Expositie van het werk van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders

Vanaf zaterdag 1 oktober is in het Fries Scheepvaart Museum een tentoonstelling te zien van het werk van leden van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders (NVZ). Het bijzondere is dat er niet alleen schilderijen te zien zijn, maar ook beeldbouwwerken en keramiek.

Sinds de oprichting in het begin van de jaren 50 van de vorige eeuw heeft de NVZ een keur van maritiem werkende kunstenaars in haar ledenbestand. Aanvankelijk bestond er een sterke band met de Koninklijke Marine. Kunstenaars voeren zelf mee op de nieuwe oorlogsschepen uit die tijd om beeldend verslag te doen van hun ervaringen. Gedurende de jaren 60 en 70 vond er een geleidelijke omslag plaats en drongen denkbeeldige en ambachtelijke vernieuwingen door. Die waren de aanzet tot een vereniging die, binnen de maritieme thematiek, artistieke vrijheid op de voorgrond zet. In de beginjaren was de NVZ een typisch mannenbolwerk, maar ook dat veranderde gelukkig in de loop van de jaren. Nu is het een gemengd gezelschap met evenveel mannen als vrouwen.

De gebruikte technieken lopen uiteen van het schilderen in olieverf tot het werken met een inktjetprinter. De liefde voor de zee is wel altijd het bindend element tussen de leden van de vereniging. De tentoonstelling in het Fries Scheepvaart Museum laat werk zien van Winnifred Bastian, Sonja Brussen, Frans Buissink, Ingrid Dingjan, Edwin Grissen, Annet Hiltermann, Geer Huybers, Leentje Linders, Piet Lont, Edith Madou, Peter de Rijcke, Ellen van Toor, Rein de Vries, Ludo van Well en Coob Zeeman.

De tentoonstelling is te zien vanaf 1 oktober 2016 - 8 januari 2017.

Tentoonstelling NVZ 01

Visiting address:

Kleinzand 16
8601 BH Sneek
T 0515 - 41 40 57

Opening hours:

Mon. till Sat. 10:00 - 17:00 hour
Sun. 12:00 - 17:00 hour
 

Postal address:

Postbus 186
8600 AD Sneek
E-Mail

Opening library:

Tues. till Fri. 10:00 - 12:30 hour
and 13:00 - 16:30 hour