Lezingen 2017

Voor 2017 staan er tijdens de contactavonden in het Fries Scheepvaart Museum weer diverse lezingen gepland. De avonden beginnen om 19:30 uur. Inloop vanaf 19:00 uur. De belangstelling voor de lezingen is vaak groot. Daarom is het raadzaam te reserveren. Dat kan telefonisch (0515 - 41 40 57) of via de e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De geschiedenis van Staffordshire honden - lezing door Eline Janssens - woensdag 15 februari 2017
Kunstenares Eline Janssens werd als keramiste gegrepen door de Staffordshire beeldjes van honden. Voordat ze met haar idee kwam over de expositie, verdiepte zij zich uitgebreid in de geschiedenis van deze bijzondere beeldjes, die als zeemanssouvenirs in ons land terecht zijn gekomen. De oudste beeldjes dateren al uit de vroege 18e-eeuw, maar ze werden pas populair door Koningin Victoria. Haar liefde voor honden was legendarisch. De Engelse keramische industrie speelde daar handig op in door op grote schaal hondenbeeldjes te produceren. In de Victoriaanse tijd was een schoorsteenmantel eigenlijk niet compleet zonder een paar beeldjes van spaniels of andere honden. Met deze en veel andere historische achtergronden, die bij de lezing van Eline Janssens aan de orde zullen komen, gaat de hondententoonstelling pas echt leven.

Eline Janssens met enkele door haar gemaakte honden

Het leven van zeevarenden in de 18e-eeuw - lezing door prof. dr. J.R. Bruijn - woensdag 15 maart 2017

Wat bewoog iemand in de tijd van de zeilvaart te gaan varen en zeeman te worden? Het Nederland van de 18e-eeuw kende vele takken van zeevaart, waarin hij terecht kon. Bij de koopvaardij, marine, zeevisserij, walvisvaart en ook bij de vaart op Oost-Indiƫ. Tienduizenden jongens en mannen bemanden de schepen. Enkelen hebben herinneringen aan hun leven op de schepen opgeschreven. Deze en andere bronnen werden door professor Jaap Bruijn gebruikt voor het schrijven van zijn boek "Zeegang". Hoe kwamen jonge jongens bij de zeevaart terecht? Hoe waren de arbeidsomstandigheden en hoe was het dagelijks leven aan boord? En hoe was het voor het thuisfront? Fascinerende verhalen zijn het, die kennelijk veel mensen aanspreken, want inmiddels is het boek al toe aan een tweede druk. Na afloop van de lezing is de auteur vast bereid zijn boek te signeren.