgeleend. Wel is het mogelijk kopieën te maken van materiaal uit de bibliotheekcollectie. Een overzicht van de tarieven vindt u hier. Aanvullende informatie over tarieven, auteursrecht en het bestellen van materiaal middels onze bestelformulieren vindt u op de pagina Beelden bestellen. Wanneer de bibliotheek en leeszaal wilt bezoeken, dan is het raadzaam om van tevoren een afspraak te maken: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0515 - 41 40 57. De bibliotheek en leeszaal zijn gratis toegankelijk. 

Kindermuseum
Voor kinderen is er een speciale plek. Daar mag wat meer. Er zijn allerlei middelen aanwezig om voor kinderen het bezoek aan het museum heel plezierig te maken: games, puzzels, spellen en tal van activiteiten waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Meer informatie: Kind & Vrije tijd.

Toegankelijkheid
Gastvrijheid staat hoog in het vaandel. Dat geldt voor iedereen. Dus ook voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Zo is er in het museum een lift aanwezig. Drempels zijn zoveel mogelijk weggehaald en opstapjes zijn vervangen door hellingbanen. Daardoor is ruim 95% van de expositiezalen te bereiken met een rolstoel of rollator. In het museum is een leenrolstoel aanwezig. Er is een ruim invalidetoilet.
Bij de balie en in de Gehoorzaal is een ringleiding voor mensen met een beperking aan hun gehoor. Voor hen is ook een speciale audiotour ontwikkeld, die is voorzien van een inductieloop. Voor het verschonen van baby's is een speciale ruimte met een luiertafel.

Toegankelijkheid Award

Zaalverhuur
De Gehoorzaal van het museum kan gehuurd worden voor diverse ontvangsten. Met tafels en stoelen is de zaal geschikt voor groepen tot 60 personen. Met alleen stoelen kunnen er 140 personen ontvangen worden. De Gehoorzaal is geschikt voor recepties, congressen, lezingen en diverse andere ontvangsten. De zaal is van diverse audiovisuele middelen voorzien. Voor gezelschappen van meer dan 50 personen geldt dat de zaal niet alleen overdag, maar ook 's avonds te huur is; exclusief voor u alleen. De catering regelen we graag voor u. Een kopje koffie of thee met Friese oranjekoek; het is allemaal mogelijk. Onze vrijwilligers ontvangen u graag. Wanneer uw gezelschap een uitgebreide catering wenst, dan zorgt onze professionele cateraar er voor dat u op uw wenken wordt bediend. Een lunch of een aangeklede borrel behoort ook tot de mogelijkheden. Voor kleine gezelschappen is onze bestuurskamer met meubilair uit de raadzaal van IJlst een zeer sfeervolle vergaderruimte. Ook deze zaal is te huur. Voor reserveringen klikt u hier.

VVV informatiepunt
Voor toeristische informatie kunt u terecht bij de balie van het VVV, die te vinden is in de centrale hal van het museum. Medewerkers van het VVV staan voor u klaar met allerlei informatie, tips en wetenswaardigheden, zodat u verzekerd kunt zijn van een aangenaam verblijf in onze mooie provincie. Meer weten? Bezoek dan de website van het VVV Zuidwest Friesland.

Bezoekadres:

Kleinzand 16
8601 BH Sneek
T 0515 - 41 40 57

Openingstijden:

Ma. t/m Za. 10:00 - 17:00 uur
Zo. 12:00 - 17:00 uur
 

Postadres:

Postbus 186
8600 AD Sneek

Opening bibliotheek:

Ma., Wo. t/m Vr. 10:00 - 12:30 uur
en 13:00 - 16:30 uur
Dinsdagen gesloten