Geweest

Modelmensen, eigenaars van modelschepen in beeld

Modelmensen is een idee van museummedewerker en fotograaf Freerk Bokma, die dit thema op een zeer persoonlijke wijze heeft uitgewerkt. Hij fotografeerde en interviewde personen die om verschillende redenen gehecht zijn aan hun scheepsmodel. Uit deze interviews kwamen unieke verhalen naar voren. Freerk Bokma: "Al heel lang vielen mij de scheepsmodellen op die vele Nederlandse vensterbanken sieren. Vaak zijn het bijzondere modellen met een eigen verhaal. Dat maakte mij nieuwsgierig. Waarom staan er in de Nederlandse interieurs zoveel scheepsmodellen?".

Een oproep in enkele watersportbladen om scheepsmodellen met een verhaal bij hem te melden, leverde Freerk Bokma een stortvloed aan reacties op. "Ik merkte dat de band met een model vaak heel persoonlijk is. Een eigen ervaring, een familiegeschiedenis of liefde voor de scheepvaart maakt zo'n model tot meer dan een ding."

Museummedewerker en fotograaf Freerk Bokma.

Al met al is Freerk Bokma een jaar bezig geweest om tijdens interviews en fotosessies die bijzondere band tussen mens en model vast te leggen. "De verhalen en de beelden zijn even divers als hun eigenaars." Het eindresultaat is te zien in de tentoonstelling die van 28 juni tot en met 31 augustus 2014 is te zien in het Fries Scheepvaart Museum Sneek. Bij de tentoonstelling is een uitgebreide catalogus gemaakt, waarin ook de modellen en verhalen zijn opgenomen die niet in de tentoonstelling zijn te zien. De catalogus is te verkrijgen in het museum voor € 12,50.