Geweest

De koude zeilreizen van Eerde Beulakker

Eerdes reizen brachten hem zowel op het Noordelijk als op het Zuidelijk halfrond tot ver binnen de poolcirkels. In de verhalen van Beulakker is het zeilen toch vooral afzien. Kou, stormweer en zeeziekte zijn steeds terugkerende thema's. Het zeezeilen was nooit zijn grote liefde. Alles draaide om de bestemming. Het aankomen en verblijven in ongerepte en verlaten streken maakte een onuitwisbare indruk.

Beulakkers reizen werden mogelijk gemaakt door een aantal onmisbare ingredi├źnten. Eerde zelf heeft een diepgewortelde liefde voor de winter en een neus voor bijzondere verhalen. In de Taeke Hadewych vond hij een zeer sterk en betrouwbaar schip, in Hedwig van den Brink een vrouw en reisgenoot minstens even avontuurlijk als hijzelf.

Ge├»nspireerd door bekende reizigers als Joshua Slocum en Ernest Shackleton zeilde Eerde Beulakker naar onder andere Groenland, Spitsbergen en Antarctica. Op deze plekken vond hij niet alleen overweldigende natuur. De contacten met de plaatselijke bevolking en wetenschappers waren vaak even indrukwekkend. Lokale verhalen, sporen van eerdere reizigers en verlaten walvisstations geven de verhalen van Eerde Beulakker een diepgang die veel reisverslagen overstijgt.

De tentoonstelling De koude zeilreizen van Eerde Beulakker bevat een selectie van het materiaal dat Eerde verzamelde op zijn reizen. Indrukwekkende foto's van koude oorden worden afgewisseld met persoonlijke voorwerpen zoals Eerdes zeilpak, sextant en zijn onmisbare bibliotheek van reisboeken.

Te zien in het Fries Scheepvaart Museum Sneek van 13 april - 28 juli 2013