Cursus - Kunst bekijken en herkennen door Gabriël Vriens

Al vele jaren verzorgt Gabriël Vriens met veel succes lezingen en cursussen op het gebied van kunst, klassieke muziek, christelijke kunst en architectuur. Dit voorjaar verzorgt Gabriël Vriens in ons museum vijf cursusmiddagen over schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur van de Middeleeuwen tot heden. De cursussen worden eens in de twee weken gehouden, steeds op dinsdagmiddag van 14:00 - 16:00 uur. De cursusmiddagen zijn: 6, 20 maart, 3 en 17 april en 1 mei 2018.

Inhoud van de cursus
In de wereld van de kunst (architectuur, schilder- en beeldhouwkunst) zijn in de loop van de eeuwen veel stromingen en ontwikkelingen geweest. Deze verschillende stromingen en kunststijlen hebben hun eigen kenmerken en achtergronden. De cursus Kunst bekijken en leren herkennen heeft als doel om samen naar de kunst te kijken en de verschillende stijlperioden in de kunst te leren herkennen. Stijlperioden zijn bijvoorbeeld Romaans, Gotiek of Barok. Het programma van de cursus ziet er als volgt uit:

Les 1 De romaanse stijl (1000 - 1250) 6 maart 2018
Les 2 De gotische stijl (1150 - 1500) 20 maart 2018
Les 3 De renaissance stijl (1400 - 1600) 3 april 2018
Les 4 De barokke stijl (1600 - 1800) 17 april 2018
Les 5 De 19e-eeuw: een zoektocht naar de moderne kunst  1 mei 2018

Bij iedere stijlperiode worden de kenmerken van de architectuur, de schilderkunst en de beeldhouwkunst besproken. Daarbij komt in vogelvlucht ook de geschiedenis van Europa aan de orde, want die geschiedenis bepaalde ook heel sterk het perspectief en de mogelijkheden van de kunstenaar en zijn opdrachtgever(s). Tijdens de cursus zullen niet alleen internationale voorbeelden van architectuur gebruikt worden, maar ook aandacht geschonken worden aan Friese gebouwen.

U leert door de cursus anders te kijken naar de gebouwen in uw eigen woonomgeving. Uit welke tijd stamt een gebouw en waarom bouwde men toen zo? Niet alleen gebouwen, maar ook bekende schilderijen en beeldhouwwerken worden besproken, zodat u ook in musea meer kunt zien in de kunstwerken die daar tentoon worden gesteld.

Praktische informatie
De lessen beginnen om 14:00 uur en duren tot ca. 16:00 uur (inclusief een pauze) en worden verzorgd in het Fries Scheepvaart Museum. Iedere deelnemer krijgt een korte beschrijving van de geschiedenis van die periode, de stijlkenmerken en een overzicht van de getoonde voorbeelden. De kosten van de cursus bedragen € 65,- in totaal, dat is inclusief koffie/thee. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Over Gabriël Vriens
De in Franeker woonachtige Gabriël Vriens verzorgt al jaren in Friesland en de omliggende provincies lezingen en curussen op het gebied van kunst, klassieke muziek, christelijke kunst en architectuur. Maar ook over onderwerpen als boerderijbouw in Friesland en het Friese landschap weet hij veel te vertellen. De kennis en inzichten heeft hij zichzelf eigen gemaakt door veel te reizen en uitgebreide zelfstudie. Op een aanstekelijke en bevlogen manier neemt hij zijn cursiten mee op zijn reis door de geschiedenis van de kunst, klassieke muziek en architectuur. Hij verzorgt lezingen voor allerlei gezelschappen zoals de Vrouwen van Nu, het Katholieke Vrouwengilde, Odd Fellows en cultuurkringen, maar ook voor organisaties als Miks Joure, It Toanhús te Joure en voor het Heerenveens Museum.

Zelfportret van Georgio Vasari (1511 - 1574), die wel wordt beschouwd
als de vader van de kunstgeschiedenis