Nu te zien in het Fries Scheepvaart Museum

Tentoonstelling - schilderijen en foto's van Igor Kusmirak - 16 september - 11 november 2019

Zie de schoonheid van verval van oude schepen in schilderijen en foto's

"Ik houd van ruimte en ik houd van varen. Daarom kom ik ook zo graag in Friesland." Igor Kusmirak voelt zich als een vis in het water in het Fries Scheepvaart Museum. Hij zeilt het liefst op een klassiek schip zoals een botter, tjalk of klipper. In Nederland wordt er goed op dit soort schepen gepast. Hoe bijzonder dat is, zag hij in Frankrijk. "Daar liggen de mooiste houten schepen weg te rotten op het strand. Toen het slecht ging met de visserij, werden ze gewoon door de vissers in Normandië daar achtergelaten." Hoewel dit verval hem heel erg aan het hart gaat, levert het Igor als kunstenaar wel de inspiratie op voor zijn schilderijen en foto's. "Ik heb ook oude foto's van hoe de schepen eruit zagen in de jaren 30. Nog in volle glorie. Het verschil is zó groot, dramatisch om te zien."

Igor Kusmirak werd in 1944 geboren in Amsterdam. Daar volgde hij de opleiding tot kunstenaar aan de Gerrit Rietveld Academie. Na zijn studie vond hij eerst werk als decorschilder. Zo werkte hij bijvoorbeeld als decorontwerper bij Rob van Reijns Pantomimetheater. Uiteraard bleef Kusmirak ook als kunstschilder actief en exposeerde hij door het hele land. Sinds 1986 geeft Kusmirak ook les aan de Gooise Academie voor Beeldende Kunsten in Laren.

Samen met Galerie Bax Kunst, waar al eerder werken van Igor Kusmirak te zien waren, organiseert het Fries Scheepvaart Museum dit najaar een tentoonstelling met schilderijen en foto's, waar het verval van de scheepvaart centraal staat. Het werk van Igor laat zien dat hij zielsveel houdt van de zee en de schepen die erop varen. Want zonder die liefde, voel je niet de pijn van het verval van al die mooie houten schepen, daar op het strand van Normandië. Het is een gevoel dat het publiek van het scheepvaartmuseum zeker zal delen met Kusmirak.

Bezoekadres:

Kleinzand 16
8601 BH Sneek
T 0515 - 41 40 57

Openingstijden:

Ma. t/m Za. 10:00 - 17:00 uur
Zo. 12:00 - 17:00 uur
 

Postadres:

Postbus 186
8600 AD Sneek