scheepsbouwtekening van een praam voor de heer Toornstra.
VervaardigerDraaisma, Klaas
TrefwoordenToonstra, Tjalken
ObjectnummerFSM-T-0586
Periode van1915
Periode tot1915
BeschrijvingScheepsbouwtekening van een praam voor de heer Toornstra. Potlood en pen op papier. Lijnenplan in boven-, zij-, voor- en achteraanzicht. Schaal niet aangegeven. Afmetingen: lengte 13 m., breedte 2.90 m., holte 0.99 m., 18 à 19 ton. Opdrachtgever: de heer Toornstra. Opschrift: "Praam met platte roef / En mastbank met Koker / IJzeren roer." Verder staan er op de tekening enkele aantekeningen genoteerd. Ook staat de naam van de opdrachtgever van de aan de andere zijde vervaardigde tjalk vermeld, met de afmetingen van dat schip. De tekening is ongesigneerd. Aan de andere zijde van het papier een scheepsbouwtekening van een tjalk. Zie hiervoor T-548.
AchtergrondinformatieDe tekening is afkomstig van de werf Welgelegen van de firma Draaisma te Franeker. De werf is opgericht tussen 1830 en 1840 door de in 1799 te Workum geboren Douwe van der Zee. De dochter van deze Douwe van der Zee, Jetske, trouwde met Klaas Draaisma uit Franeker. Hij volgde Douwe van der Zee tussen 1866 en 1870 op als scheepstimmerman op het Vliet in Franeker. Vermoedelijk was hij al lange tijd bij zijn schoonvader scheepstimmerknecht. Klaas was maar kort directeur, omdat hij in 1874 stierf. Johannes, de zoon van Klaas, nam het bedrijf over en vanaf dat moment blijft de werf in bezit van de familie Draaisma. Achtereenvolgens waren directeur: 1. Klaas, de zoon van Johannes; 2. Johannes, de zoon van Klaas en 3. Klaas en Jetze, de zoons van Johannes. Al voor 1900 ging men over op staalbouw. Het bedrijf bleef tot 2001 aan het Vliet gevestigd, in de binnenstad. Behalve jachtbouw vindt daar ook onderhoud plaats aan meet-, peil- en inspectievaartuigen van onder meer Rijkswaterstaat, Korps Landelijke Politiediensten en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Inmiddels is het bedrijf verplaatst naar Industrieterrein West, waar een dok is ondergebracht in een loods van 40 bij 20 meter langs het Van Harinxmakanaal. Scheepswerf Draaisma maakt deel uit van de Stichting Techno Fryslân, waarin met vier andere metaalverwerkende bedrijven wordt samengewerkt, literatuur:
- Draaisma, Franeker - Volgorde bij het maken van een Uitslag Tekening en over de Werkzaamheden der IJzeren scheepsbouw (fotokopie van een handschrift).
- K. Jansma, Met geveegde kont. Schippers en skûtsjes terug naar de oorsprong, (Bedum 2001).
- Archieven Scheepswerf Welgelegen (fa. Draaisma) te Franeker.