Geweest

"Wetter", etsen en schilderijen van Abe Gerlsma

Abe Gerlsma (1919 - 2012) was diep geworteld in het Friese land. Zowel als kunstenaar als ook in zijn dagelijks werk als werktuigbouwkundige vond hij er zijn inspiratie. Daarnaast bezat Gerlsma een voortdurende drang tot ontwikkelen.

Gerlsma leerde zichzelf tekenen. Naast zijn studie aan de HTS experimenteerde hij met primitieve etstechnieken. Na zijn studie bleef Gerlsma werkloos door de pas uitgebroken Tweede Wereldoorlog. Hij kreeg toen volop tijd om zijn ets- en schildertechnieken te verbeteren en een bescheiden bestaan als vrij kunstenaar op te bouwen.

Uit pure interesse verdiepte Gerlsma zich in de aardappelteelt. Deze interesse resulteerde in een baan als werktuigbouwkundige bij de Rijkslandbouwvoorlichtingsdienst te Leeuwarden. Hier zou hij tot 1982 blijven werken. Zijn zeer succesvolle ontwerpen voor onder andere een aardappellooftrekker en een snarenbedpootmachine hebben de landbouw en zijn geliefde Friesland danig veranderd.

Abe Gerlsma, De helling van Draaisma in Franeker.

De kunstenaar Gerlsma bleef zich ook naast zijn dagelijks werk ontwikkelen. In de vijftiger jaren maakte hij etsen op een formaat van 50x70 centimeter en werkte hij vaak met twee platendruk in meerdere kleuren. Lang bleef hij de technische uitdaging zoeken totdat uiteindelijk zijn leeftijd hem in 2000 dwong te stoppen met de fysiek zware etstechniek. Vanaf toen legde hij zich alleen nog toe op het schilderen. Zijn ontwerpen waren het Friese landschap, het Wad, schepen en dieren. Gerlsma was zijn hele leven zeer geboeid door de speciale lichtval in het Friese landschap. Friesland in tegenlicht, langs de kust of op het land, was het belangrijkste thema van zijn schilderijen en etsen.

Het liefst zwierf Gerlsma met zijn zelf gerestaureerde botter door Friesland of over het Wad. Waar hij kwam, tekende of schilderde hij. Niet vreemd daarom dat een groot deel van zijn oeuvre aan het water is gerelateerd. Uit alle werken waarop water een rol speelt, is voor deze expositie een selectie gemaakt. In maart 2012 overleed Abe Gerlsma in zijn geboorteplaats Franeker. Diverse schilderijen en etsen komen uit zijn eigen collectie en zijn nog nooit geƫxposeerd. Zij bieden een unieke kijk op het waterrijke Friesland door de ogen van de kunstenaar.

De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met galerie De Roos van Tudor en is te zien van 16 september tot en met 25 november 2012 in het Fries Scheepvaart Museum te Sneek.