Verwacht

Wetter - schilderijen door Jan Reus

“Als je aan de oever van de Brekken bij Oudega bent, dan moet je je ogen eens dicht doen en goed luisteren. Je weet niet wat je hoort!” Hoe vaak hij er ook is geweest, kunstschilder Jan Reus raakt nog steeds in vervoering over wat hij hoort en ziet als hij op of bij het water is. Het lijkt vreemd, een kunstschilder die vooral luistert. Je zou verwachten dat hij meer bezig is met kijken. Toch raken de geluiden van de Oudegaster Brekken hem diep in zijn ziel. Reus begon zijn schilderscarrière met vervreemdende realistische drieluiken. Later werd zijn werk abstracter en liet hij zich inspireren door muziek. Zijn schilderijen suggereren niet alleen de muziek, maar zijn soms ook letterlijk verbeeldingen daarvan, in vorm en kleur. “Het was voor mij een openbaring dat ook de natuur gestructureerde vormen van geluid voortbrengt. In wind en water zie ik ritmes en golfbewegingen, die heel erg overeenkomen met muziek”. Wind, water en kunst. Als iets past in ons museum, dan zijn het wel de schilderijen van Jan Reus.

15 februari - 28 maart 2020

jan reus maanlicht op de Brekken