Nu te zien in het Fries Scheepvaart Museum

Jacob Benckes, een vergeten zeeheld uit Koudum - 2 februari - 6 mei 2018

Michiel de Ruyter en Cornelis Tromp kennen we allemaal. Maar wie kent Jacob Benckes? Toch heeft deze Friese zeeman uit Koudum ook de nodige heldendaden op zee verricht. Hij beschermde Nederlandse koopvaardijschepen op de Middellandsche Zee tegen zeerovers uit Noord-Afrika, hij voer als kapitein mee in de tocht naar Chatham en hij hielp de Deense koning in de oorlog tegen Zweden. Heel opvallend is dat hij in 1673 New York heroverde op de Engelsen. New York was altijd al een Nederlands kolonie geweest (Nieuw Amsterdam), maar in 1664 werd de nederzetting veroverd door Engeland, dat alles in het werk stelde om de Nederlandse macht in de koloniƫn te breken. Jacob Benckes en Cornelis Evertsen namen revanche door in 1673 de stad, waar toen nog steeds veel Nederlandse kolonisten woonden, opnieuw in bezit te nemen. Bij vredesonderhandelingen na afloop van de Tweede Engelse Zeeoorlog kwam New York definitief in Engelse handen. In 1677 sneuvelde Jacob Benckes in een bloedige zeeslag om het Caribische eiland Tobago. Heldendaden genoeg, maar niemand kent deze Koudumer nog. Jan de Vries uit Koudum schreef een boek over hem en in het Fries Scheepvaart Museum komt een tentoonstelling, waarbij portretten, zeekaarten, schilderijen en prenten zijn daden weer tot leven brengen.