Het thema is dit jaar: "Lekker ite, neat weismite". Dat is natuurlijk een fijn recept om de voorjaarsvakantie nog leuker te maken. In het museum hebben we dit vertaald naar Zee smakelijk! Met de zeelui om tafel natuurlijk. Het wordt weer een bruisende week met doorlopende activiteiten. 

Wat kun je allemaal doen tijdens de vakantie?
Je kunt op bezoek gaan bij frou Gonggrijp waar heerlijke Chinese thee kan worden gedronken of bij de Vikingen langs gaan, waar Flatbrød gebakken kan worden. Bij de ielrikkers kun je lekker paling ruiken en de skûtsjesfrou maakt speciaal voor deze gelegenheid potstro. Die kun je dan natuurlijk ook even proeven. Daarnaast is er van alles te leren over de walvisvaart. Je zult ontdekken dat bijna alles van de walvis werd gebruikt. Dat is nog eens een goed voorbeeld van “neat weismite”. En natuurlijk is er ook weer een fantastische show in de Gehoorzaal: deze keer is er een opleidingsschip voor jonge matrozen.

Op vertoon van een volwassene, is de entree voor de kinderen gratis. Volwassen betalen de gewone entreeprijs van € 7,50. De voorjaarsvakantie is van 17 tot en met 22 februari 2019.

Friesland bestaat voor ongeveer een derde uit water. Onze provincie wordt geroemd om de meren, de waterwegen en het open landschap. Recreatieschap Marrekrite verzorgt de toeristische basisinfrastructuur in Friesland op het gebied van water- en landrecreatie. De Marrekrite onderhoudt maar liefst 40 kilometer aan vrije aanlegplaatsen in de natuur. Minder bekend is misschien dat sinds 2012 ook de bewegwijzering van fiets- en wandelroutes worden onderhouden door de Marrekrite. Directeur Lourens Touwen neemt ons in zijn presentatie mee het water op en vertelt wat het betekent om zoveel steigers en damwanden in onderhoud te hebben. De laatste jaren wordt daarbij volop ingezet op duurzaamheid.

De lezing begint om 19:30 uur. Inloop is vanaf 19:00 uur. De belangstelling voor de lezingen is meestal groot. Het is daarom raadzaam om van tevoren even te reserveren. Dat kan telefonisch: 0515 - 41 40 57 of via de e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

In 2019 bestaat de Bond van IJsclubs 100 jaar. De Bond werd opgericht omdat drie liefhebbers van de Friese schaatssport bang waren dat hun sport om zeep geholpen zou worden door de kortebaanrijders, die vooraf met elkaar afspraken wie de wedstrijd zou gaan winnen. Er was in die tijd veel geld te winnen bij de kortebaanwedstrijden. Matchfixing zouden we het tegenwoordig noemen. Het ging meer om geld, dan om de sportieve prestatie. Het 'tegengaan van knoeierijen' was de belangrijkste reden voor de besturen van de Friese ijsclubs om de koppen bij elkaar te steken en samen te werken. Als schrijver van het jubileumboek weet Hedman Bijlsma als geen ander hoe de Bond zich sinds 1919 ontwikkelde.

De lezing begint om 19:30 uur. Inloop is vanaf 19:00 uur. De belangstelling voor de lezingen is vaak groot. Het is daarom raadzaam om van tevoren even te reserveren. Dat kan telefonisch: 0515 - 41 40 57 of via de e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

In café De Bûnte Bok in Lioessens is een wandschildering met een voorstelling van de walvisvaart te zien. Tot de stamgasten behoren enkele mannen, die actief zijn geweest in de jacht op walvissen. Anne-Goaitske Breteler werkte als scholier in het café en raakte met deze mannen in gesprek. En nu heeft ze daar een boek over geschreven. In de tijd van de wederopbouw was het fabrieksschip Willem Barendsz actief in het Zuidpoolgebied. Ook Friese mannen monsterden aan. Hun belevenissen zijn opgetekend in het boek De Traanjagers. Hoe was de sfeer aan boord van zo'n groot schip. Wat maakten ze mee in de havens, die onderweg werden aangedaan en hebben ze, nu de jacht op walvissen verboden is, ook wroeging? Het zijn allemaal onderwerpen die aan de orde komen in de verhalen die Anne-Goaitske Breteler vastlegde.

De lezing begint om 19:30 uur. Inloop is vanaf 19:00 uur. De belangstelling voor de lezingen is vaak groot. Het is daarom raadzaam om van tevoren even te reserveren. Dat kan telefonisch: 0515 - 41 40 57 of via de e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

In 2018 bestaat schaatsclub De IJsster 50 jaar. In de IJszaal van ons museum verlenen we gastvrijheid aan de jubileumcommissie om in een kleine presentatie uit de doeken te doen wat deze vereniging in de loop der jaren heeft gedaan voor de ijssport in Sneek en wijde omgeving. Eén van de leden van De IJsster was Olymisch en wereldkampioen Ids Postma. Zijn prijzen zijn al enige tijd te zien in ons museum. Maar ook andere leden van de club verdienen het om in deze presentatie in de spotlights te worden gezet.

Visiting address:

Kleinzand 16
8601 BH Sneek
T 0515 - 41 40 57

Opening hours:

Mon. till Sat. 10:00 - 17:00 hour
Sun. 12:00 - 17:00 hour
 

Postal address:

Postbus 186
8600 AD Sneek
E-Mail

Opening library:

Tues. till Fri. 10:00 - 12:30 hour
and 13:00 - 16:30 hour