Geweest

Voor Thuis, zeemanssouvenirs uit de collectie Albert Flonk

Albert Flonk is een rasverzamelaar met een grote liefde voor archeologie en scheepvaart. Als kind begon hij aan een verzameling stenen en fossielen. Hij maakte van deze hobby zijn beroep toen hij restaurateur bij de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek in Amersfoort werd. Vele duizenden scherven zijn daar door zijn handen gegaan.

Opgegroeid in Noord Groningen was de kust nooit ver weg. Een zeevarende voorouder bracht een vleugje zeemansbloed in Alberts aderen. De gedachte aan verre reizen intrigeerde hem van jongs af aan.

Archeologie en scheepvaart kwamen in 1981 samen in een expeditie naar Spitsbergen, waar Nederlandse walvisvaarders in de 17de eeuw een nederzetting hadden gesticht. Toen kort daarop de functie van conservator vrijkwam bij museum 't Behouden Huys op West-Terschelling, hoefde Flonk niet lang na te denken. In elf jaar transformeerde hij het museum tot een toonaangevend instituut over Terschellinger geschiedenis en de nauwe banden van het eiland met de zee- en walvisvaart.

Het naast het museum gelegen woonhuis van Albert, toepasselijk genaamd Spitsbergen, vulde zich in de loop der jaren met de meest uiteenlopende verzamelingen. Navigatie-instrumenten, scheepsportretten, spekmatten, schelpen en niet te vergeten de verzameling strijkijzers van Alberts vrouw Ineke vulden elke hoek van hun huis.

Toen ze kleiner gingen wonen, werd het tijd een deel van de verzameling een nieuwe bestemming te geven. Al eerder gaf Albert een grote verzameling zeemanssouvenirs in bruikleen aan het Fries Scheepvaart Museum. Met de nieuwe aanwinsten beschikt het museum nu over een indrukwekkende collectie zeemanssouvenirs.

Een scheepje van kruidnagels uit de Molukken

De rijke variatie in souvenirs geeft een prachtig beeld van de belangrijkste bestemmingen waarop Noord-Nederlandse zeevaart zich richtte. Te zien zijn onder andere Riganappen uit het Oostzeegebied, collages van Braziliaanse vlindervleugels, Engels aardewerk en opgezette vogels uit Nieuw-Guinea. Scheepsportretten, scheepskisten en een kleine greep uit de omvangrijke collectie navigatie-instrumenten geven bovendien een indruk van het leven aan boord.

De tentoonstelling is te zien van 13 september tot en met 30 november 2014 in het Fries Scheepvaart Museum.