Geweest

Siebe Johannes ten Cate - Sneker impressionist in Parijs

Ten Cate werd in 1858 geboren in een familie van kooplieden en burgemeesters. Al op school toonde hij talent voor tekenen. Vanuit Sneek ging Siebe daarom naar de kunstacademie, eerst in Amsterdam en later in Antwerpen en Brussel. In 1880 vestigde hij zich op 22-jarige leeftijd in Parijs.

Het impressionisme dat Ten Cate in zijn werk toont, was misschien al over haar hoogtepunt heen in die periode. Toch werd zijn werk goed ontvangen. Zijn werk hing in gerenommeerde galeries en hij nam deel aan prestigieuze exposities. Ten Cate's kennissenkring kende beroemde kunstenaars als Kees van Dongen en Vincent van Gogh. Met Van Dongen woonde hij zelfs korte tijd samen in een huis op Montmartre. Dit huis heeft Van Dongen vermoedelijk vastgelegd op één van zijn werken, dat ook te zien zal zijn in de expositie.

Het oeuvre van Ten Cate ademt meestal een melancholieke, eenzame sfeer met onherkenbare figuren, vaak alleen, in winterse of regenachtige scènes. In stadsgezichten overheerst het grijs waarin slechts enkele felle kleurtoetsen de voorbijgangers accentueren. De meeste werken tonen scènes in Frankrijk. Parijs en de haven van Le Havre komen regelmatig terug. ook de havens van Dordrecht en Rotterdam waren geliefde onderwerpen. Aan zijn vele reizen herinneren werken met onderwerpen als Algiers, Luzerne en Londen.

In 1908 overleed Ten Cate in Parijs op straat aan een overklaarde "congestion." In Sneek ontstond de overtuiging dat Ten Cate als mislukt kunstenaar een armzalig leven had geleid. Foto's van Ten Cate en zijn atelier tonen echter een verzorgd interieur en een keurig geklede kunstenaar. Vincent van Gogh omschrijft Ten Cate in één van zijn brieven als "zeer netjes geheel in 't zwart laken gekleed." Niet bepaald het beeld van een berooide, mislukte kunstenaar.

In de expositie worden met enige trots werken getoond uit de collectie van het Musée Carnavalet en van enkele Parijse verzamelaars. Daarnaast veel werken van Nederlandse verzamelaars en ook hebben enkele kunsthandelaren werk beschikbaar gesteld. Een belangrijke plaats is ingeruimd voor schetsen, documenten, foto's en ander materiaal dat herinnert aan het leven van een Sneker impressionist in Parijs.

De tentoonstelling is te zien van 18 februari tot en met 13 mei 2012.